Seurakunnan Olkkarissa on tarjolla kerran kuussa yhteisöruokailu. Ilmainen ateria on tarkoitettu diakonia-asiakkaille.
Pääkokkina häärää diakonianviranhaltija Marjut Lahti apunaan vapaaehtoisia ruoanlaittajia. Yhteisöruokailu on Äänekoskella diakonian uusi työmuoto, joka on käynnistetty tänä syksynä. Aterioita on tarjoiltu kahdesti, ja seuraavan kerran Olkkarissa kattilat ovat kuumina tulevana perjantaina.
– Perjantai on valittu sen takia, että yhteiseltä ruoalta ja täydellä vatsalla on kivempi aloittaa viikonloppu, Lahti sanoo.
Ruokailuhetkiin on osallistunut 10-15 kävijää. Yhteinen ruokailu ja jutustelu aterian äärellä helpottaa yksinäisyyttä.
– On mukava syödä toisten ihmisten kanssa ja niin, että joku on sen ruoan sinulle valmiiksi laittanut. Paikalla on ollut eri-ikäistä väkeä, nuorimmat alle 30-vuotiaita. Eri sukupolvet tapaavat toisiaan yhteisen pöydän ääressä.
Ruokailuun täytyy ilmoittautua etukäteen, jotta ruoanlaittajat voivat varautua riittävällä ruokamäärällä.
Jouluateria korvaa joulukassin
Lahti kertoo, että tulevana jouluna diakonian jouluavustus annetaan yhteisen jouluaterian muodossa. Luvassa on siis jouluateria perinteisine kinkkuineen ja laatikoineen.
Lahden mukaan diakonia-asiakkaat ovat olleet tästä tiedosta pääsääntöisesti iloisia; tiedossa on nyt ainakin yksi oikea jouluateria.
– Eräs asiakkaamme kertoi, että on syönyt oikean jouluaterian viimeksi vuonna 2020. Nyt voidaan kokoontua yhteiseen ruokapöytään, ja se lisää yhteisöllisyyttä ja kanssakäymistä.
Tietoa yhteisöruokailusta on välitetty diakoniatyön asiakastapaamisissa, etsivän nuorisotyön, Arjen tuen ja sosiaalitoimen kautta sekä hyvinvointialueen verkostoissa.
– Diakonia tekee paljon verkostoyhteistyötä, Lahti sanoo.
Talouden kiristyminen näkyy diakoniassa
Olkkarin salin seinän takana on seurakunnan ruokapankki. Sosiaalitoimi ohjaa entistä enemmän asiakkaitaan kirkon diakonian ja ruoka-avun pariin.
– Talouden kiristyminen näkyy diakoniassa. Asumistuet ovat pudonneet, ja moni joutuu tinkimään ruoasta.
Lahti huomauttaa, että Äänekoskella vuokrat ja esimerkiksi vesimaksut ovat valtakunnallisesti katsoen korkeat. Myös sairaalamaksut saattavat ihmisiä vaikeuksiin.
– Huonoiten tienaavilta viedään tuloja pois. En voi ymmärtää, miten suomalainen yhteiskunta voi paremmin heikentämällä jo ennestään huono-osaisten tilannetta. Kaikilla pitäisi olla ihmisarvoinen elämä.
Lahden mukaan huono-osaisuus ei ole ihmisen oma valinta. Edes työ ei välttämättä takaa toimeentuloa, ja se on hälyttävä ilmiö.
Ruokapankin ruokakassia hakevan kanssa kartoitetaan elämäntilanne ja mietitään, miten asiakas voisi hallita talouttaan. Ennen ruokakassin saantia hakijan on täytynyt hakea Kelan ja sosiaalitoimen etuuksia.
– Diakonian antama taloudellinen apu on viimesijainen apu, kelan ja sosiaalietuuksiin nähden . Ohjaamme ihmistä hallitsemaan omaa talouttaan. Katsotaan tiliotteet, peruselämisen tulot ja menot ja mietitään yhdessä, mitä rahankäyttö kertoo asiakkaan valinnoista.
Keskustelut ohjaavat asiakasta miettimään omia valintojaan ja ottamaan niistä vastuuta.
Yhteisöruokailut Kirkon Olkkarissa Sammonkatu 2
22.11. klo 11.30-13
Jouluateria Äänekosken seurakuntakeskuksessa Vellamontie 1a
20.12. klo 12