ÄKS

Perinteitä siirtämässä – Karjala-Seuran naiset opettivat piirakoiden tekoa nuoremmille

18.04.2015 12:35 (muokattu 18.04.2015 13:01)
No voiko herkullisemman näköisiä olla?
Äänekosken Karjala-Seuran naiset opettivat lauantain  lapsille, kuinka karjalanpiirakoita tehdään oikeaoppisesti. Kuusi lasta leipoi lopult akukin oman pellillisensä herkullisia piirakoita.

 

Karjalanpiirakat ovat karjalaisille kunnia-asia. Piirakoita tehdään huolella ja rakkaudella. Piirakoiden tekeminen on myös tärkeää opettaa nuoremmille sukupolville, että kaunis perinne säilyisi.
– Kyllä tämä perinteiden siirtäminen on ehdottoman tärkeää, Tarja Tarvainen tokaisee ja heittää piirakan päälle hieman lisää ruisjauhoa.

Karjala-Seuran naiset leipovat piirakoita yhdessä noin kerran kuussa, ja usein käydään myös kilpailuissa. Piirakoita myydään seuran toiminnan tukemiseksi. Mutta tällä kertaa piirakat menivät leipureiden omiin suihin ja kotiinviemisiksi. Nuoret leipurit olivat leipomishetkestä innoissaan, vaikka osa olikin mummolassa aiemmin piirakoita leiponut.
– Oli kyllä kivaa! eräs nuori piirakkamestari hymyilee.
– Ehkä voisi kotonakin leipoa tämän jälkeen, lapset pohtivat.

IMG_8281 IMG_8283

Pulikka pysyi lapsella kädessä oikein mallikkaasti

Pulikka pysyi lapsella kädessä oikein mallikkaasti

Vanhempi sukupolvi opettaa nuorempiaan mielellään, ja tarkoitus olisi jatkaa myös tällaisten piirakkakerhojen pitämistä. Jos vaan innokkaita oppilaita löytyy.
– Ja jos joku kutsuu, niin miksei voitaisi vaikka koulun kotitaloustunnilla käydä opettamassa,
pohtii ääneen.

Oikeaoppisten karjalanpiirakoiden teko ei ole kovinkaan haastavaa. Kun taikina on hyvä, ja puuro on hyvä niin eikun leipomaan vaan.
– Ehkä tärkeintä on saada piirakoita jokseenkin saman kokoisiksi, että ne paistuvat tasaisesti, Knuutila sanoo.

Uunista nostettu rapsakka piirakka valellaan voisulalla, ja sitten se syödään. Ja koska se on niin herkullista niin syödään myös toinen.

Rypytys on tarkkaa hommaa

Rypytys on tarkkaa hommaa

Raili Knuutlla on konkari ja piirakkamestaritittelin omaava. Piirakka syntyy hetkessä.

Piirakkamalleja on yhtä monta kuin tekijöitäkin.

Piirakkamalleja on yhtä monta kuin tekijöitäkin.

IMG_8293

IMG_8309

Vastaa

  1. vai niin... sanoo:

    Hieno tapahtuma…tuli vesi kielelle kuvista ja jutusta. 🙂

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy