ÄKS

Tietoa Liimattalan tuulivoimahankkeesta suoraan asiantuntijoilta

25.11.2021 10:36 (muokattu 25.11.2021 10:37)

Kaikille avoin Liimattalan tuulivoimahankkeen yleisötilaisuus järjestetään tiistaina, 30.11.2021 Konginkankaan koululla. Tilaisuudessa on mahdollisuus saada suoraan hanketoimijan ja kaavakonsultin asiantuntijoilta tietoa tuulivoimasta ja Liimattalan tuulivoimahankkeesta sekä siihen liittyvästä kaavoitusmenetelmästä.

 

Klo 15–18 tilaisuus on infomessutyylinen, jossa on mahdollista esittää yksityisesti kysymyksiä ja osallistua keskusteluun. Avoin yleisötilaisuus hanketoimijan ja kaavoittajan esityksillä alkaa klo 18.

Liimattalan tuulivoimahankkeen suunnittelu alkoi vuonna 2019, jolloin pidettiin ensimmäinen, kaikille avoin ja kaavoitusmenetelmästä riippumaton yleisötilaisuus. Äänekosken kaupunki on päättänyt helmikuussa 2020 laittaa osayleiskaavan vireille. Keväällä 2020 järjestimme kaavamenettelystä riippumattoman nettikyselyn hankkeeseen liittyen ja kesällä 2020 järjestettiin kaavaluonnosvaiheeseen liittyvä yleisötilaisuus.

Liimattalan hankealue sijaitsee Liimattalan kylän länsipuolella, noin 5 km Konginkankaan kirkonkylän eteläpuolella ja noin 10 km Äänekosken kaupungin pohjoispuolella. Hankealue sijaitsee aktiivisessa tuotannossa olevalla talousmetsäalueella, Häkkiläntien ja Nelostien alle jäävien pohjavesialueiden ulkopuolella. Liimattalan tuulivoimahanke koostuu enintään yhdeksästä tuulivoimalasta, joiden yhteenlaskettu nimellisteho olisi alle 45 megawattia.

– Toteutuessaan Liimattalan tuulivoimapuisto tuottaa suomalaisten käyttöön päästötöntä sähköä noin 27 000–33 000 kotitalouden tarpeisiin. Korvaamalla fossiilisia polttoaineita sähköntuotannossa hiilidioksidisäästöjä kertyy vuosittain noin 81 000–108 000 tonnia. Äänekosken kaupungille yhdeksän voimalan tuulivoimapuisto tuottaisi voimaloiden koko elinkaaren aikana vuosittain noin 180 000 euroa kiinteistöverotuloja (ainakin 20 000 €/ tuulivoimala/vuosi), laskee Karl Schultheis Energiequelle Oy:stä

Tietoa on saatavilla, vaikka ei itse tilaisuuteen pääsisikään.

– Mikäli et pääse osallistumaan yleisötilaisuuteen, saat faktapohjaista tietoa tuulivoimasta ja Liimattalan tuulivoimahankkeesta suoraan hanketoimijalta, Energiequelleltä, esimerkiksi puhelimitse (050 452 2215), sähköpostitse (schultheis@energiequelle.fi) tai hankkeen nettisivuilta www.energiequelle.fi/liimattala.

Tietoa Liimattalan tuulivoimahankkeen kaavoituksesta saa Äänekosken kaupungin nettisivuilta osoitteessa https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja- ymparisto/kaavoitus/kaavat/liimattalan-tuulivoimapuiston-osayleiskaava.

Yleisesti tuulivoimasta ja siihen liittyvistä tieteellisistä tutkimuksista ja kirjallisuudesta saa tietoa myös Suomen Tuulivoimayhdistyksen nettisivuilta osoitteessa: https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa- tuulivoimasta-2.

 

Vastaa

  1. Reetta Korjonen sanoo:

    Kirjoitan tätä julkista kysymystä asiantuntijoille tuosta lauseesta, pohjaveden sijainnista. Onko nyt niin, että tuulivoimakaava voi saada siirtymään pohjavedenkin ainakin kartalla ihan uuteen paikkaan.

    Pohjavesi rajautuu idässä nelostiehen siitä haarautuu Saarijärven tie ja vesialueen rajaus kulkee siinä tiessä ja Isojoen kautta pohjavesi purkautuu Pyyrinlahteen. Pohjavesi on näiden teiden välissä juuri hankealueella olevan kaavan laidassa. Miksi pohjavedestä kerrotaan sitten kaavan tekstin selosteessa, jos ei toimita sen alueella.
    Ketä tällä väärällä tiedolla halutaan ohjata. Kyläläisiä, päätöksentekijöistä, valitusviranomaisia vai ketä.
    Miksi siltä alueelta Äänekosken kaupungin omistaman yhtiön vesilaitos myy pohjavettä. Ei ole vedenottamo nelostien alla, ei totisesti, on kahden kilometrin päässä tiestä.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy