ÄKS

Eläkkeelle jäävä kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen on kahdensadan kaavan mies

11.09.2020 14:58 (muokattu 11.09.2020 14:59)
Kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen jää eläkkeellä hyvillä mielin. Toivotamme lepposia eläkepäiviä!

Olli Kinnunen tuli Äänekosken kaupungin kaavoituspäälliköksi 30 vuotta sitten. Perjantaina 11. syyskuuta on viimeinen päivä tutuksi käyneen työpöydän äärellä.

 

Olli Kinnunen siirtyy eläkkeelle täysin palvelleena. Vuonna 1990 kaupungin palvelukseen tullut kaavoituspäällikkö on siivonnut mappeja, laatikoita ja hyllyjä pikku hiljaa. 

– Monenlaista mielenkiintoista muistoa on tullut vastaan ja olen samalla käynyt läpi sitä elämäntyötä, mitä Äänekoskella on tullut tehtyä, Olli Kinnunen hymyilee. 

Olli ei koe olevansa vedenjakajalla, eikä usko, että törmää kuuluisiin eläkeläisten kiireisiin. 

– Vaimon mukaan meillä alkaa nyt kolmas elämä. Ja tottahan se on, sillä elämä on kulkenut vaiheittain eteenpäin. 

Nyt alkaa uusi vaihe. Sellainen, ettei tarvitse lähteä töihin eikä olla kiinni aikatauluissa. 

– Nyt voin lähteä konserttimatkalle Helsinkiin vaikka keskellä viikkoa. Olen kiitollinen kun pääsen jatkamaan elämää terveenä ja tyytyväisenä eteenpäin. Odotan jännityksellä, mitä eteen tulee, positiivisen elämänasenteen omaava Olli pohtii. 

Olli on istunut kaupungintalon kolmannessa kerroksessa sijaitsevassa työhuoneessaan kokonaiset kolme vuosikymmentä. Ikkunasta Häränvirran suuntaan avautuva maisema on hyvin tuttu. Äänekosken kehitys on lähtenyt liikkeelle Ollin työpöydältä käsin. Monenlaista kaavaa ja lupahakemusta on Ollin käsien kautta kulkenut: Huuhan perhepuisto on kummunnut Ollin ideasta ja Äänekoskelle saatiin Keski-Suomen ensimmäinen rantayleiskaavakin. 

– Jos katsoo yleiskaavan pohjalta tehtyjä asioita, olen ollut monessa mukana. Äänekoskelle on rakennettu uusia asuinalueita.  Kun tulin töihin, oli Ääneniemiemen eteläpuoli lähdössä käyntiin. Ääneniemen ja Mörtin alueen jälkeen tuli vielä viideskin vaihe, niin sanottu Koillisrannan alue.

Nelostien rakentuminen on ollut oma jännittävä juttunsa. 

– Aikoinaan kuviteltiin, että maankäytöllinen ala loppuu Nelostiehen. Uuden tielinjauksen jälkeen meille avautui valtavan suuri uusi potentiaali, Kotakennään alue. 

Ilonaihetta on riittänyt, tärkeimmäksi Olli nimeää teollisuuden positiivisessa kehityksessä mukanaolon. 

– Äänekoski saattaisi olla nyt Jämsän kaltaisessa tilanteessa, mutta onneksi meillä on teollisuutta vastaanottava asenne. Tervetuloa, teollisuus, me luomme teille edellytyksiä toimia, se voisi olla yksi mottomme. 

Kolmessakymmenessä vuodessa on ennättänyt tapahtua paljon. Vähäisimpänä ei liene se tosiasia, että Äänekoskeen on liittynyt kolme uutta kuntaa. Nämä ovat lisänneet pelikenttää Ollin työpöydälle. 

– Taajamien lisääntyessä myös maankäytön suunnittelu lisääntyi siinä missä kaavojen ajantasalla pitokin. Olemme törmänneet siihen, ettei kolmen hengen resurssit riitä pitämään kaikkia kaavoja kunnossa. 

Vuonna 2007, kun Sumiainen ja Suolahti yhdistyivät Äänekoskeen, myönnettiin ennätysmäärä omakotitalojen rakennuslupia ja Äänekoski luovutti omarantaisia tontteja peräti 27 kappaletta. Silloin oltiin positiivisessa vaiheessa. 

– Rakennuslupia omakotitaloille myönnettiin tuolloin 77 kappaletta, tänä päivänä alle kymmenen. Rakentamishalukkuus on muuttunut elämänasenteiden kanssa. Tässä suhteessa muutos on ollut dramaattinen. 

Kaavoittaja ei selviä töistään ilman kritiikkiä. Tehtävä ei ole kaikista helpoin. 

– Tämä on ammatinvalintakysymys, eikä kaikkia ole voinut aina miellyttää. Lain puitteissa ja mukaan on kaavoittajankin tehtävä työtään. Paljon on saanut perustella, ja arvioida oikeaa linjaa. Mieltä ei ole jäänyt mikään kaivamaan, minulla on hyvä tasapaino työn, vapaa-ajan ja perhe-elämän välillä. 

Kristallipallosta näkyy kaupungin positiivinen kehitys. 

– Meillä on merkittäviä, yleiskaavaan liittyviä kaavahankkeita meneillään. Ollaan varautumassa siihen, että suurella todennäköisyydellä tänne investoidaan jotain hyvinkin merkittävää. Jos kristallipallon aikaperspektiivi on kymmenen vuotta, niin uskon, että nämä kaavat alkavat toteutua, Olli Kinnunen miettii. 

Toivotamme Ollille mukavia, terveydentäyteisiä eläkepäiviä ja kiitämme yhteistyöstä!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy