Aikanaan Äänekoskella tehtaanjohtajana toiminut Timo Poranen on menehtynyt yllättäen 69?vuotiaana.
Porasen mukana meni historiaan yksi merkittävä aikakausi sekä Äänekoskella että koko Suomen metsäteollisuudessa. Teollisuusneuvoksen arvonimi kuvastaa hyvin hänen ansioitaan ja menestystään vuosikymmenten aikana monissa metsäteollisuuden johtotehtävissä.
Timo Poranen oli syntynyt Helsingissä 1.5.1943, ja oli opiskellut Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa 1960 luvulla selluinsinööriksi. Valmistuttuaan Timo siirtyi Äänekosken tehtailla Metsäliiton Selluloosa Oy:n selluteollisuuden käyttötehtäviin.
Alkuvuosinaan tehtailla hän pääsi heti mukaan projekteihin ja kehitystehtäviin. Kun sitten alettiin suunnitella ja rakentaa Kaskisten sellutehdasta, oli Timo Poranen alusta alkaen mukana projektissa, jota hoidettiin aluksi Äänekoskelta käsin. Muun muassa vuorineuvos Wolter Westerholm oli kyseisen hankkeen johtohahmoja tuolloin.
1973 perustettiin Metsäliittoyhtymän ja UPM Kymmenen yhteinen yritys Metsä-Botnia, joka käynnisti Kaskisten tehtaan 1977 ja sen myötä Timosta tuli uudenrakentaja, käynnistäjä ja tehtaan johtaja. Poranen oli siis alusta pitäen suunnittelemassa uutta tehdasta Kaskisiin ja myös sitä käynnistämässä.
Kun sitten vuonna 1980 alettiin suunnitella Äänekoskelle Metsäliiton toimesta sellutehtaiden uusintaa, niin hanke siirtyi vuonna 1982 Metsä-Botnian hoitoon ja Porasesta tuli hankkeen suunnittelija ja vetäjä. Tuolloin vaikein asia olivat vanhojen sellutehtaiden jätevedet ja niiden aiheuttamat ongelmat alapuolisessa vesistössä aina Päijänteelle asti. Hanketta vastustettiin rajusta ja suuri kansalaisliike Päijänne-liike vastusti hanketta tarmokkaasti.
Luottamus sellutehtaiden tulevaisuuteen horjui noina 1980-luvun vuosina. Poranen oli kuitenkin tuolloin hyvin selvillä tekniikan mahdollisuuksista ja suunnitteli sekä toteutti parhaan tekniikan uudelle tehtaalle. Uusi tehdas valmistui Äänekoskelle vuonna 1985 ja käynnistettiin Porasen johdolla. Hän siis kasvoi sellutehtaiden mukana ja oli alan ehdoton osaaja. Äänekosken ympäristöoongelmat ratkesivat ja sellutehdas onnistui yli odotusten ollen nyt Äänekosken teollisen toiminnan selkäranka.
Poranen nousi sitten nopeasti ensin Metsä-Botnian ja sitten vielä Metsä-Serlan toimitusjohtajaksi ja Metsäliiton varapääjohtajaksi. Näinä Porasen vuosina molemmat yritykset kehittyivät ja vakiintuivat taloudellisesti.
Ennen eläkkeelle jäämistään Poranen toimi Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana vuosina 1998?2005. Tämä aika voidaan muistaa vieläkin metsäteollisuuden suurina murrosvuosina, kun ala joutui mukaan globaaleihin paineisiin ja kiristyneeseen kilpailuun.
Me Äänekoskelaiset muistamme hänet perinteisenä suomalaisen metsäteollisuuden osaajana ja reiluna kaverina. Hänellä olivat perusarvot paikallaan ja ihmisiä kunnioitettiin ja kiitettiin silloin reilusti ansioiden mukaan. Poranen oli ystävällinen ja huumorintajuinen kansan mies, joka hallitsi vaikeita asioita ja paneutui niihin hyvin. Hän oli hyvä kuuntelija ja miellyttävä persoona. Hänellä oli osaamiseen liittyvää arvovaltaa ja käytökseltään häntä voi pitää hillittynä henkilönä, joka hallitsi hyvin sosiaaliset tilanteet. Hän oli innostava ja idearikas johtaja ja hyvä esimerkki luontevasta johtajasta. Hän ei mitenkään tuonut itseään esille, vaan saavutti suosiota valoisalla olemuksellaan.
Porasen harrastukset olivat metsästys ja liikkuminen luonnossa koiran kanssa. Kesäisin viihdyttiin erityisesti perheen kanssa mökillä Sumiaisissa. Me ystävät muistelemme häntä lämmöllä.
TAPIO HAAVISTO
kirjoittaja on Porasen entinen työtoveri ja perhetuttu.