ÄKS

Suojärven siirtolapuutarha täytti kymmenen vuotta – avoimet ovet lauantaina

06.08.2021 15:46
Rauha Paananen (oikealla) on käynyt siirtolapuutarhalla kolmen kuukauden ikäisestä saakka. Myös Tida Vesiviita (vasemmalla) viihtyy Suojärven rannalla, vaikka oman perheen mökki on myyty pois.

Suojärven siirtolapuutarha avasi porttinsa ensi kertaa kymmenen vuotta sitten. Lauantain avoimissa ovissa pääsee kurkistamaan siirtolapuutarhan aitojen sisäpuolelle.

Suojärven siirtolapuutarhan 10-vuotisjuhlan kunniaksi nostettiin maljat niin kaupungille, jolta maat puutarhaan on vuokrattu kuin kaikille asiaan vaikuttaneille tahoille aina kaavoittajista mökkiläisiin.

Alun perin ruokapulaa helpottamaan perustettuja siirtolapuutarhoja on Suomessa kuutisenkymmentä, ja nykyään vihannesten ohella mökkitonteilla kasvatetaan muun muassa kukkia ja yrttejä, Matti Virtanen kuvaili maljapuheessaan perjantaina.

– Siirtolapuutarha on monelle virkistäytymisen paikka. Täällä on 18 mökin yhteisö, joka on todella näkemisen arvoinen, Virtanen totesi.

Vuodesta 2018 Suojärven siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtajana toiminut Matti Tirkkonen toivottaa kaupunkilaiset tervetulleeksi siirtolapuutarhan avoimiin oviin.

– Melkein kaikki mökit ovat avoinna vieraille ja voi tulla tutustumaan alueeseen ja toimintaan tarkemmin. Lilliputtijuna kuljettaa perille ja tonttejakin on vielä vapaana, Tirkkonen vinkkaa.

Siirtolapuutarhayhdistyksellä on aikomuksena rakentaa nykyisen saunarakennuksen yhteyteen pienempi puulämmitteinen sauna, jota jäsenet voivat lämmittää mielensä mukaan.

– Nykyinen sauna on niin suuri, että rinnalle on kaivattu pienempää, Tirkkonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eila Nurmi (vas.) ojensi muistiaisen Matti Tirkkoselle.

 

Kaupungin tervehdykset

Äänekosken kaupungin tonttipäällikkö Juha Koskinen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eila Nurmi (vas) luovuttivat Suojärven siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Matti Tirkkoselle muistiaiset kymmenvuotisen yhdistyksen kunniaksi. Koskinen katsoi jo tulevaisuuteen ja lahjoitti yhdistykselle välineitä uuteen saunaan, joka on suunnitteilla nykyisen saunarakennuksen yhteyteen.

– Kaupungin puolesta haluan kiittää hyvästä yhteistyöstä ja toivon, että se jatkuu vastakin, Koskinen totesi.

Eila Nurmi toi yhdistykselle kunnan standaarin ja kertoi ihailevansa siirtolapuutarhayhteisöä.

– Tämä on upeaa, yhteisöllistä ja sosiaalista toimintaa. Olen pitkään ihaillut taitoanne saada kaikki kukoistamaan, Nurmi sanaili.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suojärven siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Matti Tirkkonen (edessä) käsissään kaupungin muistiaiset. Taustalla Matti Virtanen.

Kesän tukikohta

Punaisessa mekossa pitkin nurmikkoa viilettävä Rauha Paananen on tuttu näky Suojärven siirtolapuutarhalla. Espoossa asuva 9-vuotias on nimittäin viettänyt elämänsä jokaisena kesänä aikaa isoäitinsä Helena Pulkkisen siirtolapuutarhamökillä.

– Täällä on kivaa kun saa nähdä kavereita, uida, nukkua pitkään ja syödä jäätelöä. Mummun ja minun puutarha on täynnä kukkia, mutta kasvatamme myös porkkanoita, perunoita, mansikoita ja omenoita, Rauha kertoo.

Ensimmäisen kerran Rauha pääsi mökille kolmen kuukauden ikäisenä, ja siitä lähtien hän on käynyt Suojärven rannalla joka kesä, pitkiäkin aikoja kerrallaan. Myös muu perhe viihtyy kesäisin Keski-Suomessa, isä Olavi Paananen kertoo.

– Täältä on lyhyt matka joka paikkaan ja paljon hienoja kohteita, vapaasukellusta harrastava Olavi Paananen toteaa.

RIINA NYGRÉN

Suojärven siirtolapuutarhan avoimet ovet 7.8.2021.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy