ÄKS

Ruokasaarnaajan ruokaepistolaa eli pari ohjetta

23.12.2012 19:54

Ruokasaarnaaja Jari Rossi muistuttelee vielä heitä, joilla on jouluvalmistelut vaiheessa. Tässä pari ohjetta ensi yönä lahjavalvojaisia viettäville. Lopuksi perheenemännille kakkuvinkki!

JOULUGLÖGI (n. 14 hlö)

2 l valion vaaleaa glögiä
2 pll valkoviiniglögiä (Herrgårds Vit Vinglögg)
4 kpl kanelitankoa
3 tl kokonaisia neilikoita
5 kpl tähtianista
1 kpl jouluomena
Laita noin puoli litraa Valion vaaleaa glögiä kattilaan yhdessä kanelitankojen, neilikoiden, tähtianiksen ja omenakuutioiden kera. Lämmitä glögiä kattilassa miedolla lämmöllä noin tunti. Tarkoituksena ei ole keittää, vaan irrottaa maut mausteista pikkuhiljaa. Lopputulos on glögijuuri jatkojalostusta varten. Tämän voit tehdä vaikka edellisenä päivänä. Lämmitä sitten (mutta älä keitä) Valion ja Alkon valkoviiniglögit ja siivilöi joukkoon tunteella tehty glögijuuri. Omenakuutiot voit tarjota vaikka kinkun kera. Tämä glögi ei kaipaa terästystä. Tai no jaa, ken haluaa.
VINKKI: Tupsauta joulun aromit asuntoosi lämmittämällä glögi ennen vieraiden tuloa. Ja voit unohtaa tuoksukynttilät.

JOULUN EVAKKOPAISTI (n. 6 hlö)

n. 1,5 kg porsaan lapaa tai etuselkää (lähituottajalta)
n. 2 rkl karkeaa ruususuolaa
voita
n. 1 l vahvaa lihalientä
1 kpl iso sipuli
1 kpl porkkana
5 kpl kokonaista maustepippuria

Poista lihaa ympäröivä nahka. Suolaa liha kauttaaltaan ja anna maustua 2 tuntia. Poista lihan pinnalta ylimääräiset suolarakeet ja paista kuumassa pannussa molemmin puolin voissa kauniin ruskeaksi. Laita liha uunivuokaan ja kaada päälle kuuma lihaliemi. Lientä tulee olla juuri sen verran, että liha peittyy. Laita liha 200 asteiseen uuniin alaritilälle ja hauduttele lihaa 1 tunti. Ota vuoka uunista ja poista pinnalle kerääntynyt ylimääräinen rasva. Laita takaisin uuniin ja kansi päälle. Vähennä lämpö 150 – 175 asteeseen ja hauduttele vielä vajaa kaksi tuntia. Pilko sipuli et porkkana suurehkoiksi paloiksi ja laita lihan seuraksi noin tunti ennen valmistumista. Tarjoa evakkopaisti vaikka keitettyjen pottujen, tuhdin sinapin ja puolukkasurvoksen kera.

VIIME HETKEN KAKKURESEPTI!

Hyvät perheenemännät!

Ovatko joulukakut vielä leipomatta?
Tässä löytämäni hyvä resepti, jota vielä ehtii kokeilla:

HEDELMÄKAKKU

2 dl sokeria
4 munaa
2 dl kuivattuja hedelmiä
1 tl suolaa
1 dl fariinisokeria
4 rkl sitruunamehua
pähkinöitä
2 pll viskiä

Ota esiin suurehko kulho. Tarkista maistamalla viskin laatu. Kaada
mittaan 1 dl viskiä ja juo se. Toista.
Laita sähkövatkain päälle. Maista viskiä uudelleenvarmistaaksesi,
että se on korkealaatuista. Sekoita 1 dl voita laajassa sameahkossa
kulhossa, lisää 1 rkl sokeria ja vatkaa taas.
Varmista että viski on vielä hyvää. Kuo uusi jupillinen. Käännä
vatkaaja poish päältä.
Riko kaksi kanaa ja lishäå kulhoon, shamoin kuihvatut hedelmät.
Vatkaa kääntäjä taash päälle. Jos heivatut kudelmat jäävät kiinni
kulhoon, väännä irti muuvireisselillä.
Maishta shitten onko viski vielä herkeälaatuista. Shitten shiivilöi
2 dl suolaa -tai jotain.
EI 00 NNII NÖPÖNUKKAA.
Tshekkaa viski. Shiivi1öi shitruunamehu, lishää yksi ruoka.
Lusikka. Shokeria tai jotain. Aivan shama, perrrkele. Voitele
Kkäännä kakkuvuokaa 220 asteeseen. Älä unoha käännyttäävatkainta
poish.
Heitä kulho ikkunasta, tshe tshekaaahh taas vishki. Mee nukkumaa.
kuka ylipäätään viittii väshätä jotain pershkeleen
hhetelmäkakkua???

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy