Äänekosken kaupungin pienoismallin matka on ollut jo tähän mennessä pitkä ja vaiherikas. Tavoitteena on, että se saataisiin lähivuosien aikana valmiiksi. Keskeneräisenäkin se näyttää jo upealta. Kaupunkipienoismallin rakentamiseen on nyt mahdollisuus kaikkien osallistua. Jokainen saa tulla mukaan!
Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys on ottanut projektista vetovastuun ja Äänekosken kaupunki tukee projektia mm. tarjoamalla tilat sen rakentamiselle. Myös kulttuuritoimen kohdeavustusta on mahdollista saada tärkeälle hankkeelle.
– Äänekosken kaupungin tahtotila on, että tämä upea työ saataisiin vihdoin valmiiksi, vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja Jukka-Pekka Pohjolainen sanoo.
Äänekosken kaupunki kannustaakin asukkaitaan osallistumaan projektiin, tekemään yhdessä tärkeää kotiseututyötä. Yksi ajatus on ollut, että valmis pienoismalli saataisiin esille Äänekosken kaupunginmuseoon, jota parhaillaan remontoidaan.
Suhteuttamista ja pieniä keksintöjä
Äänekosken kaupungin pienoismallista on haaveiltu 1950-luvulta asti. Vuonna 1987 Lauri Mustonen teki pienoismalliselvityksen ja vuoden 1932 kaupunkipienoismallia varten tiedot saatiin kerättyä.
Vuonna 2009 Koskela järjesti pienoismallikurssin, jossa opeteltiin tekniikoita ja rakennettiin harjoitukseksi Äänekosken ensimmäinen pienoismalli 1800-luvulta. Se on tallessa edelleen ja se on tarkoitus tuoda myös esille lähiaikoina.
Mustosen selvityksen pohjalta pienoismallia alettiin rakentamaan vuonna 2010 ja ensimmäiset neljä vuotta rakennettiin pienoismallin pohjia ja pinnanmuotoja. Pienoismalli tehdään Äänekosken ensimmäisen asemakaavan mukaisesti vuodelta 1932. Keskeisin alue työn alla on Äänekosken keskusta tehtaalta kirkolle, ja jatkossa rakennetaan myös Pukkimäen, Koulunmäen ja Piilolanniemen alueet.
Haasteena on se, ettei kaikista sen ajan taloista ole kuvia ja piirustuksia. Myöskään talojen sisäpihoilta ei juuri ole valokuvia, eikä vanhoista ilmakuvista voi päätellä esim. talojen väritystä. Paljon tietoa on kerätty alueen asukkailta, mutta paljon on jouduttu keksimäänkin ja lisää kuvia ja muistoja kaivataan edelleen.
Tekemisessä kuluu paljon pikaliimaa. Valmiiseen pienoismalliin tulee mm. 850 taloa, tuhansia puita ja ”kilometritolkulla” aitoja. POKEn väki 3D-tulosti satoja pikkukaivoja talojen pihoihin. Kaikki on kovin pientä: pienoismallin mittakaavassa yksi millimetri on luonnossa puoli metriä.
– Työssä on paljon suhteuttamista, mittaamista ja piirtämistä. Teemme myös koko ajan pieniä keksintöjä, kun mietitimme mistä materiaalista mitäkin voisi tehdä. Aidoissa käytämme tietokoneeseen tarkoitettua kytkentäpiikkirimaa, männyt ja koivut tehdään polkupyörän vaijerista, projektin puuhamies Timo Enäkoski kertoo (kuvassa). Kapearaiteisen rautatien kiskotus tehdään hyttysverkon suikaleista.
Jokainen saa tulla mukaan
Pienoismalliharrastajat kokoontuvat joka lauantai klo 11-15 Suolahdessa osoitteessa Suojarinne 5. Mukaan ovat tervetulleita kaikki askartelemisesta, historiasta tai omasta kotiseudusta kiinnostuneet, matalalla kynnyksellä. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita – jokaiselle löytyy jotakin puuhaa ja kaikista on apua projektin edistämisessä. Mukaan saa tulla yhtenä lauantaina, joka viikko tai sopimuksen mukaan muulloinkin.
Tässä vaiheessa projektia kaivataan kipeimmin uusia tekijöitä ja käsipareja, jotta hommaa saadaan vauhdilla eteenpäin. Työn oppii tekemällä ja pienoismallin rakentamisessa on paljon sellaista hommaa, joka sopii vasta-alkajille. Tarjolla on sekä helppoja työvaiheita tai sitten voi rakentaa yhden kokonaisuuden kokonaan itse, kuten yhden omakotitalotontin rakennuksineen. Kokeneemmat harrastajat opettavat ja neuvovat mielellään.
Valmis kaupunkipienoismalli saadaan esiin arvoiselleen paikalle ja jokaisen tekijän oma kädenjälki näkyy siinä seuraavillekin sukupolville.
Aiheesta aiemmin ÄKSässä: