IIlosanomasta kertominen ja yhteisöllisyys innostavat vaelluksen toteuttajia. Pääsiäisvaellus on ensi viikonloppuna ja hiljaisella viikolla Suolahdessa.
– Tähän tulee kaupungin portti, jonka päällä lukee ”Jerusalem”, Eeva Huttunen viittoo aulan ovea Suolahden seurakuntatalolla.
Hän toivottaa tervetulleiksi pääsiäisvaelluksen vierailijoita Jerusalemissa, joka rakentuu seurakuntatalolle. Vaellus etenee tapahtumapaikalta toiselle: basaarilta yläsaliin, sieltä Getsemanen puutarhaan, vangitun Jeesuksen tuomiopaikalle, Golgatalle ja vihdoin pääsiäisaamun puutarhahaudalle. Jokaisella tapahtumapisteellä on oma tunnelmansa, joka vaihtelee kaupustelun hälystä Golgatan suruun ja tyhjän haudan iloiseen hämmästykseen.
Kaikki pääsiäisvaelluksen henkilöt ovat tavalla tai toisella tunteneet tai vähintään kohdanneet Jeesuksen piinaviikon ja pääsiäisen tapahtumissa. He kertovat kohtaamisesta silminnäkijöinä tai korvinkuulijoina, ikään kuin sivullisina.
– Vaellus tarjoaa kokemista kaikille aisteille, ja rekvisiitta ja roolivaatteet saavat tapahtumat elämään, sanoo Eeva Huttunen.
Vastaanottajina toimivat myös Esko Huttunen ja Jaakko Saikkonen, jotka vastaavat kulissien rakentamisesta ja pystyttämisestä.
– Me otamme tulijat vastaan shalom-tervehdyksin, opastamme käytännön asioissa ja kuljetamme ryhmät tapahtumapaikalta toiselle. Varmistamme, että ryhmät lähtevät ajallaan, ettei matkalla tule ruuhka, oppaat sanovat.
Pirjo Saikkosen vastuupaikka on Getsemanen puutarha, jossa hän on ollut dramaattisen tapahtuman silminnäkijä: sotilaat vangitsevat Jeesuksen.
– Pääsiäisen ydin on Jeesuksen sovitustyö, ja on tärkeä kertoa siitä lapsille ja nuorille kuten rippikoululaisille, jotka osallistuvat vaellukseen. He näkevät samalla, että täällä on ihmisiä, jotka haluavat panostaa uskonasioihin.
Anneli Hovisalmi on yläsalin nainen, joka on valmistanut ja tarjoillut juhla-aterian Jeesukselle ja hänen seurueelleen. Sivustaseuraajana hän on kuunnellut pöydässä käytyjä keskusteluja ja kertoo kävijöille, mitä Jeesus puhui opetuslapsille aterian aikana.
Aira Laine on nainen hiilivalkealla. Hän kertoo kohtaamisestaan Pietarin kanssa sen jälkeen, kun Pietari on kieltänyt tuntevansa Jeesuksen.
– Nainen on varmaan utelias sekä Pietarin että Jeesuksen suhteen ja toivoo saavansa kuulla, millainen Jeesus on. Hän päätyy piikittelemään ja sättimään, kun Pietari vaan kieltää tunteneensa Jeesusta.
Vaellus päättyy puutarhahaudalle. Hannele Kaukometsä on ilouutisen välittäjä: Jeesus on noussut kuolleista, hauta on tyhjä. Pääsiäisvaellus on kuljettanut osallistujia pelon ja surun maastoissa, nyt tunnelma kevenee ja valaistuu.
– On ihanin asia elämässä, että Jeesus on kuollut meidän puolestamme ja noussut kuolleista. Meillä on sen kautta iankaikkinen elämä.
Yleisön reaktiot palkitsevat
– Pääsiäisvaellusta toteuttaa 35 vapaaehtoista ja seurakunnan työntekijää, kertoo seurakuntapastori Juho Hintikka.
Vapaaehtoisia on ev.lut. seurakunnasta ja Suolahden vapaaseurakunnasta. Pääsiäisen ilosanoman välittäminen ja yhteisöllisyys innostavat talkoolaisia toteuttamaan pääsiäisvaellusta vuodesta toiseen.
– Tässä hankkeessa kohtaavat seurakuntalaiset ja seurakunnan työntekijät. Siinä tutustuu hyvin toinen toiseensa.
Suuri osa tekijöistä on ollut mukana useiden vuosien ajan. Tapahtumat ovat tuttuja, samoin vuorosanat. Kyllästymisestä ei ole silti tietoakaan.
– Joka vuosi tämä on uusi. Se koskettaa joka kerta.
– Yleisön reaktiot palkitsevat. Erityisesti lapset ovat niin aitoja.
Kerran yksi lapsi kysyi hämmästyneenä ”oletko sinä oikea”. Toinen taas lohdutti surullista yläsalin naista: ”älä itke, se Jeesus nousee kyllä haudasta”.
Rippikoululaiset osallistuvat pääsiäisvaellukseen viikonloppuna, Suolahden yhtenäiskoulun oppilaat maanantaina ja Konginkankaan koululaiset tiistaina. Kaikille vapaita aikoja on sunnuntai- ja maanantai-iltoina.
Äänekosken seurakunta toivottaa tervetulleeksi pääsiäisvaellukselle Suolahden seurakuntatalolle
Sunnuntaina 13.4. klo 16.00, 16.30 ja 17.00
Maanantaina 14.4. klo 17.30, 18.00 ja 18.30