ÄKS

Vuoden Yrittäjä Äänekoskella on Sirjus Oy:n Sirkku ja Johannes Tourunen

19.11.2022 19:41 (muokattu 19.11.2022 19:42)

Äänekosken vuoden yrittäjä on Sirjus Oy:n Sirkku ja Johannes Tourunen. Heidät palkittiin Äänekosken ja Konneveden yrittäjien yhteisessä juhlassa yrittäjäjuhlassa Mierontiessä. 

 

Valintaraati nostaa hattua pitkäaikaiselle kivijalkakauppiaalle, joka on nyt lähtenyt somemarkkinoiden edelläkävijäksi. Raati listaa kuinka Sirjus tuo lisäarvoa ja väriä paikkakunnan tarjontaan, ja että kaupassa on aina vastassa hyväntuulinen ja iloinen yrittäjä. Sirkku Tourunen on toiminut aktiivisesti paikallisesssa yrittäjäjärjestössä ja on ollut kymmenen vuotta hallituksen jäsen. Sirkku osoittaa rohkeutta tuomalla itse myytäviä tuotteita ulkomailta.

Sirkku Tourunen sai yrittäjyyden jo verenperintönä, sillä hänen isä ja isoisä olivat yrittäjiä. 

– Isällä oli Jyväskylässä vaatturiliike sekä kenkäkauppa ä ja olin usein hänen mukanaan ”töissä”. Voisin sanoa, että rakkaus vaatteisiin ja kenkiin syttynyt jo pikkutyttönä, Sirkku Tourunen naurahtaa. 

Elettiin markka-aikaa ja Suomi alkoi heräillä laman vaikutuksista kun Sirkku otti ensimmäiset askeleet vuonna 1994. Vaatekauppa Sirjus (ent. Farkkumyy) perustettiin vuonna 1999. Ensimmäinen vaatekauppa oli Äänekosken silloisessa matkahuollossa.

– Myynnissä oli farkkuja sekä t-paitoja. En ennättänyt olla kauan aloillani, kun Koskikeskuksesta vapautui pieni liiketila. Muutin puotini sinne, ja sitten se alkoi muotoutua putiikiksi, kun laajensin naisten vaatteiden ja -asusteiden valikoimaa. 

Sirkku ei tahdo muistaa, kuinka monessa paikkaa hän teki kauppaa Koskikeskuksessa. 

– Liiketilat vaihtuivat tai niitä laajennettiin. Vuonna 2008 halusin ottaa riskin ja laajentaa liiketalon alakertaan, 150 neliöiseen tilaan. Samalla valikoima kasvoi naisten ja miesten päällysvaatteisiin. Se oli riski, joka ei kannattanut, ja siitä kokeilusta maksoin vielä pitkään. Mutta, se on sitä yrittämistä isolla y:llä sillä yrittämiseen liittyy aina riskejä. Niitä ei pidä pelätä, ja myöhemmin voi ainakin sanoa yrittäneensä, Sirkku naurahtaa.

Sirkku kokeili kivijalkakauppaa myös sananmukaisesti kivijalkamyymälässä, Kauppakadulla katutasossa, nykyistä liiketilaa vastapäätä. Oli vuosi 2012. 

– Iso plussa tuli näyteikkunoille, joita sain somistaa. Aloimme käydä mieheni Johanneksen kanssa hankintamatkoilla Ranskassa. Pariisi on käynyt hyvin tutuksi kaupungiksi, sillä reissasimme sinne useita kertoja vuodessa ja reissaamme yhä. 

Yksinyrittäjänä saa olla kiinni putiikissaan kuutena päivänä viikossa ja silloin on vapaa-aika todella vähissä – sen tietää jokainen yrittäjä. Kaupanteon lomassa, ani varhain aamulla tai iltamyöhäsellä hoidetaan kirjanpitoa, laskujenmaksua, siivosta ja somistusta. 

– Tykkään asiakaspalvelusta niin paljon, että sillä jaksaa pitkälle. Tulin kuitenkin ajatelleeksi, että elämässä voisi olla jotain muutakin sisältöä. Ja pienen kypsyttelyn jälkeen päätin lopettaa kivijalkakaupan vuonna 2015. Kävin messuilla ja pidin pop-up -kauppaa ympäri Keski-Suomea. Seuraavana vuonna omat tilamme vapautuivat Koskikeskuksen yläkerrasta, joten taas tuli aika laittaa putiikki pystyyn. Jos olen laskenut oikein, niin tämä on seitsemäs paikka, jossa myyn vaatteita. Nyt minusta tuntuu, että olen löytänyt hyvän rytmin yrittämiseen. 

Vuosien aikana on Sirkku ottanut kanta-asiakkaitaan malliksi myymälässä oleville vaatteille.

– Siitä on tullut kiitosta, että malleina on ihan tavallisia ihmisiä täältä Äänekoskelta.  

Verkkokauppaa kokeillut keksi toisenlaisen tavan tavoittaa asiakkaita.

– Olen innostunut tekemään Facebookiin videoita joiden kautta olen saanut uusia asiakkaita ympäri Suomen. Vois summata, että tutut kanta-asiakasillat ovat siirtyneet ihmisten koteihin, tai sinne missä ovatkaan, Sirkku sanoo.

Vuosikymmenten aikana ei yrittäminen ole juurikaan muuttunut Äänekoskella. 

– Ilmassa on merkkejä yrittäjyyden arvostuksen lisääntymisestä. Jos saan lähettää terveisiä, niin ne lähtevät äänekoskelaisille kanssayrittäjille: tutustukaan oman paikkakunnan tarjontaan, sillä voitte yllättyä, Sirkku vinkkaa. 

Sirkku on aamuihminen ja ennen putiikille lähtöä saattaa verhot vaihtua kotona, sämpylät paistua uunissa tai on pitkä pyörälenkki jo tehtynä. 

– Nyt olen taas uudessa elämäntilanteessa, kun saan olla tuplamummi. Se jos mikä on ihanaa, Sirkku huokaa ja antaa lämpimän kiitoksen perheelleen ja erityisesti rinnalla kulkevalle ja auttavalle Johannes-rakkaalleen. 

Lämmin onnentoivotus ja yrittämisiin! 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy