Kaupungilla tehdään paljon töitä, jotta väestökato saataisiin loppumaan.
Vuoden alusta Äänekoskella alkoi Hyvä arki asukkaalle -kampanja, jonka tarkoitus on konkreettisin keinoin kohentaa asukkaiden elämää ja nostaa myös Äänekosken laskusuunnassa olevaa väkilukua. Kampanjaan kuuluu muun muassa vauvaraha ja tuotepaketti Äänekoski-logolla, ilmaiset läppärit lukiolaisille, liikunnan juniorikortti ja tonttien alennusmyynti.
– Tonttikauppa on lähtenyt hyvin käyntiin alennusmyynnin ansiosta. Kymmenisen tonttia on jo myyty, vaikka jotkut väittivät, ettei alennuksista ole mitään hyötyä, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.
Vaikka nyt lanseeratut konkreettiset porkkanat näyttävätkin keskittyvän enimmäkseen lapsiperheiden ja nuorten hyvinvointiin, ei muitakaan ikäryhmiä ole unohdettu.
– Kehitämme kaupunkia aivan tasapuolisesti ja jokainen kaupunkilainen on yhtä tärkeä, mutta on syytä muistaa, että väestö vanhenee jatkuvasti ja meillä on oltava työssäkäyviä kaupunkilaisia, jotka maksaa veroja. Niin tämä yhteiskunta toimii, Tuononen huomauttaa.
KORJAUSLIIKKEET ja kehityskohteet eivät Tuonosen mukaan ole jäämässä tähän.
– Näitä kehityskohteita etsitään aktiivisesti koko ajan, eikä voimavaroja keskitetä vaan tänne muuttaviin ihmisiin, vaan pääasiassa täällä asuvien ihmisten hyvinvointiin. Hyvinvointi pitää luoda aidosti. Ei tätä ongelmaa millään kikkavitosilla ratkaista, vaan kaikki lähtee siitä, että kaupunkilaisilla on asiat hyvin. Kaupunkilaisten hyvinvoinnista huolehtiminen on kaupungin työntekijöiden tärkein tehtävä, Tuononen sanoo.
Arjen kehittäminen ja houkuttelevat porkkanat eivät tule näkymään salamannopeasti kaupungin väkiluvussa, mutta toivottavasti väkiluku saadaan hiljalleen nousuun.
– Kyllä tässä muutama vuosi menee vielä. Tuloksia alkaa näkyä kunhan saadaan esimerkiksi koulut, uusi Nelostie ja hallit valmiiksi. Toivottavasti myös biotuotetehtaan ympärille alkaisi kasvaa uusia yrityksiä. Uskoisin, että viiden vuoden päästä väkiluku olisi siinä 20 000 luokkaa. Parhaamme teemme koko ajan, Tuononen sanoo.
KAUPUNGINVALTUUTETUT Riikka Happo, Paula Pekonen ja Anna-Riitta Pentinpuro näyttävät hienoa esimerkkiä siitä, miten väkiluku saadaan nousuun: Pentinpurolla on reilun kuukauden ikäinen tytär ja Happo ja Pekonen saavat perheenlisäystä kevään aikana. Kaikilla näillä naisilla on lapsia jo ennestäänkin, joten voidaan olettaa, että heidän mielestään Äänekoski on oivallinen paikka lapsiperheille. Valtuustossa on tällä hetkellä useampia pienten lasten vanhempia, joista nämä naiset ovat vain pieni osa.
– Kun itsellä on lapsia, näkee ja kokee käytännössä, miten asiat toimii ja mitä pitäisi kehittää. Ystävinä on myös paljon pienten lasten vanhempia ja sieltä saa entistä enemmän tietoa. Asiat ovat muuttuneet jo muutamassa vuodessa paljon, kolmen lapsen äiti Happo sanoo.
Kaikki kolme valtuutettuäitiä ovat ylpeitä varsinkin kaupungin harrastusmahdollisuuksista ja terveydenhuollon tukitoimien toimivuudesta.
– Äänekoskella on upeat harrastusmahdollisuudet ja näen ne erittäin tärkeinä asioina. Myös neuvolatoiminta on erittäin hyvää ja toimivaa ja kotiapuakin on lisätty lapsiperheille. On tärkeää, että apua saa ihan riippumatta lapsiluvusta, Pentinpuro sanoo.
– Neuvolapalvelut ovat oikeasti lähellä ihmistä, eikä ole esimerkiksi pitkiä jonoja ja kauniita korulauseita vaan toimivaa terveydenhuoltoa, Happo lisää.
– Sumiaisissa ja Konginkankaalla ei ole omia neuvoloita, mikä vähän huolettaa. Varsinkin ensimmäisen vuoden aikana neuvolakäyntejä on paljon, ja kulkeminen varmasti aiheuttaa haasteita. Tähän asiaan toivoisin jotain korjausliikettä, Pekonen huomauttaa.
HYVÄ ARKI ASUKKAALLE –kampanja on naisten mielestä hieno pään avaus, mutta kehittämistä toivotaan yhä lisää.
– On mielestäni tuotu esille hyviä ideoita arjen helpottamiseksi ja toivoisin näihin asioihin myös kunnon resursseja, Pekonen sanoo.
– Uskon, että nämä ovat hyviä aloituksia ja toivottavasti saadaan niitä vielä lisää. Mielestäni pitäisi keskittyä myös siihen, minkälaista kuvaa annamme kaupungista ulospäin. Tehdaskaupunkina markkinoiminen ei välttämättä kuulosta aina houkuttelevalta. Myös se vaikuttaa paljon, miten me kaupunkilaiset itse puhumme omasta kaupungistamme, Pentinpuro sanoo.
– Ehdottomasti uskon, että näillä toimilla tulee olemaan vaikutusta kaupungin viihtyvyyteen ja sitä kautta asukasmäärään. Kyllä ihmiset nykyään ottavat paljon selvää kaupungista, jos ovat muuttoa harkitsemassa. Eikä kukaan pelkkien harrastusmahdollisuueksien takia muuta, Happo sanoo.
– Asukkaiden oma energisyys, inhimilliset, pehmeät arvot ja myönteinen asenne saisi näkyä, sillä ne lisäävät omaa hyvinvointiakin, Pentinpuro tiivistää.
Mihin muihin asioihin kaupungissamme tulisi panostaa?
– Pienyrittäjiä pitäisi tukea enemmän, sillä saataisiin kaupunkiin työpaikkoja, Pentinpuro ja Happo sanovat.
– Koiviston ja Hirvimäen alue lähempänä keskuskaupunki Jyväskylää ovat vetovoimaisia alueita, jotka voivat houkutella yksittäisiä ihmisiä ja perheitä muuttamaan Äänekoskelle, Pentinpuro sanoo.
– Tärkeänä pitäisin myös ennaltaehkäisevää työtä ja asioihin puuttumista varhaisessa vaiheessa. Tähän auttaa muun muassa kotihoidon tukeen panostaminen. Henkilöjunaliikenteen tulo houkuttaa myös, se toisi paljon mahdollisuuksia koko Äänekoskelle, Pekonen sanoo.
Valtuutetut äidit uskovat, että ryhtiliikkeet kaupungin imagon ja arkielämän sujuvuuden nostamiseksi tuovat toivottua tulosta, vaikka muuttotulvaan ei uskotakaan.
– Tuskin mitään väestöräjähdystä on tulossa, mutta siihen pyritään, että väkiluvun lasku pysähtyisi ja saataisiin ehkä vielä nousuunkin, Pentinpuro sanoo. Tarvitaan paljon yksittäisiä juttuja että kokonaisuus saadaan toimimaan, Happo sanoo.
– Tärkeissä asioissa on menty hirveästi eteenpäin, Pekonen toteaa.
SDP:n synnytystalkoot käynnissä täälläkin. Kommunistien märkä päiväuni saada isoin kansa ja armeija, miksi? Joka tapauksessa ensimmäinen askel voisi olla laskea tätä sairasta kunnallisverotusta 21.5% jyväskylän 20%
Varsinainen älyn tsunami Hoxhalta!
Enver
Milloin Äänekoskella huomataan heräämään, että suurin houkutus muuttaa pois on niillä henkilöillä, jotka käyvät jo nyt työssä muualla? Olen asunut täällä vuosikymmeniä, vaikka työpaikka on muualla. Tuon siis verotulot tänne, mutta en rasita esim. paikallista terveydenhuoltoa juurikaan, koska työnantajan järjestämä työterveys toimii hyvin. Mitä kotikaupunki tarjoaa minulle ja kaltaisilleni sadoille (nykyään ehkä jo tuhat henkilöä?). Supistettuja palveluja, jotka eivät ole koskaan auki iltaisin. Esim. kirjastoon pääsee joka ilta vain keskustassa. Entä yritykset? Mikä liike on auki klo 18 asti? Aika harva, ja sen jälkeen vain ruokakaupat. Halu olisi käyttää paikallisia palveluja, mutta kun se on tehty niin vaikeaksi, olen siirtänyt ostoksiani työpaikkakunnalle. Kun viimeinen lapsi lentää ulos pesästä, harkitsen vakavasti asunnon myyntiä ja muuttoa sinne, mistä saan työn lisäksi myös palvelut. Näin on moni siinä elämäntilanteessa elävä tuttavanikin täältä lähtenyt.