Lakkojen peruminen laittoi Seppo Ruotsalaisen vaalipanelistit uusiksi. Riku Aallon tilalle tullut PAMin toiminnanjohtaja Heidi Lehikoinen joutui jättämään tuolin tyhjäksi Painotalolla pidetyssä paneelikeskustelussa – syynä PAMIn lakon siirtyminen.
Paneelin juontamaan saapui Keski-Suomen piirin Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jarno Kemiläinen. Panelisteina paikalla oli äänekoskelainen kansanedustajaehdokas, paperiliittolainen Seppo Ruotsalainen, Paperiliitosta mukana olivat puheenjohtaja Petri Vanhala ja liittosihteeri Juhani Siira sekä Teollisuusliiton Arto Liikanen.
Avauspuheenvuoron käytti panelistit koolle kutsunut Seppo Ruotsalainen.
– Viime vaaleissa lähdin matkaan takamatkalta, mutta nyt mennään eteenpäin ja täysillä, Ruotsalainen sanoi.
Ensimmäinen kysymys liippasi ajankohtaista aihetta: pitäisikö työntekijän tulla palkalla toimeen?
– Kyllä pitää ja yhdellä työllä, ettei tarvitse lähteä tekemään monta työtä, Ruotsalainen vastasi.
– On hyvin huolestuttava tilanne, kun ihmiset joutuvat hakemaan toisen, jopa kolmannen työn, kun ei leipätyöllä pärjää, työstä pitää saada säällinen palkka, Liikanen totesi.
– Tämän pitäisi olla tässä yhteiskunnassa itsestäänselvyys. Näen suurta pelkoa siihen, että ihmiset ajetaan etsimään useamman työn itselleen, että saavat edes elantonsa ansaittua, Petri Vanhala vastasi.
– Jos työstä saatu palkka ei riitä ja tukiluukun kautta joudutaan hakea lisätukea, niin silloin on yhteiskunnassamme joku osa on rikki, Juhani Siira sanoi.
Elinkeinoelämän keskusliiton eduskuntavaalitavoitteissa esitetään tiukennuksia tukilakkojen käyttämiselle. Lakot ovat kuuluneet perinteisesti työväenliikkeeseen, eli millainen merkitys ay-liikkeelle on tukea työtaisteluja yli liittorajojen?
– Lakko on työntekijän oikeus ja se oikeus pitää säilyttää. Lakko-oikeus on vahvuus silloin jos sopimukset eivät miellytä, Ruotsalainen vastasi.
Vanhala sanoi, että ehdottomasti pitää olla oikeus tukeen:
– Kaikki liitot eivät pysty itsenäisesti ajamaan asioitaan. Ay-liike on sellainen järjestö, jossa tuetaan heikommassa osassa olevia.
– Lakko-oikeus on perustavaa laatua oleva oikeus, ja siitä meidän pitää ehdottomasti pitää kiinni. Lähtökohtaisesti ei Suomessa lakkoilla liiemmin, Lehikoinen lisäsi.
Miten kannattaisi kehittää työelämä- ja sopimusmallia.
– Sanana paikallinen sopimus on kaunis sana. Porvaripuoli haluaa sopia alle työehtosopimuksen ja tämä on EK:n ja Kokoomuksen hokema mantra, jopa ykköstavoite, että lakiin pitäisi saada kirjaus kuinka heikentää työehtosopimuksia, Vanhala sanoi.
Puolueen puheenjohtaja Sanna Marinille povattiin sekä paneelissa että yleisössä pääministerin pestin jatkumista. Myös hallituspohjaa lähdettiin pohtimaan.
– Tämä nykyinen olisi hyvä kokoonpano sillä näköjään kepunkin kanssa pärjäillään, Liikanen sanoi.
Ruotsalainen ei lähtenyt pohtimaan aihetta, hän sanoi, että katsotaan vaalit ensin.
– Äänestämällä oikeita henkilöitä saadaan hyvä hallituspohja. Tällä hallituskaudella ollaan menty kriisistä toiseen ja katsokaa galluppeja, puolueeseen luotetaan paljon eikä tällaista ole Suomen politiikan kentällä koskaan nähty, Kulisseissa käydään keskustelua sinipunan rakentamisesta ja jos käy niin, että perussuomalaiset voittaa vaalit, he eivät saa hallitusta pystyyn ja sitten aletaan pohtia sinipunan perustamista. Joka tapa
– Porvarihallitus vastustaa lainanottoa, vaikka meillä on ollut kriisejä kriisin perään. Itse näen Marinin luotsaavan kakkoshallitusta, Ruotsalainen sanoi.