ÄKS

Saadaanko metsämarjabisnes viimeinkin aisoihin?

19.12.2022 15:26
Marjanpoimijoiden vyyhti alkoi purkautua Suolahdessa ja asia nousi valtakunnan uutiseksi - ja uutisointi jatkuu yhä. Arkistokuva Max Steffansson.

Lähes kymmenen vuotta sitten Äänekoskella alkanut tapahtumaketju thaimaalaisten marjanpoimijoiden oikeuksista ja asemasta on nyt johtanut mittaviin poliisitutkimuksiin Suomessa ja Thaimaassa myös Ruotsissa.

 

Vuonna 2013 nousi 50 marjanpoimijaa peräämään oikeuksiaan, palkkojaan ja vaatimaan inhimillisempiä työoloja Saarijärvellä. Asiasta uutisoitiin tuolloin ensimmäisenä ÄKSässä.

SPR:n, Suolahden Marttojen ja Suolahden Työttömien yhdistyksen sekä lukuisten yksityisten ihmisten avustuksella evakuoitiin väsyneet poimijat Saarijärveltä Suolahden Kansantalolle. Kaikki 50 marjanpoimijaa tekivät ilmoituksen poliisille ja kertoivat olevansa ihmiskaupan uhreja.

Alkoi pitkällinen tapahtumien sarja, jonka eri käänteet on dokumentoitu myös elokuvaksi. Marjanpoimijoiden puolesta kovasti työtä tehnyt thaimaalainen ihmisoikeusaktivisti Junya Lek Yimprasert ihmettelee suomalaisen oikeuslaitoksen hitautta asiassa.

– Poimijat lähtevät kotimaastaan turistiviisumilla, päätyvät Suomeen yrittäjiksi ja kantavat marjabisneksen raskaimman vastuun, tuottavat voitot omistajilleen ja palaavat velkaisina kotimaahansa, eivätkä ole he ole koskaan päässeet Suomen työoikeuksista nauttimaan, kiteyttää Junya Lek Yimprasert poimijoiden tukalan juridisen aseman.

– Passitkin heiltä kerätään pois, heidän saavuttuaan Suomeen! Lek ihmettelee.

Samaan asiaan on kiinnittänyt myös ministeri Li Andersson, joka on pitkään tutkinut ja seurannut thaimaalaisten marjanpoimijoiden kohtelua ja kohtaloita ja selvittänyt metsämarjabisnestä.

Li Andersson saapui paikan päälle seuraamaan myös tuolloisia Äänekosken tapahtumia.

– Sotilasjuntan johtamassa Thaimaassa alettiin purkamaan ja selvittämään marjanpoimijoiden rekrytointitoimia, velkaorjuutta, ihmiskauppaan viittaavaa systemaattista toimintaa ennen Suomea. Se on noloa, Li Andersson toteaa.

Nyt viimein tänä kesänä ja syksynä niin suomalaiset kuin thaimaalaiset viranomaiset ovat tiivistäneet yhteistyötään ja tutkimuksissa on saavutettu läpimurtoja.

Marjanpoimijoita itseään on tähän saakka kuultu kovin vähän tilanteestaan. Niin Ruotsiin kuin Suomeen rekrytoiduilta marjanpoimijoilta on tullut vuosien varrella ilmoituksia ihmisoikeusloukkauksista. Suomessa on vasta parin viime vuoden aikana päästy tutkimuksissa niin pitkälle, että marjayrittäjää on syytetty ihmiskaupasta. Jotkut tapaukset ovat johtaneet myös tuomioihin.

Kuitenkin jo 2000- luvun alkuvuosista saakka rehottanut metsämarjabisnes on kuljettanut kaukoidän lennoilla kymmeniä tuhansia ihmisiä halpatöihin ja velkaorjuuteen, raatamaan raskaita 14-18 tunnin työpäiviä Suomen yöttömissä öissä, hyttysparvien-, säiden-, petoeläinten ja luonnon armoilla.

(aiheesta lisää kuvan alla)

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Junya Lek Yimprasert on ollut tuttu näky työskentelemässä suolahtelaisten ystäviensä luona. 56-vuotias Lek on saanut turvapaikan Suomesta.

Aiheesta aiemmin ÄKSässä: 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy