ÄKS

Tulossa suuri, kaunis ja ympäristöystävällinen – Koulunmäen koulun C-rakennus pääsee pian toteuttamisvaiheeseen

08.03.2023 18:03 (muokattu 08.03.2023 19:39)
Tommi Rautjärvi, Erika Räihä ja Mikko Honkanen esittelivät Koulunmäen koulun C-rakennuksen suunnitelmia.

Koulumäen koulun uusi C-rakennus tulee olemaan kaunis, toimiva ja ensimmäinen rakennus Äänekoskella jolla tulee olemaan RTS-luokitus. Valmistuttuaan rkennus on suurin kaupungin julkinen rakennus. 

 

Koulunmäen koulun keskustelutilaisuus ei kiinnostanut suurta yleisöä. Paikalla oli opetustoimen sekä Ala-Keiteleen musiikkiopiston henkilöstöä sekä kolme oppilasta. 

Äänekosken kaupunki järjesti Koulunmäen koulun uudesta C-rakennuksesta asukasillan, jossa rakennushanketta esiteltiin. Koulunmäen koulun uusi C-rakennus on yksi Äänekosken kaupungin isoimmista rakennushankkeista ja hankkeen kustannusarvio on 21 miljoonaa euroa. 

Vanhan koulurakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa 2023. Yläkoulun oppilaat aloittavat syksyllä koulunkäynnin väistötiloilla Tekellä, jonka muutostyöt alkavat tämän kevään aikana. Uusi koulurakennus on valmis vuoden 2025 alussa. Sen yhteyteen tulee myös uudet nuorisotilat sekä musiikkiopiston tilat. Rakennus on kooltaan noin 5800 kerrosneliömetriä. Rakennuksen ulkovuori on vaaleaa tiililaattaa sekä puupaneelia.

Rakennuttajakonsultti Mikko Honkanen on ollut mukana hankkeen alusta saakka. 

– Tarveselvitys- ja hankevaiheet ovat jo läpi käydyt, ja nyt ollaan tulossa toteuttamisvaiheeseen. Kutsuisin tätä tulevien käyttäjien ajatellen mieluummin C-rakennukseksi kuin koulurakennukseksi. 

Ilkka Kärnä Arcadia Oy arkkitehdeiltä.

– Pyritään tekemään äänekoskelaisille mahdollisimman kaunis ja toimiva rakennus, Kärnä sanoi.

Projektiarkkitehti Kimi Toivola esitteli arkkitehtiluonnokset läpi. 

– Menossa on kaavamuutos, jossa koulun alueen tontteja yhdistetään yhteen. Purkutöihin päästään kesän aikana, ja sen jälkeen päästään itse rakennustöihin. Uusi rakennus on hieman isompi kuin pian purettava. 

Ykköskerroksessa tulee toimimaan koulu sekä kaupungin nuorisotilat ja Ala-Keiteleen musiikkiopisto. 

– Liikutasolu on myös yläkoulun sekä iltakäyttäjien käytössä. 

Kakkoskerros on täynnään luokkatiloja. Koko talon sydämenä toimii korkea aulatila ja harjan alle asennetaan iv-laitteet. 

Musiikkiopiston Sari Savolainen iloitsee, että on päässyt mukaan hankkeeseen parinkymmenen vuoden odotuksen jälkeen. 

– Toivon, että tämä yhteistyö synnyttää uutta ja ainutlaatuista Äänekoskelle. On iso juttu kun saadaan musiikkiopiston toiminnot saman katon alle. Me saamme nyt ensimmäistä kertaa asianmukaiset pedagogiset tilat. Esteettömyys toteutuu ja opettajat saa sosiaalitilat. Olemme rakentaneet tätä taloa yhteistyössä ja olemme saaneet esitellä hankkeen edistymistä eteenpäin. 

Mauri Kangaskesti, keskuskoulun rehtori, kertoo, että ollaan koulun sijasta rakentamssa monitoimitaloa. 

– Toivottavasti talo on käytössä aamusta iltaan ja uskon voimakkaaseen iltakäyttöön. Koulun koko tulee olemaan pienempi kuin nykyinen, ja tiukkoja neliöitä on väännetty. Olemme katsoneet tulevaisuuden oppilasennusteisiin. Projektissa on ollut tiukasti mukana myös koulumme opettajat. Liikuntasali on tätä nykyistä sali sata neliömetriä suurempi, Kangaskesti sanoi. 

(juttu jatkuu kuvan alla)

Koulunmäen yhtenäiskoulun uuden C-rakennuksen havainnekuva pääsisäänkäynnin / Mikonraitin puolelta. Kuva: Arcadia Oy arkkitehtitoimisto

Nyt tehdään Äänekosken hienointa rakennusta, näin tuumasi kaupungin tekninen johtaja Tommi Rautjärvi. 

– Se on myös kustannustehokas rakennus monen toimijan tarpeeseen. 

Nyt on valmisteilla väistötilat ja suvivirren jälkeen alkaa nykyisen C-rakennuksen purkutilat ja irtaimiston poisto. Väistöön lähtee koko yläkoulu. Ville Härtsiä sanoo, että tulossa on Suomen parhaimmat väistötilat. 

– Elokuun jälkeen alkaa uudisrakennuksen rakentaminen. Valmista on vuoden 2025 hiihtoloman, pääsiäisen tai kesän tuntumassa, sillä aikataulu elää vielä, Honkanen kertoi. 

Koulumäenkatu ja Mikonraitin liikennejärjestelyt muuttuvat hieman. 

– Kevyenliikenteen väylä, Mikonraitti , linjataan lähemmäksi Liikuntataloa. Koulumäenkadun remontti on hyväksytty jo kolme vuotta sitten ja remontin alettua alkaa myös tieremontti, jolloin rakennetaan myös linja-autoliikenteelle pysäköintitaskut, kaupungin rakennuttaja Jukka Karppinen kertoi. 

Naapurustoa tullaan kuulemaan myöhemmin. 

– Tutkimusten mukaan purettavassa rakennuksessa on asbetia ja muita haitta-aineita ja purkutyöt tehdään asianmukaisesti ohjeistuksien mukaan, Honkanen sanoi.

Vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä kertoo, että Koulumäen C-rakennus on kaupungin ensimmäinen RTS-hanke. RTS-ympäristöluokitus on suomalainen rakennusalan ympäristöluokitus, joka perustuu eurooppalaisiin standardeihin.

– Kriteereinä on muun muassa hyvä sisäilma, tehokas kosteudenhallinta rakentamisen aikana sekä valmiin rakennuksen energiatehokkuus, Räihä kertoi. 

– Olemme sitoutuneet olemaan hiilineutraali kunta vuoteen 2030 mennessä, joten tämä rakennushanke on osa kaupungin linjaa, Tommi Rautjärvi muistutti. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy