ÄKS

Sydäniskuri on muistettava huoltaa ja rekisteröidä – Ala-Keiteleen sydänyhdistyksen Äänekosken alueella on 37 rekisteröityä sydäniskuria

04.05.2023 11:47
Sydäniskuri eli defibrillaattori voi pelastaa hengen. Kuvituskuva: Sydänliitto.

Sydäniskuri eli defibrillaattori on elottomuustilanteessa tärkeä laite: se mittaa sydämen tilan ja pyytää tarvittaessa antamaan sähköiskun, joka voi saada sydämen lyömään normaaliin tahtiin.

 

Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino käynnistää sydän uudelleen. 112-hälytystä ja elvyttämistä laite ei korvaa, mutta erityisesti silloin, kun ambulanssin tulo kestää pitkään, sydäniskuri on tärkeä. Laitteella ei voi vahingoittaa potilasta, sillä se ei anna sähköiskua, jos sydän lyö normaalisti.    

Sydäniskurin huollon tarve on tullut viimeisen vuoden aikana monelle iskurin omistajalle yllätyksenä. Ihmiset ovat vaihtuneet ja iskurin käyttöohjeet ovat päässeet unohtumaan. Joskus jopa iskurin omistajasta on epäselvyyttä. 

Vanhentuneiden osien uusiminen on omistajan vastuulla, ellei muuta ole sovittu. Iskurissa on kaksi vanhenevaa osaa: akku/patterit ja elektrodit. Akku ja patterit hiipuvat ajan kanssa. Elvyttäjän on voitava luottaa siihen, ettei akusta lopu parin iskun jälkeen virta. Elektrodeissa taas ongelmana on liimapinta. Liima kuivuu vähitellen eikä vanhetessaan välttämättä enää otakaan kiinni potilaan ihoon, jolloin sähkövirta ei kulje. Useimpien laitteiden valmistajat antavat näille osille viiden vuoden takuun. Takuupäivämäärät on merkitty laitteeseen. 

Maallikkosydäniskurien isommasta hankinta-aallosta on Keski-Suomessa reilut 5 vuotta. Silloin sydäniskureita eli defibrillaattoreita hankittiin mm. kampanjoilla ja investointihankkeilla ja sijoitettiin paikkoihin, joissa liikkuu ihmisiä. 

Iskureita on kunnilla, seurakunnilla, yhdistyksillä ja yrityksillä. 

Keski-Suomessa on defi.fi-sydäniskurirekisteriin helmikuussa 2023 merkittynä 433 iskuria. Rekisteröidyistä 182 on tuotu rekisteriin 2018-2019. Siten meillä on maakunnassa tällä hetkellä vähintään 182 iskuria, jotka on pitänyt tai pitää juuri huoltaa. Kaikkia iskureita ei ole rekisteröity, vaan on arvoitu, että jopa puolet Suomen sydäniskureista puuttuu defi.fi:stä. 

 Ala-Keiteleen sydänyhdistyksen Äänekosken alueella on 37 rekisteröityä sydäniskuria.

Sydänyhdistys on hankkinut iskureita Kartano Kievariin, Tokmannille ja Koskikeskukseen. Seuraavaa iskurihanke on laitettu vireille lipaskeräyksen ja MobilePay-rahalahjoitustoivein. Sydäniskuri on tarkoitus sijoittaa potilas- ja vammaisjärjestöjen yhteiseen toimitilaan Rinkeliin.

Valtakunnallinen defi.fi-rekisteri ja -kartta on ainoa käytettävissä oleva tieto sydäniskureiden sijainnista. Defi.fi-sydäniskurirekisterin avulla mm. 112 Suomi -palvelussa näytetään kartalla lähimmät sydäniskurit eikä hätäkeskuskaan pystyisi neuvomaan hätäsoittajalle lähintä sydäniskuria ilman defi.fi-rekisteriä. 

Sydäniskurin rekisteröiminen on vapaaehtoista.

– Jotkin työpaikat ja yhteisöt ovat ostaneet iskureita vain omaan käyttöönsä eivätkä halua niitä yleiseen rekisteriin ja esimerkiksi linja-autoyhtiöillä voi olla autoissa iskureita, joilla ei ole vakituista sijaintia, eikä niitä sen vuoksi ole rekisteröity. Joskus sijainti vaihtuu muusta syystä, jolloin rekisterin sijainnin päivittäminen saattaa unohtua. Tämä voi sydänpysähdystilanteessa olla kohtalokasta. Siksi haluamme muistuttaa iskurin omistajia paitsi päivittämään iskurinsa vanhenevat osat ajoissa myös tarkistamaan rekisterin tiedot ajan tasalle ja lisäämään sydäniskurinsa defi.fi rekisteriin, jos se puuttuu sieltä, Ala-Keiteleen sydänyhdistyksestä muistutetaan.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy