ÄKS

Nuorisolla hengenvaarallinen villitys – erään törmäyksen tarina

22.02.2022 11:18
Pahaa jälkeä Kangashäkintiellä. Törmäyksen aiheuttanut osapuoli sai karvaan opetuksen. Toivottavasti tämä tarina saa kaasujalkaa kevyemmäksi.

Ilmiöksi tullut nuorisomuoti on varsin hengenvaarallinen. Penkan pöllytys takavetoisella autolla saa aikaan pahaa jälkeä, pahimmassa tapauksesssa vainajia.  

 

Runsasluminen talvi innoittaa hurjasteluun. Takavetoinen auto luistelee mukavasti penkasta penkkaan ja kaikilla kyydissä olevilla on kivaa! Penkatkin pöllyää hienosti! 

Ei näin!

Harri Parantainen ajaa Kangashäkintietä kohti kotia. On perjantai 18. helmikuuta, kello 20.15. 

– Ajoin Hirvaskankaalta Hietaman suuntaan ja tie on minulle hyvinkin tuttu. Erään mäennyppylän takaa tuli auto luistellen puolelta toiselle, ja kohta rysähti ja kovaa, kertaa Parantainen tapahtunutta. 

Ennen rysähdystä oli Parantainen ennättänyt toimia. 

– Onneksi refleksit pelasivat, ja ennätin kääntää autoni penkkaan, muuten olisi tullut nokkakolari ja mahdollisesti myös vainajia, Parantainen huokaa. 

Pari kuukautta aiemmin kortin saaneen vanhempien ei tarvinnut vastaanottaa suruviestiä. Vaikka arpa osuikin nyt Parantaisen kohdalle, oli onnea onnettomuudessa. 

– Paikkasin päänsä lyönyttä kuljettajaa kunnes ambulanssi tuli paikalle ja jatkoi hoitotoimenpiteitä. Itselläni on nyt niskat hyvinkin jäykät, sillä törmäys ei ollut kevyt, Parantainen kertoo. 

Äänekoskella on muutama autokunta jotka harrastavat perän heittoa ihan urakalla. 

– Ollaan työyhteisössä mietitty, että milloinkahan napsahtaa. Ja nyt se napsahti omalle kohdalle. 

Ylikonstaapeli Jari Halttunen kertoo talvisen kaahailun olevan ilmiö nuorison keskuudessa. 

– Meille tulee päivittäin ilmoituksia näistä penkan pöllyttäjistä. Viime yönä Konnevedeltä Sirkkamäen suuntaan oli ajettu kymmenen kilometriä serpentiiniä. On muotia kopsutella aurauskeppejä takavetoisella autolla, Halttunen sanoo. 

Hän muistelee, kuinka viime talvena Konginkankaalla oli todellinen vaaratilanne, kun pari hurjastelijaa leikitteli koululaisten hengellä. 

– Koulupäivän päätteeksi liikkeellä oli paljon lapsia, ja nämä pari holtitonta kuskia heidän seassaan. Seurauksena kaksi ajokieltoa. 

Halttunen sanoo, että kyseessä on vakava ongelma. 

– Nuorisolle on tullut muotiin nyt tällainen ajotapa. Nämä kaahailijat ovat miehen alkuja, juuri ajokortin saaneita, joilla on omat kädet ja Juha Kankkusen jalat, ja tämä ei ole hyvä yhtälö tieliikenteessä, Halttunen sanoo. 

Liian monta kertaa on saatu lukea surullisia tarinoita, kuinka kaahailija ja pahimmassa tapauksesssa pelkääjän paikalla tai takapenkillä istuneita on vanhemmat saaneet käydä ruumishuoneella tunnistamassa. Liikennevakuutuskeskuksen raportin mukaan vuonna 2020 kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien pääaiheuttajista 85 prosenttia oli miehiä. Iältään 24-vuotiaita tai sitä nuorempia oli yksittäisonnettomuuksien kuljettajista 31 prosenttia ja yhteenajojen pääaiheuttajista 16 prosenttia.

Voisi sanoa, että nuoret miehet ovat yliedustettuina kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa. Erityisesti nuorten mieskuljettajien riskialttiille ajotavoille ominaisia ovat suuret ajonopeudet, lyhyet turvavälit, liikennesäännöjen piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja ajo turvavöittä. Voisi sanoa, että näistä johtuneet kuolemat ovat erittäin turhia. 

Touhu on hirvittävää, sanoo Parantainen. 

– Jos kyseessä on villitys, se pitäisi ymmärtää lopettaa, ennen kuin sattuu jotain peruuttamatonta ja lopullista. 

Höllätäänkö kaasujalkaa vasta sitten kun lähipiirissä sattuu? Silloin se on jo liian myöhäistä. 

– Nuorison kaahailu on aihe joka puhuttaa. Toivon tämän esimerkin myötä vakavaa kotona käytävää keskustelua. Ihmiset ovat nyt todella huolissaan. Uskon tai ainakin toivon, että tämä kuljettaja sai opetuksen ja kaahailu loppui tähän törmäykseen, Harri Parantainen sanoo. 

Jos kuskin refleksit eivät olisi pelanneet, olisi jälki ollut todella pahaa. Onneksi Harri Parantainen ennätti toimia, ja tuhoisalta nokkakolarilta vältyttiin. 

 

Vastaa

 1. Robert sanoo:

  Ei ajokorttia 17 vuotiaille, näitä kaahailijoita on täällä kaupunkialueellakin ihan liikaa,sanoisin heitä” ojaanajon” harjoittelijoiksi, ainakin jälistä päätellen.Nyt varsinkin , kun lumipenkat ovat jo liiankin korkeat, niin vaaratekijöitä on paljon ja vauhti sen kuin lisääntyy ja perä heittää .Isät herätkää ja seuratkaa nuortenne ajo tyyliä.

  1. Roope sanoo:

   Tuskin näiden isiä kiinnostaa muu kuin lasikantinen laulukirja.
   Ei ainakaan oma poika tai tämän kasvattaminen. Liian työlästä ja siitä tulee kumminkin isänsä kuva.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy