Äänekoskeltakin saa nyt nyhtökauraa. Mutta miltä se maistuu?
Äänekosken Citymarketin ja K-Supermarket Suosikin hyllyiltä on voinut muutamaan otteeseen bongata paketin tai kaksi nyhtökauraa. Myyntierät ovat kuitenkin pieniä ja toimitusajat satunnaisia.
– Nyt on sellainen tilanne, että kysyntä on 1000 ja tuotanto on sata. Meilläkin on tilaukset kokoajan päällä, mutta silti ei voi ennustaa, millon nyhtökauraa saadaan. Ne päivät, jolloin sitä voi tulla ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai, mutta koskaan ei tiedä tuleeko sitä ja jos tulee niin kuinka paljon. Ja yleensä kaikki menee todella nopeasti, Citymarketin kauppias Mika Lankinen sanoo.
ÄKSän toimittaja sai napattua ostoskoriinsa pari pakettia hittiherkkua ja lähti testaamaan tämän ”lihan korvikkeen” pätevyyttä.
Testauksessa oli kaffirlimellä, seesamilla ja inkiväärillä maustettu nyhtökaura. Tuote tarjottiin testiryhmälle pitaleivässä tomaatin, punasipulin, salaatin, tomaatin ja korianteri-lime-majoneesin kanssa. Nyhtökaura itsessään on eines, joten se ei vaatinut kuin lämmittämisen pannulla.
– Valitsin reseptin, koska käytän pitaleivissä yleensä reilusti nyhtöpossua, johon nyhtökauraa paljon markkinoinnissa verrataan. Nyt siis voin verrata tuotetta jokseenkin tarkasti, testiryhmän kokki pohtii.
Nyhtökaura voitti testiryhmän kolme koemaistajaa puolelleen, vaikka kyseessä on kolme tavanomaista lihan ystävää. Annos oli simppeli ja nyhtökaura pääsi valokeilaan. Otteita testiryhmän kommenteista:
– Todella hyvä lihankorvike. Pannulta maistettuna maistui lähes possulle, mutta pitassa kyllä maistui jo kauraisemmalta. Koostumus on tosi hyvä!
– En nyt heti ole vaihtamassa possua tähän, mutta syön kyllä mielelläni uudelleen jos tilaisuus on.
– Tätä voisi varmaan maustaa tosi helposti. Ja varmasti käyttää muutenkin tosi monipuolisesti.
– Tosi hyvää. Otan lisää.
Testiryhmään otettiin mukaan myös eräs henkilö, jolle ei kerrottu kyseessä olevan nyhtökauraa. Maistajan ensimmäinen kommentti on varsin kuvaava.
– Mitä? Eikö tämä ole lihaa?
Nyhtökaura on suomalainen innovaatio. Kaurasta ja palkokasveista valmistettu einesruoka toimii hyvin niin sanottuna lihan korvikkeena, ja se löytyy markettien lihahyllyltä. Nyhtökaura on saanut valtavasti mediahuomiota ja saanut puolelleen myös paljon vannoutuneita lihansyöjiä.