ÄKS

Suolahden kyläpäivät: Eira ja Matti Virtasesta Vuoden Uurastajat

15.06.2024 18:08
Suolahden Kyläyhdistyksen Antti Hakkarainen ojensi Eira ja Matti Virtaselle Vuoden Uurastaja -tittelin ja patsaan.

Vuoden Uurastajan valinta on Suolahden kyläpäivien jännittävin hetki. 

 

Vuoden Uurastaja -patsaan ja -tittelin luovutti kyläyhdistyksen puheenohtaja Antti Hakkarainen. Eira ja Matti Virtanen ovat tittelin ansainneet.

– Kahvila Päivänpaiste on ollut taajaman valopilkku jo vuosikymmenten ajan, Hakkarainen sanoi.

Kahvila Päivänpaistetta luotsannut Eira Virtanen laittaa ovet kiinni ja jää viettämään eläkepäiviä.

– Kiitos kaikille ihanille asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille. Toivottavasti nähdään kylällä, hyvää kesää ja juhannusta, Eira Virtanen sanoi.

Matti Virtanen puolestaan tunnetaan Suolahden kaupungin aikaisena kulttuurisihteerinä ja monen alan erikoismiehenä.

– Tämä tuli yllätyksenä, kiitos, tämä on hieno juttu. Salmisen Petri jo äsken puheessaan muistutti pienyritysten toiminnoista ja merkityksestä Suomelle. Koko Äänekoskelle on erityisen tärkeää, että meillä pari suuryritystä, jotka ovat tuoneet meille työpaikkoja ja heidän toimintansa tukee myös pienyritystemme toimintaa, Matti Virtanen sanoi ja kiitteli tittelistä ja muistutti, että kahvilan ovet suljetaan juhannusta edeltävänä torstaina.

Suolahtelaissyntyinen Petri Salminen on Suomen Yrittäjien puheenjohtaja.

Puhetta pitämään saatiin suolahtelaissyntyinen Suomen yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.

– Kiitos, että saan olla kyläpäivien avauksessa mukana. Tämä on viikon upein tapahtuma, edellisyönä Brysselistä saapunut Salminen sanoi.

Hän kertoi miettineensä, mitä Suolahdessa on tullut koettua, ja kuinka elämä on vienyt yrittäjäksi ja yrittäjyyden tehtävien toimien pariin.

– Pohdin, millainen alusta Suolahti on ollut rakentaa yrittäjämäistä ajattelua. Aika hyvin löysin pohjaa, kun jo yläasteella ollessa opettajat Kari Perälä ja Raimo Veintie rakensivat kansainvälisyys- ja yrittäjyyskurssin Telakkakadun koulun ja lukion oppilaille. Myös tänä päivänä töissäni yhdistyvät nämä edellämainitut varsin saumattomasti. Yrittäjyyden ydintä on riskin ottaminen ja kokeilut, ja siihenkin löytyy muisto yläasteelta, kun rakensimme omaa tapahtumaa oppilaskunnan toimesta: tilasimme Radio Mafian koululle pitämään suoraa lähetystä, mutta tapahtumatekniikalle juhlasalin sähköpistokkeet olivat niin vanhat, ettei lähetys olisi onnistunut. Soitto Sähkötyö Kankaalle, ja pian olivat uudet piuhat vedetty, mutta siinä hötäkässä oli unohtunut kysyä rehtorilta lupa asiaan, Salminen muisteli.

Hän sanoi, että yrittäjyyden merkitys sopii kyläpäivien teemaan hyvin.

– Suomalaisista yrityksistä 99,8 prosenttia on pieni- ja keskisuuria yrityksiä. Paljon puhutaan kuinka yrittäjyyttä voidaan edistää ja kuinka yrittäjyyden syvintä olemuksesta on aivan suunnaton rakkaus kotikuntaan ja -alueeseen. Tällä on merkitystä vahvasti, kuinka vakaus, turvallisuus ja yhteinäisyys rakentuu. Pienissä yrityksissä olevat yrittäjät, jotka toimivat omassa kotikunnassaan, kantavat suurta huolta siitä, onko oma alue elinvoimainen ja sellainen, jossa on hyvä toimia. Oma tiimi ja yhteisö on tärkeää, että yrittäjä voi toimia tässä maassa, Petri Salminen tiesi.

Salminen sanoi, että yhteiskunta kehittyy riskejä ottavien ja vastuuta kantavien, kokeilevien, uskaltavien ja ahkerien ihmisten työn kautta.

– Olivatpa he sitten yrittäjiä tai sitten eivät. Sen takia joskus tuskastuttaa kuunnella, kuinka vastakkainastellaan yrittäjyyttä ja työntekijöiden asemaa, Petri Salminen harmitteli.

Kyläpäivien aikaan paistoi aurinko, kuulumisia vaihdettiin ja tuttuja tavattiin ja nostalgista tuulahdusta toi ilmaan Toimi-laivan pillin vihellys. Makkara ja letut tekivät kauppansa – kiitos kokemuksista ja hyvästä päivästä!

Kuva: Sini ja Pete

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy