ÄKS

Vanhustenviikkoa vietetään yhteisöllisyyden hengessä

03.10.2022 06:08
Leila Lindell on Äänekosken vanhusneuvoston puheenjohtaja. 

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko on Vanhustenviikko. Äänekoskella Vanhustenviikosta koppia on ottanut vanhusneuvosto. 

 

Kuntalain mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi on valittava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toiminta-edellytyksistä. Äänekoskella vanhusneuvosto kokoontuu säännöllisesti ja ottaa kantaa kun tarve vaatii. Vanhusneuvosto on vaikuttava toimielin, joka toimii ikäihmisten etujen ajajana tarkastellen asioita ikääntyneiden näkökulmasta. Vanhusneuvostossa on edustus kaikista eläkeläisyhdistyksistä. Vanhusneuvosto on kokoontunut tämän vuoden puolella kolmesti ja osallistunut erilaisiin koulutuksiin. Vanhusneuvoston tavoitteena on laatia vuosikello, jonka antaa toiminnalle tarkasti suunnitellut raamit. 

– Olemme myös osallistuneet  etäyhteyksien kautta hyvinvointialueen vanhusneuvostoille tarkoitettuihin kuulemisiin sekä koulutuksiin. On tärkeää käydä vuorovaikutuksellisia puheenvuoroja eri eläkeläisjärjestöjen kanssa, Äänekosken vanhusneuvoston puheenjohtaja Leila Lindell kertoo.

Vanhusten määrä lisääntyy, joten on tärkeää tehdä ennakoivaa työtä. 

– Päätöksenteossa tulee ottaa huomioon vanhusten tarpeet, ja realiteetit arjen osalta. Vanhusneuvostoista saadaan ruohonjuuritasolta tietoa päätöksentekoon niin Äänekoskelle kuin maakuntaan. Tieto kulkee tätä kautta myös järjestöjen jäsenille. Vanhusneuvosto on osallisuuden ja osallistamisen hyvä kanava, silloin kun ote on aktiivinen. Vanhusten toimintakyvyn säilyminen, säilyttäminen ja edistäminen ovat isossa roolissa. Jos konetta ei käytetä, se ruostuu, Lindell sanoo.

Tällä viikolla vietettävän Vanhustenviikon ohjelmassa on matalan kynnyksen tapahtumia, joihin on helppo tulla viihtymään. Lindell toivoo, että jokainen muistaisi vanhusta, omaa läheistään, naapuriaan tai tuttavaa vuoden jokaisena päivänä, mutta varsinkin vanhustenviikolla kannattaa aktivoitua tämän tärkeän asian äärelle. Yksinäisyyden kokemus myös vaikeuttaa kotona selviämistä ja lisää laitoshoidon tarvetta.

– Vanhusten yksi suurin huoli on yksinäisyys. Toivon, että vanhuksia muistetaan huomioida, eikä siihen tarvita isoja panostuksia: kuulumisten kysymisellä on helppo aloittaa uusi tai vanha tuttavuus, Lindell vinkkaa. 

Vanhusten asiat ovat olleet Lindellille tärkeitä – jo ammatin kautta. 

– Minulla on aika laajat verkostot saada tietoa ja viedä asioita eteenpäin, Lindell sanoo. 

Vanhusneuvosto on ottanut roolia vanhustenviikon järjestelyissä. 

– Muutamaan vuoteen ei ole viikkoa otettu keihään kärjeksi. Neuvoston jäsenet innostuivat aiheesta ja kun saimme positiivista signaalia muualtakin, oli hyvä tarttua toimeen. Poken opiskelijat antavat parillekymmenelle vanhukselle erilaisia hoitoja ja Citymarket tarjoaa kaikille asiakkailleen kahvit torstaina 6. lokakuuta. 

Vanhustenviikko polkaistaan maanantaina käyntiin Piilolan palvelukeskuksella, jossa viikon tulee avaamaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Halttunen. 

– Eläkeläisjärjestöt tuovat mukaan omaa ohjelmaansa, niin musiikin kuin tarinoiden kautta. Iltapäivä vietetään ulkosalla, paistetaan lettuja ja ihastellaan syksyn kaunista ruskaa. Tiistaina lauletaan karaokea Kartano Kievarilla klo 12-15. Keskiviikkona Eläkeliitto Äänekosken yhidistys järjestää piirinmestaruuskeilakisat Pankkarilla, Pankkari Bowlingilla voi käydä tutustumassa lajiin omakustannushintaan. Torstaina VirpiKatariina järjestää muuttumisleikin ja mahdollisuuden tutustua asusteisiin sekä rintaliiveihin klo 17-19.

Myöskään kylillä asuvat eivät jää juhlaviikosta paitsi, sillä tapahtumat jalkautuvat Konginkankaan, Suolahden ja Sumiasten palvelukeskusten yhteyteen. 

– Kannattaa hyödyntää kyläbussia ja tulla mukaan, Leila Lindell vinkkaa ja haastaa kaikki paikalliset yritykset ja yhteisöt mukaan ensi vuoden vanhustenviikon tapahtuman järjestelyihin. 

– Tehdään yhdessä hyvää, Leila Lindell toivoo. 

Vanhustenviikko 3.-9.10.

Vastaa

  1. Niini sanoo:

    ….. viedä asioita eteenpäin… Juu… Viety on 🥱paremminkin viety pois.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy