Liimattalan pelloilla näkyy jo valkoisia telttarakenteita, jotka ovat olennainen osa kesäkuun lopussa vietettäviä Suviseuroja. Teltat, infra ja kaikki aina muonituksesta lähtien tehdään talkoilla.
Talkootyötä Liimattalan pelloilla on tehty jo viime vuonna, kun paikalle vedettiin sähköjä, vesiputkia ja tehtiin siltoja ojien yli kulkemisen helpottamiseksi. Talkoot ovat keväällä ja kesällä käynnissä arkisin ja lauantaisin ja niihin osallistuu satoja keskisuomalaisia aina Kyyjärveltä Jämsään saakka. Ja työtä riittää varmasti kaikille vapaaehtoisille. Pelkästään telttarakennelmia on 15 000 neliön verran.
– Talkootyöhön menee yhteensä 75 henkilötyövuotta, kertoo liimattalainen Eeva Summala, joka on osa Suviseurojen viestintäryhmää.
– Kaikki perustuu talkoisiin ja kaikki ovat täällä täysin vapoaaehtoisesti, kenttämestari Jari Majanen kertoo.
Itse tapahtuman aikanakin työvuoroja on yhteen 8 000 aina ensiavusta ruokailuun ja toimistotöihin. Suviseuroihin odotetaan noin 70 000 – 80 000 ihmistä. Seurat avataan tiistaina 26. kesäkuuta. Sitä ennen on vielä paljon tekemistä.
– Nyt on meneillään näkyvin osa valmisteluja, kun teltat, kaiutinpylväät ja aidat kootaan alueelle. Sen jälkeen on vuorossa telttojen kalustaminen ja sisustus, mikä ei enää näy ulospäin. Hommia riittää, Majanen sanoo.
Talkooväki istuu lounaspöytään ja seuraan istahtaa Olli Vertainen, jonka mailla talkoolaisten muonitusteltta sijaitsee.
–Tämä on hieno juttu. Mitään ongelmaa ei ole talkoolaisten kanssa ollut. Aion käydä kahvilla ja syömässä joka päivä. Pitäähän tässä jonkun hoitaa valvontaa, Vertainen nauraa.
Turvallisuus ja järjestelmällisyys on tärkeää kun talkoolaisia tulee paikalle sadoittain.
– On tärkeää, että kaikille tekijöille on töitä. Ei kukaan halua tulla päiväksi tänne vaan seisoskelemaan. Teemme pitkän työn työnjaossa ja ohjeistuksessa, Majanen sanoo.
– Homma aloitetaan aina turvallisuuskoulutuksesta. Rakennusalueella on jokaisella oltava kypärä ja turvaliivi. Kutsumme liivittömiä ihmisiä ”asiattomiksi”, kenttämestari Ismo Permikangas painottaa.
Kyläläläiset ovat ottaneet seurojen talkooporukan väen hyvin vastaan ja seuraväki haluaa olla yhtä vastaanottavainen.
– Itse tapahtuman aikaan ovat kaikki äänekoskelaisetkin tervetulleita käymään! Sehän on jo elämys, jos tulisi tänne syömään, Majanen sanoo.
– Äänekoskelta kulkee linja-auto tapahtuma-alueelle kerran tunnissa, Summala vinkkaa.
Miten se menikään 18 rekkaa ja ammatti-ihmisiä tarvitaan talkootyössä. Sitte tätä kehdataan talkootyönä pitää vaikka kyse on selvästi työstä. Tekopyhyydellä ei ole mitään rajaa, kun puhutaan uskonjuhlasta. Alueen yrittäjät jää nuolemaan näppejään, keittiöstä myydään rahalla ulos kaikkea. Keittiössä tarvitaan oman alan ammattilaisia jne. ja kaikki talkootyönä. Verovirasto ei tuumaa sanaakaan koko asiasta.. mutta annas olla kun ammattimies menee maalaamaan naapurin aidan talkoilla, niin verovirastoon pitää ilmotusta alkaa väsäämään ja kertoa mitä sai vastineeksi, jotta tätä voi verottaa!
Kannattaa perehtyä asiaan tarkemmin, jos haluaa esittää vaikuttavia faktoja.
Työn oranisointi perustuu siihen, että työntekijällä on aina ylempi taho ohjeistajana. Tämä mahdollistaa sujuvan talkootyön ilman ammattilaisia. Tottakai mukaan mahtuu myös ammattilaisia, koska suurimalla osalla joku ammatti on. Työhön osallistuminen on kuitenki vapaaehtoista ja ammattinimikkeet ohittava. Hyvä asenne, yhteistyökyky ja organisointi vie asiat talkootyössä parempaan lopputulokseen kuin ammattinimikkeet. Suviseura-alue on kaikille avoinna, joten tapahtuman järjestämiseen voi käydä tutustumassa vapaasti.
Suurille tapahtumille pitää hakea virallinen lupa, joten verovirastokin varmasti hoitaa osuutensa pois rahavirrasta.