ÄKS

Valmetin ja Andritzin osuus tehtaan 1,1, miljardin budjetista lähes neljännes

14.02.2015 15:29
Äänekoskelle suunniteltu tehdas parantaa työllisyyslukemia myös Jyväskylässä. Kuvassa Valmetin Rautpohjan tehdas. Kuva: Wikipedia.

Valmetin osuus suunnitellun biotuotetehtaan 1,1 miljardin budjetista on reilu kymmenen prosenttia. Toiseksi päälaitetoimittajaksi valikoidun Andritzin osuus on hieman vähemmän, mutta sekin noin kymmenen prosenttia. Valmetilta ja Andritzilta tilatut laitteet kustantavat Metsä Groupille yhteensä noin neljännesmiljardin verran.

Valmetin kanssa tehty aiesopimus kattaa soodakattilan, sellun kuivatuslinjan, kaasutuslaitoksen ja meesauunin. Toimituksen kuuluu myös tehtaan laajuinen Metso DNA automaatiojärjestelmä. Odotettavissa olevan toimituksen arvioitu arvo, joka sisältää ainoastaan Valmetin toimittamat avainlaitteistot, on noin 125–150 miljoonaa euroa.

– Tämä teknologiatoimitus Metsä Fibren Äänekosken projektiin on hyvä osoitus Valmetin kilpailukyvystä ja teknisestä innovatiivisuudesta. Olemme iloisia voidessamme jatkaa hyvää pitkäaikaista yhteistyötämme Metsä Groupin ja Metsä Fibren kanssa, sanoo Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.

VALMETIN odotettavissa olevalla toimituksella Metsä Fibren suunnitteilla olevaan biotuotetehtaaseen on tärkeä vaikutus Valmetin ja sen alihankkijoiden työllisyydelle. Valmetin toimitusprojektin työllisyysvaikutus on arviolta noin 250 henkilötyövuotta, josta puolet tulee Suomesta.

– Äänekosken kaltaisissa projekteissa voimme hyödyntää sellu- ja biotuoteteknologiaosaamistamme. Toimitus työllistää meidän lisäksemme myös useita muita toimittajia Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa suunnitteluun, valmistukseen ja asennuksiin liittyvissä töissä. Tämä toimitus työllistäisi erityisesti Valmetin henkilöstöä Suomessa Tampereella, Ulvilassa, Jyväskylässä ja Raisiossa, sanoo Valmetin Sellu ja energia -liiketoimintalinjan johtaja Bertel Karlstedt.

Valmetin toimitukseen kuuluisi soodakattilan, sellun kuivatuslinjan, meesauunin ja kaasutuslaitoksen suunnittelu, hankinta, toimitus ja rakentamisen johtaminen. Suunnitellun soodakattilan teho on 7 200 tonnia kuiva-ainetta päivässä. Suunnitellun sellunkuivatuskoneen leikattu leveys on 8,25 metriä ja kapasiteetti 2 700 ilmakuivattua tonnia päivässä. Suunnitellun meesauunin kapasiteetti on 1 200 tonnia päivässä ja sen uusiutuvana polttoaineena käytetään kaasutuslaitoksesta 87 MW teholla saatavaa tuotekaasua. Kaasutuslaitoksessa kuivatetaan puun kuori ja kaasutetaan se tuotekaasuksi.

ITÄVALTALAINEN, mutta Suomessakin toimiva Andritz toimittaa biotuotetehtaan kuitulinjan, puunkäsittelyn, haihduttamon ja kaustisointilaitoksen.  Andritzin mukaan toimituksen arvo on yli 100 miljoonaa euroa.

Biotuotetehdas olisi toteutuessaan metsäteollisuuden historian suurin investointi Suomessa. Tehtaan sellukapasiteetti olisi 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Aiesopimusten mukaisesti biotuotetehtaan päälaitteiden hankintojen kotimaisuusaste on huomattava, noin 70 prosenttia.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy