ÄKS

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen Äänekosken yrittäjäjuhlassa: ”Olen erittäin kiitollinen opettajille Suolahdessa, jotka kannustivat ottamaan vastuuta, toteuttamaan erilaisia projekteja, kokeilemaan ja myös epäonnistumaan”

18.11.2023 18:40

Petri Salminen toi Suomen Yrittäjien tervehdyksen Konneveden ja Äänekosken Yrittäjät ry:n yhteiseen yrittäjäjuhlaan, Hotelli Hirveen. Salminen muisti synnyinkaupunkiaan Suolahtea kauniisti. 

 

Peri Salminen iloitsi päästä mukaan Äänekosken ja Konneveden yhteiseen yrittäjäjuhlaan, sillä se on hänelle laatuaan ensimmäinen kerta.

– Muistelen, että olen kuljettajan ominaisuudessa takavuosina juhlan oven tuntumassa piipahtanut. Mutta nyt siis ensimmäistä kertaa itse juhlatilassa ja -tunnelmassa aivan sisällä asti. Kiitokset siis jo nyt. että saamme Annamaijan kanssa olla mukana juhlassanne, Salminen kiitteli

Salminen kertoi, kuinka yrittäjät elää juuri nyt – kuten ovat eläneet käytännössä koko tämän vuosikymmenen – suuren epävarmuuden aikaa. 

– Talouden ja hintatason kehitys pohdituttaa. Korkojen ja kustannusten kasvu mietityttää. Sääntelytaakan lisääntyminen epäilyttää. Edes turvallisuutta ei ole voinut enää pitää itsestään selvyytenä. Paljon on siis yrittäjillä pohdiskeltavaa. 

Hän totesi, että vaikka viime vuosien epävarmuustekijät ovatkin olleet täysin ylenpalttisia, niin yrittäjien usko tulevaisuuteen ei ole kaikonnut. 

– Yrittäjiä tavatessani on ollut kerta toisensa jälkeen hätkähdyttävää huomata, kuinka suhtaudumme vaikeisiinkin hetkiin. Uskomme tekemiseemme ja siihen, että aktiivinen ja ahkera työ kantaa. Tämän tulevaisuuden uskon ylläpitäminen on tärkeää koko yhteiskunnan kannalta.

Salminen laski, kuinka viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Suomi on luisunut hälyttävään velkaantumisen, tosiasioiden kieltämisen ja näivettymisen tilaan. 

– Tästä saimme alkuviikosta jälleen yhden konkreettisen muistutuksen, kun Etla julkaisi tutkimuksen, jonka tulokset kertoivat yritysten kutistumisesta vuosien 2008-2020 välillä.

Salminen sanoi, että Suomessa on liian vaikeaa kasvaa – erityisesti ihmisiä työllistämällä.

– Nykyisen hallituksen ohjelma on verrattain hyvä, vaikka toki korjattavaa löytyy siitäkin. Hallitusohjelmaan on kirjattu useita Suomen Yrittäjien jo pitkään esillä pitämä kehittämiskohde. Erityisen hyvää on se, että hallituksen ohjelma tunnistaa kipeän tarpeen velkaantumiskehityksen kääntämiselle ja rakenteellisille uudistuksille etenkin työmarkkinoilla. Niille uudistuksille, joita olisi pitänyt lähteä tekemään jo parisen kymmentä vuotta sitten.

Salminen kritisoi ay-liikkeen toimia.  

– On tuskastuttavaa seurata, kuinka ay-liike, jopa totuutta raakasti vääristellen pyrkii jälleen kerran jarruttamaan kipeästi tarvittavia työmarkkinoiden rakenteiden uudistuksia. Uudistuksia, joita sekä työnantajat että laajasti myös työntekijät ovat jo vuosikausia toivoneet. Uudistuksia, joilla on saatu hyviä tuloksia muissa pohjoismaissa. Puoluepoliittisten vaikuttimien ajamana ay-liike on syksyn aikana ollut valmis härskisti aiheuttamaan häiriöitä työpaikoilla, jotka eivät miltään osin ole osapuolina tässä demokraattisesti valittua hallitusta vastaan kohdistetussa äkkäilyssä. Ja nämä täydellisen vastuuttomat puoluetoimintapäivät sen kuin jatkuvat. Samaan aikaan, kun yrityksissä joudutaan kamppailevaan kuihtuvien kassojen ja ohenevien tilauskirjojen kanssa. Ei paljon oman jäsenistön etu ja työpaikat Hakaniemessä paina.

Salmisen mukaan hallituksen on tinkimättä vietävä uudistuksia eteenpäin. 

– Neuvotteluja voidaan toki käydä ja erilaisia ratkaisuja hakea, mutta tämän täytyy tapahtua hallitusohjelman mukaisen aikataulun raameissa ja tavoitteista kiinni pitäen. Suomella ei ole enää varaa jatkaa vuosikymmeniä jatkunutta uudistusten jarrutus- ja vesittämislinjaa. Myös Suomen Yrittäjät on valmis ratkaisuja hakemaan, mutta tulevaisuuden – ei enää menneisyyden – ehdoilla, Salminen painotti. 

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Salminen on suolahtelaissyntyinen jossa viettänyt seillä lapsuutensa ja nuoruutensa. 

– Ja vaikka, on sekin sanottava, Äänekoski ei ole varsinaisesti – etenkään takavuosina – tullut tunnetuksi yrittäjäkaupunkina, on täältä ollut hyvä ponnistaa niin yrittäjyyden, kuin etenkin yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin. Olen erittäin kiitollinen kouluille ja opettajille Suolahdessa, jotka aikoinaan kannustivat meitä oppilaita ottamaan vastuuta, toteuttamaan erilaisia projekteja, kokeilemaan ja myös epäonnistumaan. Nämä kaikki ovat olleet korvaamattoman arvokkaita kokemuksia sittemmin elämässä. Ja jos tuota listaa miettii: vastuun ottaminen, kokeileminen, epäonnistuminen – niin kuulostaa aika paljon yrittäjyydeltä – eikö vain?

Salminen halusi nostaa juhlatunnelmaa kattoon saakka, vaikka  paljon on epävarmuutta ilmassa, 

– Niin silti – tai ehkä juuri sen vuoksi – yrittäjillä on syytä myös ottaa arjen keskelle juhlavampia hetkiä. Siksi onkin erityisen hienoa olla tänään kanssanne juhlimassa yrittäjyyttä ja palkitsemassa ansioituneita yrittäjiä, Petri Salminen lausui. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy