ÄKS

Tiedon jano ei sammu – Äänekosken tiedottamisen historia yksiin kansiin

13.11.2021 05:00
Risto Korhonen on kulkenut mukana Äänekosken tiedottamisen historiassa jo seitsemällä eri vuosikymmenellä.

Media pitää meidät yhteiskunnassa. Se pitää meidät ajan tasalla. Se auttaa meitä ymmärtämään mistä olemme tulleet, missä olemme nyt ja mihin olemme menossa. 

 

Tiedon jano ei sammu – Ääneseudun viestinnän tarinat kokosi yksiin kansiin Risto Korhonen ja Jorma Heiskanen. Kirja julkistettiin torstaina 11. marraskuuta kahvikekkereiden merkeissä. 

Pitkän linjan toimittaja, jo seitsemällä eri vuosikymmenellä tiedotustoimintaa harjoittanut Risto Korhonen uskoo luotettavaan paikallisjournalismiin nyt ja tulevaisuudessa. 

– On tärkeää, että paikallinen media on laadukasta, jotta kansalaiset luottavat ja käyttävät sitä. Koko seutukunnan kokonaisuutta katsoen minusta on oikeus ja kohtuus, että tiedottamisen historia on koottu aikajanalle ja tarinoiksi. 

Korhonen ja Heiskanen alkoivat kerätä aineistoa kymmenkunta vuotta sitten. 

– Jorma oli minulle entuudestaan tuttu työpari, sillä olimme tarttuneet jo aiemmin tutkimaan ja toimittamaan paikallishistoriaa. 

Aikataululle ei laitettu tavoitetta. Jorma Heiskasen äkillinen poismeno vuonna 2019 hankaloitti hankkeen edistymistä. Työ oli pysähdyksissä ja niinpä julkistaminen venähti. 

– Jorma perehtyi historiaan ennen vuotta 1960 ja minä otin työn alla häntäpään eli sitä seuraavat 60 vuotta ja tein toimitustyön ja editoinnin loppuun. Näin olin tullut Jormalle luvanneeksi, Korhonen sanoo. 

Äänekoskelaiset hakivat tietoa jo 1800-luvulla maakunnan ja valtakunnan lehdistä. Paikallislehtiä on Äänekoskella ilmestynyt 1930-luvulta lähtien. Uutisanti kasvoi, kun paikallisradiot välittivät ohjelmaa 1980-luvun lopulla. 

– Ikävä kyllä, radiokanavat eivät pystyneet juurtumaan paikalliseen mediakenttään, Korhonen harmittelee. 

Hän oli perustamassa Radio Nelostietä, joka keskittyi puhtaasti paikallisviestintään. 

– Mukana olivat Suolahden ja Äänekosken kaupungit sekä Keskisuomalainen Oyj ja Radio Jyväskylä, suurteollisyysyrityksiä sekä muutamia yksityishenkilöitä. 

Radioaallot hiljenivät vuonna 1991, mutta jo seuraavana vuonna oli uusi yritys, Radio Ulappa, mutta sekin vaikeni ajastaan. 

Satasivuinen kirja on täynnä mielenkiintoisia ja mukaansa tempaavia tarinoita. Ensimmäinen paikallisia uutisia kertova sanomalehti, Keski-Suomen Kunnallissanomat, julkaisi ensimmäisen numerona toukokuussa 1930 julistaen sanomaa: ”Seutukuntamme nykyinen kehitys vaatii julkista sanaa”.

– Paikallislehti on kuin kirje kotoa. Se on alueensa peili. Se on alueensa asialla, elää mukana ja kommentoi. 

Näin on Risto Korhosen isän, Olli Korhosen perustama, reipas 60-vuotias Sisä-Suomen Lehti kuvannut omaa rooliaan tiedonvälittänjänä. Sisiksillä on kaupungissamme pisin historia ja siitä on luonnollisesti kirjan sivuilla kerrottu laajasti.

Kirja toimii myös hyvänä ajankuvana, ja valottaa samalla paikallisia mediapersoonia. 

– Heille olisi suonut vaikka oman lukunsa. 

Korhonen kertoo, että Äänekoskella on ollut useita, lyhytaikaiseksi jääneitä paikallislehtiyritelmiä. 

– Sisä-Suomen Lehden lisäksi kirjassa käydään läpi ilmaisjakelulehdet alkaen Markku Saarisen Viitosista ja päättyen ÄKSään. 

Kirjassa tarkastellaan myös, ovatko maakuntien lehdet noteeranneet Äänekoskea. 

– Se on mielenkiintoinen asia. Pohdin myös kuinka Yle on hoitanut tonttiaan täällä, sillä sitä on viime aikoina ollut hankala mieltää enää paikallismediaksi – kaikella kunnioituksena sanottuna. 

Kun paikallisviestinää katsotaan kauempaa se näkyy seutukunnalle, sen elämänmenolle ja imagon rakentamisen kannalta tärkeänä. 

– Puhumattakaan demokratian toteutumisen kannalta katsottuna. Olisi aivan kauheaa, jos Äänekoskella ei olisi omaa paikallista lehdistöä. 

Lehtityö on muuttunut, sillä ihmiset haluavat saada tietoa taskussa kulkevaan kännykkäänsä mieluusti heti.

– Vaikka aika muuttuu uskon ammattijouranlismiin. Ihmiset tarvitsevat ja he myös arvostavat luotettavaa journalismia. Valheellista väritettyä tietoa on ilmassa ihan liikaa. Median sisältö ratkaisee. Näin oli eilen, tänään ja huomenna. Paikallisen tiedon jano ei ole sammunut. 

Kirjan toimittamiseen tuli tukea Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen, Keskisuomalaisen nimikkorahaston apurahana. 

– Seudun median tekijät auttoivat suuresti ja siitä panostuksesta olen kiitollinen, Risto Korhonen kiittää. 

Kirjaa on saatavilla Risto Korhoselta. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy