ÄKS

Nöftää tökkien kohti joulua – Hasse Lämäläinen loihti tuftin täfden omin käsin

20.12.2021 08:00
Hasse Lämäläinen näyttää vahvasti Hämäläisen Lasselta. Kuvassa näytetään tuftauksen mallia.

Terveisiä viime joululta ja askartelevia ajatuksia tulevalle, toivottaa Hasse Lämäläinen alias Lasse Hämäläinen.

 

– Kuten muistamme, virkkasin vuosi sitten joulukuusen virkaa hoitavaan joulutähtipensaaseeni omin käsin punalangasta tähtöset. Itse se ei niitä suostu enää tekemään, vaikka kuinka koulaisi.

Yli kolme vuotta vanha pusikko, sen kuin kukoistaa ja turpoaa, vaikka kesällä auton peräluukusta maahan kellahdettuaan menetti koko joukon oksistoaan. Syksyn mittaan uusia oksia tuli solkenaan.

Marraskuulla alkoi mietityttää, mistä ihmeestä tällä kertaa sille jouluilme loihditaan. Kävi jo mielessä ennen tietokoneaikaa tekstinkäsittelyssä sovellettu ja yleisesti käytetty leikkaa ja liimaa -menetelmä. Paperi, sakset  ja erikeepperi unehtuivat, kun tuftauksesta innostunut akkavalta 3-1 antoi käteen tuftausneulan, ristipistokehykseen pingoitetun kankaan ja punaista pumpulilankaa. Kehottivat, että alahan tökkiä, eli toisella puhtaalla suomenkielen tavalla sanottuna rupea tökkimään. Nykyään näitä kielemme keskeisiä vivahteita ei enää hallita vaan solkataan miten sattuu, eli sekaisin ja aina väärin. Hyvin sitten tökinkin, eikä tökkinyt homma yhtään. Heleppoa kuin heinänteko, jopa meikäläiselle  kämmenselkäpeukalolle.

Tuftaus on nyt muotiharrastus. Ontolla neulalla, jonka sisällä juoksee lanka, pistellään kankaan läpi vieri viereen pistoja, joista syntyy erilaisia kuvioita eri väreillä tai sitten vaan yhdellä, niinkö minä tähtilöitäni tein.

Kuvio kannattaa piirtää nurjalle puolelle näkyville, niin ei karkaa hahmo käsistä. Sinne alapuolelle eli näkyviin tulevalle puolelle jää pitkiä rimpsuja ja semmoinen, ikäänkö karvapinta, eli tosi kivaa nöftää.

Tuftaamalla tehdään tyynyn päällisiä, pannunalustoja, huoneentauluja, ryijyjä, persalusia, joulukuusenkoristeita ja mitä vaan mitä päähän pälkähtää, jos vain osuvasti onnistuu. Liimaakin tarvitaan, kun varmistetaan lankojen kiinni pysyminen. Muutamassa minuutissa tökkii, jo melkoisen alan. Viisisenttiseen tähteen riittää viiden minuutin rupeama.

Erilaisilla langoilla ja väreillä ja käyttämällä neulan säädettäviä tökkimäpituuksia syntyy mitä ihmeellisimpiä luomuksia, kattokaa netistä ja ryhtykää työhön.

Viime joulun askarteluvinkki:

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy