ÄKS

Voiko toisen onnellisuuteen vaikuttaa?

04.03.2025 09:33

Sain juuri viettää 53. vuosipäivää syntymästäni ja lukea monia onnitteluja sosiaalisesta mediasta; muistella niitä maisemia, joissa olemme tavanneet. Muistoissani kuljin lapsuuden Jyväskylässä, istuin Pupuhuhdan Ärrän portailla, kävelin Lyseon lukion käytävillä, olin ekassa työpaikassani siivoojana, matkalla EU-parlamentissa ja Ukrainassa ennen sotaa, luonnon yrttien kurssilla metsässä, partiotaitokisoissa ja kahvilassa Äänekoskella. Tuntui hyvältä, kun monet muistoihini liittyvät ihmiset toivoivat minulle onnea. Onnellisuushan on elämän tarkoitus? Koulussa on hyvinvointiopetusta ja media on täynnä onnelliseksi tekeviä terveitä elintapoja mm. liikunnan, monipuolisen ruokavalion ja kiitollisuuden tärkeydestä. Onko kuitenkin niin, että ulkoiset olosuhteet vaikuttavat onnellisuuteen ja muilla on valtaa omaan onnellisuuteemme? 

Onnellisuustutkimuksen mukaan noin puolet onnesta määräytyy geneettisesti, 10% ulkoisista olosuhteista ja loput ovat muutettavissa mm. asenteet, näkökulma ja elämäntavat. Kannattaa huolehtia siis vain siitä, mihin voi vaikuttaa. 

En usko, että onnellisuus on pelkkää positiivisuutta, sillä kaikki tunteet kuuluvat elämään. Joskus täytyy sietää sietämätöntä ja todeta, että ”nyt on näin” ja siitä huolimatta arki jatkuu. Eräs synttäriviesteistäni toivotti aina aurinkoa ja sitten kuitenkin joskus sadetta, että voisi istua lämpimän kahvikupin kanssa ikkunan edessä ja unelmoida. Omassa elämässäni olen kokenut, että voimia vievien tunteiden sietäminen tekee meistä avoimempia, armollisia ja avaa yhteyden toisiin ihmisiin. Voi olla, että juuri onnettomat hetket ovat avain onneen – sillä sosiaalisena olentona ihminen tarvitsee ihmisiä. 

Ihmisten onni ei synny pelkästään ulkoisilla olosuhteilla eikä ole kokonaan riippumaton niistä. Jos voimme vaikuttaa ihmisten olosuhteisiin; jos voimme tuottaa hyvinvointia, voimme muuttaa ympäristön sellaiseksi, jossa ihmiset tulevat onnellisiksi. Vaikka onni onkin kovin subjektiivinen asia, vaikeat asiat ja haastavat olosuhteet masentavat ihmisen mieltä ja voivat tehdä elämän raskaaksi. Uskon, että yhteiskunnan olosuhteet ja ihmiset ovat onnensa luomisessa vuorovaikutuksessa keskenään. 

YK:n onnellisuusraportin onnellisuus selittyy esim. vapaudella tehdä valintoja, luottamuksen tasolla, elinajan odotteella, tasa-arvolla ja vähäisellä korruptiolla. Tälle perustalle myös Äänekosken keskustassa ja kylillä onnellinen maisema ja hyvinvointi kasvavat. Onni on jokapäiväisissä asioissa: terveydessä, perheessä, kodissa, luonnossa, ruoassa, ystävissä ja näihin vaikuttavista asioista päättäviä ihmisiä valitsemme tulevissa kuntavaaleissa. Onnelliseksi tulee, kun lähikirjastosta voi lainata kirjan tai lapsilla on turvallinen koulu ja urheilukenttä tai kotipuussa sirkuttaa lintu ja puhdas luonto on kaikkien ulottuvilla, tietoliikenneyhteydet toimivat ja tiet ovat kunnossa, on mahdollisuus tehdä työtä ja harrastaa ja oppia koko elinkaaren ajan ja voi vaikuttaa omiin asioihinsa. Onni asuu äänekoskelaisessa maisemassa – sellaisessa, missä jokainen voi iloita siitä, mitä meillä on! Pidetään huolta, että lähipalvelut mahdollistavat onnellisen elämän jatkossakin koko Äänekosken alueella! 

Johanna Arho-Forsblom, Keskustan kuntavaaliehdokas

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy