ÄKS

Viikonloppuna järjestettävillä Jyväskylän kirjamessuilla ääneen pääsevät äänekoskelaiset kirjailijat Lönn, Malmstedt, Ollikainen ja Steffansson

25.11.2022 14:38 (muokattu 25.11.2022 15:41)
Jyväskylän kirjamessuille odotetaan 20 000 kävijää. Äänekoski saa näkyvyyttä mukavasti, kun paikalla on kolme äänekoskelaista tai äänekoskelaislähtöistä keskustelijaa.

Jyväskylän Paviljongissa voi käydä viikonloppuna hakemassa lukuelämyksiä Kirjamessuilta. Tänä vuonna painotetaan kulttuuriin ja niinpä on mukaan pyydetty myös tarinaa maailmalla menestyvästä Kahdeksan surmanluotia -elokuvasta. 

 

Mukana on myös kulttuurikaupunki Jyväskylän monipuolista ohjelmaa, jota kaupunki tulee esittelemään.

– Myös Äänekoskelta toivottiin omaa messuosastoa, mutta siihen mahdollisuuteen ei tällä kertaa tartuttu. Lähden pitämään Äänekosken lippua yllä, ja mielelläni sen teenkin. Mikko Niskanen on nyt maailman parrasvaloissa ja onkin hienoa päästä kertomaan juuri Kahdeksan surmanluotia -elokuvan syntyvaihesta, Marjo Steffansson sanoo.

50-vuotisjuhlavuottaan viettävä järkeälemäinen elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan nykyisen Äänekosken alueella lukuunottamatta studioissa kuvattuja kohtauksia, jotka tapahtuvat pirtissä.

– Elokuvan hahmoina sekä rooleissa on arvoilta jopa 600 konginkankaalaista, se on aikamoista. Lähden muistuttamaan tästä, sillä olen aiheesta enemmän kuin ylpeä. Elokuvasta ja sen tekemisestä on helppo luoda kuulijoille todellinen Äänekoski Ilmiö, toteaa Steffansson.

Äänekoskelaislähtöinen kirjailija Aki Ollikainen tulee lauantaina messuvieraaksi ja kertomaan viimeisimmästä romaanistaan, Kristuksen toinen tuleminen. Häntä haastattelee Seppo Puttonen. 

– Miten ihminen näkee itsensä, kun joutuu luopumaan siitä, minkä varaan on minäkuvansa rakentanut ja häntä määrittäväksi piirteeksi kohoaa sairaus? Entä miten hän näkee kuolemantaudin merkitsemät lähimmäisensä? Mitä tapahtuu vanhurskaalle saarnamiehelle, kun kauan odotettu Kristus astuu hänen eteensä kaikkein viheliäisimmän olennon hahmossa, näihin kysymyksiin saamme kenties vastauksen Ollikaiselta itseltään.

Lauantaina kuullaan myös palkittua dekkaristia, suolahtelaisyntyistä Tuire Malmstedtia, joka kertoo tuoreimmasta Lumihauta -dekkaristaan. Kirjautuus yhdistää poikkeuksellisen rikostutkinnan pohjoisen armottomaan luontoon. Dekkarisarjan tapahtumat sijoittuvat Jyväskylään. Sarjan aloitus Lasitarha ilmestyi 2021.

Lauantaina Kirjailijat Pirjo Hassinen, Laura Lähteenmäki,  Pasi Lönn, Markku Ropponen,  Ville-Juhani Sutinen ja Jyri Vartiainen keskustelevat kotikaupungistaan Jyväskylän messujen toimitusjohtaja Juha Rahkon kanssa.

– Toivottavasti Pasi muistaa kertoa myös juuristaan Äänekoskella, ja miksipä ei muistaisi, Steffansson pohtii.

Pasi Lönn on äänessä myös sunnuntaina, jolloin hän kertoo uusimmasta, Rakennustyömaa -nimeä kantavasta kirjastaan. Häntä haastattelemaan tulee Johanna Harkkila.

– Rakennustyömaa kertoo ja näyttää, miten iso kerrostalo rakentuu montusta muuttoon. Kirjan avulla pieni lukija pääsee kokemaan talonrakentamisen vaiheet räjäytyksistä ja kaivinkoneista aina keittiökoneiden asentamiseen asti, Lönn kertoo.

Sekä Kirja, Ruoka & Viini että Joulu, Lahja & Käsityö − järjestetään saman viikonlopun aikaan Paviljongissa, eli odotettavissa on huikea yleisömäärä.

Kirja, Ruoka & Viini -messut avataan lauantaina 26.11 klo 10.30 tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen toimesta.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy