Perinteet ovat voimissaan Suolahden seurakuntaviikon startissa. Mutta mistä on kirkkopiirin tavaramerkiksi tulleet rinkelit peräisin?
Perjantaina sai nauttia kauppaostosten lomassa maukkaat rinkelikahvit niin K-Supermarket Suosikissa kuin S-Marketissakin. Kirkkoherra Elina Tourunen oli mukana menossa. Hän kertoo, että ihmiset ovat mielissään siitä, että seurakunta jalkautuu kauppoihin.
– Täällä on aina mukavia kohtaamisia. Saa vilskeen keskellä saa vaihtaa kuulumisia, iloisia ja surullisia, Tourunen kertoo.
Kahvikupposen äärellä istuivat Eila Partanen ja Anja Paananen.
– Tämä on todella mukava tapahtuma. Osallistumme viikon muuhunkin ohjelmaan, kaksikko kertoo.
Aamupäivällä oli jo useampi kuppi kahvia juotu ja kahviin sai kastaakseen valtavan makoisaa rinkeliä. Eikä tämä rinkeli ollutkaan mitä tahansa vesrinkeliä vaan Hilda Purhosen reseptillä samana aamuna leivottua legendaarista herkkua.
– Rinkelikahvila on jo perinne, sillä näitä on järjestetty aina pyhäinpäivän alla jo vuodesta 1994 lähtien, rinkelikuskina eli logistiikkapäällikkönä tapahtumassa toiminut Päiviö Turtiainen kertoo.
Rinkelit puhuttivat. Sopivasti oli suolaa ja ettei olisi voitakin leivontaan käytettynä? Tästä täytyi ottaa selvää. Onneksemme leivontapartio oli leipomassa viimeistä taikinasatsia seurakuntatalon keittiössä.
– Olen hieman päivittänyt Hildan Purhosen reseptiä. Suolaa on vähennetty ja voi on korvattu leivontamargariinilla, seurakunnan emäntä Kaija Nikulainen kertoo ja lisää rinkeleiden olevan Suolahden kirkkopiirin tavaramerkki.
Leipureina on tuttu ja osaava porukka: Taimi Närhi, Leena Rissanen, Regina Närhi ja Maija-Liisa Savolainen. Urakka alkoi aamulla kello kahdeksan, ja kaikkiaan rinkeleitä pyöräytettiin hurjat 600 kappaletta.
– Me teemme näitä myös myyjäisiin ja aina kun kysyntää on, nelikko kertoi linjastoltaan.

Leena Rissanen oik, Regina Närhi, Marja-Liisa Savolainen ja Taimi Närhi pyöräyttivät Kaija Nikulaisen alustaman taikinan rinkeleiksi.
Rinkeleiden salaisuus piilee siinä, että kohottuaan ja ennen paistoa ne kastetaan kiehuvan kuumassa merisuolavedessä.
– Hilda oli kotoisin Etelä-Savosta, joten ohje on sieltä peräisin. Kyllä näitä meillä päinkin tällä tyylillä leivottiin, yläsavolaiseksi tunnustautuva Leena Rissanen kertoo.
Vielä ennättää maistamaan tätä suussa sulavaa rinkeliä. Rinkelikahvila on avoinna kello 17.30 saakka.
Suolahden seurakuntaviikon muut tapahtumat:
la 31.10. klo 17 iltakirkko Suolahden kirkossa, kirkkokahvit srk-talolla
su 1.11. klo 10 Messu Suolahden kirkossa
ti 3.11. klo 18 seurakuntailta Suolahden srk-talolla, musiikkia ja lyhyitä puheenvuoroja. Mukana Vuokko Jokinen
to 5.11. klo 8-10 aamupuuro Suolahden torilla
to 5.11. klo 18 Jouko Mäki-Lohiluoma musisoi Suolahden kirkossa
la 7.11. klo 18 Vigilia Suolahden Tsasounassa
su 8.11. klo 9.30 Vedenpyhitys ja liturgia Tsasounassa
su 8.11. klo 10 messu Suolahden kirkossa, tämän jälkeen kukkien lasku Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille
su 8.11. klo 12 Praasniekka Suolahden srk-talolla
ma 9.11. Hyväntekeväisyyshuutokauppa Suolahden srk-talolla Aki Palsamäen johdolla. Ovet aukeavat klo 17, huutokauppa alkaa klo 18.