ÄKS

Sijaishuollon juhlapäivää odotetaan jo inolla

15.02.2020 06:00
Minna Vainiontaus ja Hillevi Suutala tekevät suurella sydämellä sydämellistä Care Day -päivää. 
Kansainvälinen sijaishuollon juhlapäivä Care Day on lähtenyt liikkeelle Skotlannista. Juhlapäivää vietetään ensimmäistä kertaa myös Suomessa ja Äänekoskella.

 

Pesäpuu on on lastensuojelun kehittämisyhteisö, jonka kautta Care Day rantautuu myös Suomeen. Care Day juhlistaa sijaishuollossa asuvia ja asuneita lapsia ja nuoria, sekä heistä välittäviä ihmisiä nostaen esiin heidän ääntään ja oikeuksiaan. Päivän tavoitteena on  myös tehdä sijaishuollossa asuvia ja asuneita, sekä heistä välittäviä ihmisiä näkyväksi sekä nostaa esiin sijaishuollon hyviä asioita ja lisätä ymmärrystä. 

– Tartuimme Pesäpuun vinkkaamaan juhlapäivään innolla. Pääsemme juhlistamaan kohtaamalla sijaishuollossa olleita ja parhaillaan jälkihuollossa olevia henkilöitä,  jälkihuollon lähiohjaaja Minna Vainiontaus kertoo.

Tavoitteena on, että Care Day järjestettäisiin tästä eteenpäin kansainvälisen mallin mukaan joka vuosi, aina helmikuun kolmantena perjantaina. Äänekoskella ollaan tähän valmiina ja innokkaana, sillä onhan kyseessä maailman suurin juhla sijaishuoltoon liittyen, jonka alkuperäisenä ideana on ollut nostaa esiin sijoitettujen lasten ja nuorten ääntä ja oikeuksia, sekä yhdistää sijaishuoltoon liittyviä henkilöitä keskustelemaan ja jakamaan tietoa sijaishuollosta.

– Parikymmentä henkilöä on ilmoittanut tulostaan, ja uskomme, että talo täyttyy ihmisistä ja tarinoista, Suutala ja Vainiontaus toivovat. 

Äänekoskella päivää juhlitaan perhetyön yksikössä perjantaina 21. helmikuuta klo 12-15. Tarkoituksena on saada koolle mahdollisimman suuri joukko, ja mukaan kutsutaan myös päättäjät sekä viranhaltijoita. Kutsuja on jo lähtenyt matkaan kymmeniä. Vanhin mukaan tuleva on jo päälle 70-vuotias, nuorimmat jälkityön piirissä olevia.

– Kutsumme sijaishuollossa olleet ja sijaishuollossa lapsista huolehtineet aikuiset .Voit tulla jakamaan kokemuksiasi tai vai juomaan kahvit, perhetyön esimies Hillevi Suutala sanoo.

Lehtijutun myötä toivotaan kutsun tavoittavan sellaiset henkilöt, joihin ei ole kontaktia. 

– Nyt olisi hyvä tilaisuus kohdata monessa eri sukupolvessa, vaihtaa kuulumisia ja kertoa miten menee, tuoda esiin positiivisia kokemuksia lastensuojelusta, eikä tarvitse arkailla negatiivistenkaan asioiden kertomista. Mitä hyvää on ollut, keitä tärkeitä ihmisiä on tullut kohdattua puolin ja toisin,  Suutala sanoo. 

Nuoret ovat hyviä kokemuasiantuntijoita toisilleen. 

– Äänekoskella nuoret ovat lähteneet ideoimaan asioita. Meille on syntynyt joukko hyviä, toisiaan tsemppaavia kokemusasintuntijoita, jotka ovat aktiivisia ja hyviä tyyppejä, Vainiontaus kiittelee. 

Työ on myös tukiverkon kasaamista. Care Day voi onnistuessaan tuoda suurta iloa isolle porukalle. 

– Kun tulee ideoita, me mielellämme toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan. Toivomme, että päivästä tulee sellainen, joka motivoisi verkostoitumaan, Suutala sanoo. 

– Vinkkinä heille, jotka eivät pääse paikalle, voi käydä tutkimassa Facebookissa sijaishuollon juhlapäivä -sivuja, Vainiontaus vinkkaa. 

Perhetyö on sellaista, että työtä Äänekoskella riittää. Viime vuonna Äänekoskella oli jälkihuollossa 29 lasta ja nuorta, ja sijoituksessa 47. Luvut ovat suuret. 

– Nykyään tarvitaan enemmän tapaamispalveluja, joka erotilanteessa tai vanhemman vaikeassa elämäntilanteessa. Nyt olemme saamassa yhden perhetyöntekijän toimen lisää, joka otetaan ilolla vastaan. Onneksi meillä on hyvä ja toimiva yhteistyöverkosto, Vainiontaus sanoo. 

Kahvien varaamiseksi ilmoita tulostasi 19.1. mennessä. Ilmoittautua voi soittamalla, tekstiviestillä, sähköpostilla tai whatsapp -viestillä: 

Minna Vainiontaus 0400 269110 minna.vainiontaus@aanekoski.fi ja Hillevi Suutala 040 723 8121 hillevi.suutala@aanekoski.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy