ÄKS

Sirkus Ilopilleri toi glitteriä elämään

21.12.2022 10:34
Sirkus Ilopillerin Sabina von Hiekka ja Doris von Balkan pistivät vanhusten arkeen vauhtia ja naurua.  

Äänekosken Teatterin yhteistyösopimus kaupungin kanssa on jo nyt poikinut monta hyvää ja paljon kaunista. Sirkus Ilopilleri vei iloa vanhusten arkeen.  

 

Olemme saaneet jo raportoida suuren suosion saavuttaneesta aikuisten teatterikerhosta, ja nyt olimme paikalla kun Sirkus Ilopilleri kävi ilahduttamassa Suolahden Seniorikeskuksen asiakkaita. Harvoin saa olla mukana näin sydäntä läikähdyttävällä, ihanalla juttukeikalla. 

Sirkus Ilopilleri on kahden naisen, Pilvi Hongan ja Marjut Kinnusen, show. He ovat sirkuksen pellet, Doris von Balkan ja Sabina von Hiekka. Pellet ovat liikkeellä virheistä oppii ja kokemusta karttuu -meiningillä. 

Yhteistyö kaupungin kanssa näyttää erittäin hauskalta. Kaksikko on kiertänyt marraskuun lopulla ja tämän kuun alussa vanhuspalveluyksiköt, seniorikeskukset sekä ilahduttanut Mintaken väkeä. Kaikkiaan Sirkus Ilopilleri on parkkeerannut pikkuautonsa kymmenelle keikkapaikalle. 

– Tämä on ollut aivan ihanata. Kotirannassa oli meidän ensimmäinen keikka ja heti ensimmäisen taikatempun jälkeen eräs vanhus totesi: ”Nyt ollaan yliluonnollisten asioiden äärellä”. Silloin tiedettiin, että tämä toimii ja että me ollaan hyvällä asialla, Pilvi Honka sanoo. 

Kokemus vahvisti että tällaiselle arjesta irtautumiselle on tarvetta. 

– Pelkästään se, että arki nitkahtaa ja tilalle tulee glitteriä, väriä ja kukkia, on jokaiselle ikäihmiselle tarpeen, ihan niin kuin meille kaikille, Pilvi jatkaa. 

Pilvi ja Marjut ovat tuttuja teatterin lavalta. Heitä yhdistää heittäytymisen taito ja kyky nauraa itselleen – myös privaatissa. 

– Ennen eka keikkaa harjoiteltiin muutama kerta, ja huomattiin, että homma lähtee liikkeelle kuin luonnostaan. Ei ole tarvinnut jännittää, mutta mukavasti on kihelmöinyt, Marjut naurahtaa. 

Hän on Sabina von Hiekka, Sumiaisten perukoilla asuva entinen kirjanpitäjä Eila Liimatainen. Kun hän kertoo yleisölle elämäntarinansa niin kaikkia naurattaa. Hänen elämänohjeensa on, että täytyy uskaltaa heittäytyä ja että koskaan ei ole liian myöhäistä. 

– Hän pääsi kuorestaan ulos ja nauttii elämästään täysin rinnoin, Marjut eli Sabina sanoo ja kohentaa olemustaan terhakkaaksi. 

Kun ihminen saa nauraa, se tekee moninkertaisesti hyvää. Tästä on ihan tutkittua tietoa olemasta. Nauru pidentää ikää, niinhän sitä sanotaan. Kun saa nauraa sydämensä kyllyydestä, se on ihanaa. Eikö! 

– Rooleilla on kiva leikitellä, Pilvi sanoo. 

Yhteistyösopimuksen puitteissa on tulossa vielä paljon, josta pääsee osalliseksi jos niin haluaa. 

– Taustalla ritisee ja rätisee paljon. Teatterilla on nyt hyvä draivi ja meininki, teatterin hallituksessakin toimivat tietävät. 

Sirkus Ilopilleri antaa kiitosta kaupungin kulttuuritoimelle. 

– Olen ilahduttanut hahmollani yksivuotiaasta kasikymppiseksi periaatteella, mutta siitä ylöspäin niukemmin. Kulttuurituottaja vinkkasi, että Doris von Balkan voisi jalkautua laitoksissa asuvien ja seniorikeskusasiakkaiden pariin. Kun hetken mietti, niin hoksasi, että sehän voisi toimia. Oli ihmisen ikä mikä tahansa, on kaikilla yhteisiä asioita ja haaveita. Käyttäisin sanaa ihmistenvälisyys, se on mun lempisana nykyään. Kaikki me halutaan tulla huomatuksi, Pilvi Honka sanoo. 

Show on aivan huikea ja naurua piisaa. Mintaken keikalla kuultiin seuraavat kommentit: Ihan rinnassa tuntui ja taidan olla rakastunut pelleen.

Niin minäkin. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy