ÄKS

Palveluverkkoa supistetaan? ”Ikäihmisilläkin täytyy olla oikeuksia”

11.06.2024 06:00
Sumiaiskodilla ollaan huolissaan Hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaa lukiessa. Jos Sumiaiskoti jää historiaan, se olisi henkilöstön mukaan huono päätös. 

Sumiaiskoti on luonnollinen ja kiinteä osa kyläyhteisöä. Nyt tätä palasta tarkastellaan hyvinvointialueella: Onko Sumiaiskoti tarpeen laisinkaan? 

  

Sumiaiskoti on 19-paikkainen ympärivuorokautista hoivaa ja hoitoa tarjoava palveluasumisen yksikkö Sumiaisissa. Sumiaiskodilla hoidetaan pitkäaikaista hoitoa ja hoivaa tarvitsevia asukkaita, joiden selviytyminen kotona turvallisesti ei enää onnistu kotihoidon tai omaishoidon tuella. Nyt idyllisen Sumiaisraitin yllä on mustia pilviä, vaikka aurinko paistaakin. Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmissa Sumiaiskoti halutaan historiaan, se on lakkautettavien ikäihmisten palveluasumisen yksiköiden listalla.

Pienet yksiköt saavat kyytiä isossa organisaatiossa, kyyti on kylmää kun jättimäiset alijäämät pistävät säästämään. 

  Mutta nyt säästetään väärästä päästä, jos tämä yksikkö meinataan lakkauttaa, todetaan Sumiaiskodilla monen hoitajan suusta. 

Keski-Suomen Hyvinvointialueen palveluverkon leikkausehdotukset näyttävät kohdistuvan maaseutualueille ja kaupunkien laitamille. Tämä koetaan Sumiaisissa hyvin huolestuttavana suuntana. 

– Jos lähipalvelut häviävät, niin yhdenvertaisuus ja saavuttavuus heikkenevät oleellisesti ja samalla maaseudun asuttuna ja elinvoimaisena pitäminen tehdään hyvin haasteelliseksi. Leikkaukset ovat kestämättömiä monista eri näkökulmista, 

Sumiaiskodin ylläpitämä Sumiaisten Vanhaintuki ry:n Aino Lepänjuuri muistuttaa ja esittää vahvan toiveen Sumiaiskodin säilymisen puolesta. 

Yhdistys pitää paikkoja ja puitteita kunnossa. Tänä kesänä päästää viettämään terassin ja pergolan avajaisia. Viihtyisältä sisäpihalta on suora näkymä Keiteleelle. 

– Yhdistyksen taloudellinen tilanne on tällä hetkellä hyvä, lainaa on 800 000 euroa joka on kiinnitetty rakennuksiin, kertoo Antero Lamminniemi sanoo. 

Sumiaiskotiin saatiin vieraaksi aluevaltuutetut Eila Tiainen, Ilkka Pernu ja Sirpa Martins sekä Äänekosken kaupunginvaltuutetut Marke Tuominen ja Matti Virtanen.

– Konnevesi ja Konginkangas mukaan lukien lähtee seutukunnalta mielestäni nyt ihan liikaa vanhusten asumispaikkoja, joihin on jo ollut koko ajan jonoa ja lähivuosina paine asumispalveluihin vain kasvaa. Epävarmuus väestön mielissä ja tulevaisuuden suunnitelmissa on käsinkosketeltavaa. Itse arvioin, että tässä vaiheessa olisi erittäin kohtalokas tämä ikäihmisten asumispalveluiden palveluverkkoratkaisu koko pohjoisen Keski-Suomen näkökulmasta, Sirpa Martins sanoo. 

Hän laskee, että jos paikkojen määrään supistetaan lähes sadalla, on ongelmia luvassa. 

– Jos Konnevesi menettää 30 paikkaa, Konginkangas 33 paikkaa ja Sumiaiskoti 17 paikkaa, se on aivan liikaa. Nämä on tehostetun 24/7 palveluasumisen paikkoja ja lakkauttamisen mukana menevät Sumiaisista muutkin tuetun palveluasumisen ja ikäihmisten yhteisöllisen asumisen paikat. Puhutaan vähintäänkin sadasta lakkautetusta palveluasumisen paikasta. Tämmöiset kokeilut tulevat taloudellisesti ja inhimillisesti hirveän kalliiksi, Martins sanoo. 

Rakennukset ovat hyväkuntoiset, A-talo, jossa on ympärivuorokautista asumista 17 paikan verran on valmistunut vuonna 2007. Yhdyskäytävää pitkin päästään vuonna 2016 valmistuneeseen B-taloon, joka tarjoaa yksilöllistä asumista kahdeksan asunnon verran. Talossa on siten 27 asukasta eriasteisen hoivan piirissä. 

– Tässä olisi mahdollisuus hybridiyksikköön. Tarvittaessa kahdeksan asuntoa voidaan muuttaa ympärivuorokautiseksi palveluasumiseksi pikkuhiljaa ja asteittain, jolloin talossa olisi 27 paikkaa, Sumiaiskodin palveluvastaava Sirpa Halla-aho sanoo. 

Aluevaltuusto kokoontuu 11. kesäkuuta palveluverkon pariin. Ilkka Pernu kertoo, ettei missään mahdollisesti suljettavassa yksikössä tapahdu nopeasti mitään. 

– Itse ovien sulkeminen on pitkä prosessi, mutta rakennepäätös tehdään 11. päivä, Pernu sanoo. 

Martins on lukenut palveluverkkosuunnitelmaa tarkalla silmällä. 

– Ei olla tekemässä oikeansuuntaisia päätöksiä, tämän kaltainen yksikkö loppuu. Täällä ei varmasti tulla kokemaan henkilökunnan saatavuusonglemaa, jos Konginkankaan palvelukeskus lakkautetaan. Mieluusti sieltä tullaan töihin Sumiaisiin kuin lähdetään esimerkiksi Jyväskylään, Martins pohtii.

Vanhusten määrä lisääntyy jyrkästi viidentoista vuoden ajan. Sitten tulee pudotus, kun suuret ikäluokat poistuvat keskuudestamme lopullisesti. 

– Vanhuksia on tulossa ympärivuorokautisen hoivan pariin jonoksi asti, eli olemme kohtalokkaan ratkaisun ympärillä, Martins sanoo. 

– Jos lukuja ja paikan pienuutta katsotaan, unohtuu ihmisten hyvinvointi. Nämä meidän puitteet tarjoavat hyvinvointia, johon ikäihmisellä on oikeus, sairaanhoitaja Sanna-Mari Roth-Mansikkala sanoo. 

Hyvinvointialueen hallituksen jäsen Eila Tiainen kertoo, kuinka vuoteen 2026 saakka katsotaan mitä palveluverkosta syntyy. 

– Sitä ennen on tehtävä ratkaisuja ja varmasti asia tarkentuu loppuvuoden aikana. Luotamme hallituksessa virkavalmisteluun, ja on todella tärkeää että vastuulliset virkamiehet käyvät myös paikan päällä keskustelemassa, ja saavat tietoa henkilökunnan riittävyydestä ja tiloista. Täällä Sumiaisissa on ainakin puitteet paikallaan. 

Sirpa Halla-aho kertoo, ettei henkilökunnan saatavuudessa ole ollut ongelmaa. 

– Jompi kumpi yksiköistä, joko Sumiaisissa tai Konginkankaalla, lakkautetaan, niin henkilöstöä kyllä riittää, Halla-aho sanoo ja kertoo, kuinka Sumiaiskodilla on kuntouttava työote. 

– Muistisairaudet lisääntyvät ja diagnoosit monipuolistuvat ja tämä haastaa myös työyhteisöä asukkaan kohtaamisessa. Pienessä yksikössä ei tarvitse potea yksinäisyyttä tai turvattomuutta, Halla-aho lisää. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy