ÄKS

Poliisin tilasto: Äänekosken väkivaltarikollisuus väheni viime vuodesta

03.08.2021 15:55
arkistokuva

Äänekosken rikostilastot näyttävät valoisilta, mutta rikoskomisario Reima Rossi muistuttaa varovaisuudesta verkossa.

Heinäkuun lopulla julkaistujen poliisin puolivuotistilastojen mukaan Äänekoskella ollaan rikollisuudessa kutakuinkin viime vuosien tasolla.

– Näissä on aina heilahtelua, ja aaltoliike yleensä tasaantuu muutamien vuosien välein. Kaiken kaikkiaan Äänekoskella on hyvä ja turvallista olla, rikoskomisario Reima Rossi toteaa.

Äänekoskella kirjattiin hieman edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän rikoslakirikoksia. Näistä lähes kolmesataa kohdistui omaisuuteen. Mökkeihin ja asuntoihin tehtyjä varkauksia on vain vähän, ja moottorikulkuneuvojenkin käyttövarkaudet ovat yli puolittuneet.

– Yleisimpiä omaisuusrikoksia ovat kauppaliikkeistä tapahtuvat näpistykset. Myös sellainen trendi on nähtävissä, että petosrikokset ovat siirtyneet voimakkaasti nettiin, siis että esimerkiksi kaupitellaan olematonta tavaraa ja kerätään maksut usealta ihmiseltä ilman aikomustakaan luovuttaa tuotetta, Rossi kertoo.

”Kirpputorihuijausten” selvittelyssä auttaa se, että myyjän tilinumeron takaa löytyy helposti oikea ihminen. Monet tällaiset verkkorikokset jäävät kuitenkin myös kokonaan ilmoittamatta poliisille, Rossi arvioi.

– Myös netissä tehtyjä kunnianloukkaus-tyyppisiä rikoksia tulee vastaan, vaikka ne eivät tässä tilastossa näy. Facebook-kommentointi tai foorumikirjoittelu voi haavoittaa hyvin pahasti asianomaista. Tässä muistuttaisin, että kannattaa nettiin kirjoitella vain sellaista, mitä voisi sanoa kasvokkainkin.

Väkivaltarikokset vähentyneet

Äänekoski on ollut rauhattoman kaupungin maineessa asukaslukuun suhteutettujen väkivaltarikosmäärien vuoksi, rikoskomisario Reima Rossi toteaa. Nyt väkivaltarikokset ovat kuitenkin edellisvuoteen verrattuna yli 40 % laskussa. Rossi muistuttaa, että tilastosta puuttuvat vielä aktiiviset kesäkuukaudet heinä- ja elokuu. Ihmisten liikehdintä lisää myös rikosten määrää.

– Kesällä sattuu ja tapahtuu, joten tilasto voi kuukaudessa muuttua jo täysin. Mutta kun vertaa täysiä vuosia keskenään, nyt mennään hyvällä tiellä. Äänekosken kaduilla  voi kulkea ilman pelkoa: suurin osa tappeluista on tuttujen välisiä kinasteluita, jotka tapahtuvat yksityisillä paikoilla, Rossi kuvaa.

Uuden poliisiaseman avaamisen vaikutuksia rikosmääriin Rossi ei lähde arvailemaan, mutta uskoo, että perusturvallisuuden tunne kaupungissa lisääntyy läsnä olevien poliisipartioiden myötä.

– Tietoisuus siitä, että partiot täällä liikkuvat, luo turvallisuuden tunnetta. Se, että voimme asemalla tarjota kansalaisille poliisin palveluita, on hyvä asia, mutta myös poliisikunnassa uuden talon vaikutus näkyy positiivisena. On tärkeää, että poliisimme jaksavat työssään, ja saman katon alla oleminen auttaa myös siinä, Reima Rossi toteaa.

RIINA NYGRÉN

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy