Äänekoskelainen Ville Paananen, 26, valmistuu kokiksi Pokelta. Kolmen vuoden uurastus päättyi näyttöön eli Telakkakadun koulun yhdeksäsluokkalaisten juhlalounaaseen.
Henkilöstöravintolan näyttöön sisältyi yhtä ja toista tehtävää.
– Suunnittelusta valmisteluun, Paananen kertoi.
Telakkakadun koulun ruokasali oli kuorrutettu komeaksi. Tiessään oli fiilis entisajan kelmeästä kouluruokalasta: valkeat liinat, kauniisti taitellut servietit ja koko kattaus, plaseerauskortteja myöten.
– Kattaus ei ole minun käsialaani, Paananen sanoi.
Paahtopaisti, rose/viherpippurikastike, perunat, höyrytetyt porkkanat ja kolmenlaista salaattia.
– Esivalmistelin salaatteja eilen. Tänään valmistin kastikkeen, Paananen listaa.
Miten mies kokiksi päätyi? Se onkin jännempi juttu. Äänekoskella syntynyt Paananen kävi hakemassa vauhtia ammattiin Skotlannista asti.
– Sinne minut vei rakkaus. Opiskelin kaksi vuotta kokkialaa Skotlannissa ja kaksi vuotta datanomiksi. Tulimme Äänekoskelle ja oli luontevaa hakea Pokella jatkamaan kokkihommia, kertoo suurtalouskokiksi valmistuva Paananen.