Äänekosken Karjala-Seuran naiset opettivat lauantain lapsille, kuinka karjalanpiirakoita tehdään oikeaoppisesti. Kuusi lasta leipoi lopult akukin oman pellillisensä herkullisia piirakoita.
Karjalanpiirakat ovat karjalaisille kunnia-asia. Piirakoita tehdään huolella ja rakkaudella. Piirakoiden tekeminen on myös tärkeää opettaa nuoremmille sukupolville, että kaunis perinne säilyisi.
– Kyllä tämä perinteiden siirtäminen on ehdottoman tärkeää, Tarja Tarvainen tokaisee ja heittää piirakan päälle hieman lisää ruisjauhoa.
Karjala-Seuran naiset leipovat piirakoita yhdessä noin kerran kuussa, ja usein käydään myös kilpailuissa. Piirakoita myydään seuran toiminnan tukemiseksi. Mutta tällä kertaa piirakat menivät leipureiden omiin suihin ja kotiinviemisiksi. Nuoret leipurit olivat leipomishetkestä innoissaan, vaikka osa olikin mummolassa aiemmin piirakoita leiponut.
– Oli kyllä kivaa! eräs nuori piirakkamestari hymyilee.
– Ehkä voisi kotonakin leipoa tämän jälkeen, lapset pohtivat.
Vanhempi sukupolvi opettaa nuorempiaan mielellään, ja tarkoitus olisi jatkaa myös tällaisten piirakkakerhojen pitämistä. Jos vaan innokkaita oppilaita löytyy.
– Ja jos joku kutsuu, niin miksei voitaisi vaikka koulun kotitaloustunnilla käydä opettamassa,
pohtii ääneen.
Oikeaoppisten karjalanpiirakoiden teko ei ole kovinkaan haastavaa. Kun taikina on hyvä, ja puuro on hyvä niin eikun leipomaan vaan.
– Ehkä tärkeintä on saada piirakoita jokseenkin saman kokoisiksi, että ne paistuvat tasaisesti, Knuutila sanoo.
Uunista nostettu rapsakka piirakka valellaan voisulalla, ja sitten se syödään. Ja koska se on niin herkullista niin syödään myös toinen.
Hieno tapahtuma…tuli vesi kielelle kuvista ja jutusta. 🙂