Oppisopimuskoulutus alkoi syyskuussa 2023 ja päättyy tänä keväänä. Jo koulutuksen alkumetreillä huomattiin, kuinka samanlaisessa tilanteessa, samaa työtä tekevät ovat joutuneet kokemaan epätasaista palkanmaksua.
Palkanmaksajana toimii Keski-Suomen hyvinvointialue.
– Huomasimme, että kesken kaiken alettiin palkkoja pienentää, ilman ilmoitusta, hoiva-avustajaksi opiskeleva Sirpa Pullikertoo.
Eli palkkoja harmonisoitiin – alaspäin.
Ihmetystä herättää, että kesken kaiken alettiin maksaa matalampaa palkkaa.
– Ja kun osalle porukkaa tuli vielä takaisinperintäkirjeet, jotka eivät osoittaneet mitä takaisinperintä koskee.
Opiskelijat huomasivat, että joillekin maksettiin suoraan allekirjoitetun sopimuksen alle.
– Eikä meille kerrottu mitään, vaan huomasin tämän palkkakuitista, sanoo saarijärveläinen Sirpa Kalliokoski.
Opiskelijat alkoivat ”oireilla” asian kanssa. Palkkakuitteja vertailtiin kun huomattiin epäkohtia palkanmaksussa. Allekirjoitetut työsopimukset eivät pitäneetkään paikkaansa. Hoiva-avustan palkka on 2055,60 euroa kuukaudessa. Tätä on pienennetty viiden prosentin verran.
– Ja kenelle on maksettu sopimuksen mukaista palkkaa, ollaan nyt perimässä liikaa maksettua summaa takaisin, Kalliokoski sanoo.
Asiasta on tiedotettu JHL:n luottamushenkilöitä.
– Hän sanoi, että takaisin perittävää summaa ei ole syytä maksaa takaisin – ainakaan vielä, kertoo Viitasaarella oppisopimustaan suorittava Arja Niiranen.
Takaisinperinnässä ihmetyttää seikka, ettei siinä ole merkintää miltä ajalta perintää suoritetaan.
– Laskussa ei ollut edes päivämääriä miltä ajalta pitäisi maksaa, Viitasaarella työssä oppimassa oleva Heidi Saastamoinen ihmettelee.
Päivämääränä ilmoitettiin vain eräpäivä olevan kesäkuussa. Takaisinperintä summat vaihtelevat parinsadan euron molemmin puolin.
Lisäksi joidenkin hoiva-avustajina työskentelevien palkkakuittiin on kirjattu nimikkeeksi hoitoapulainen.
– Olen sitä mieltä, että on tehty sopimusrikkomus, sillä en ole allekirjoittanut hoitoapulaisen työsopimusta, Kalliokoski puuskahtaa ja kertoo, että hänelle on maksettu kahdeksan kuukautta liian alhaista palkkaa.
– Het ärsyttää suoraan sanottuna.
Opiskelijat ovat erittäin tyytyväisiä koulutukseen ja hyvään kokonaisuuteen.
– Mutta tämä palkka-asia on ollut kummallisessa tilanteessa liian pitkään. Minä sain toisen äänekoskelaisen opiskelijan kanssa taisteltua palkan sille tasolle mille se kuuluu. Nyt olen ymmärtänyt, että oltaisiin tekemässä uusia linjauksia samaan aikaan, kun toiset vielä odottavat palkkasaataviaan saavat toiset vastaan ottaa takaisinperintäkirjeitä, Sirpa Martins kiteyttää.
Ryhmä pohtii, kuinka heidän lisäkseen asia saattaa koskettaa satoja, ellei tuhansia matalapalkkaisia hoitoalalla työskenteleviä käsiä.
– Oletettavasti tämä koskee myös muita palkkaharmonisaation pyörteissä olevia. On todella harmillista, että hoitoalalla, jossa työntekijöitä kipeästi kaivataan, joudutaan tällaisen kohtelun kohteeksi. Ei kannusta tämä, Heidi Saastamoinen sanoo.
– Palkkaa saa alentaa, jos palkansaaja siihen suostuu. Meillä on voimassa neuvotellut TES-sopimukset, ja tässä puhutaan minimitasosta, joka on jo kertaalleen linjattu. Jos nyt aletaan miettimään palkka-alea on siitä tiedotettava ja neuvoteltava. Ei voida alkaa maksaa allekirjoitetun sopimuksen vastaisesti, opiskelija Martins sanoo.
Kuinka tarkkaan palkansaaja palkkakuittejaan syynää?
– Me 15 opiskelijaa ollaan oltu tarkkana ja huomattiin tämä epäkohta. Kysymys kuuluukin, kuinka monta muuta tämä koskee, hoiva-avustajiksi opiskelevat pohtivat.