ÄKS

Äänekoskeen ihastunut Juha Sten: ”En ole törmännyt muualla vastaavaan!”

28.03.2017 20:34
Aurajoen rannat tulivat turkulaiselle Juha Stenille lapsena tutuiksi. Nyt hän voi hakea tunnelmaa "täl pual koskke" eli Äänekosken rannalta.

Toiset ovat nähneet koripallomaailmaa vähemmän, toiset enemmän. Huiman miesten joukkueen päävalmentaja Juha ”Juppe” Sten, 33, kuuluu jälkimmäiseen kastiin.

Takana on näyttävä ura Susijengissä ja useissa ammattilaisjoukkueissa.  Korisliigaa Sten pelasi Katajajassa, LrNMKY:ssä ja Aura Basketissa –  eurosarjoja Saksassa, Ruotsissa ja Espanjassa.

Hienoja elämänkokemuksia Turusta maailmalle lähteneelle miehelle. Mutta Äänekosken koripallokulttuuri on tarjonnut Stenille jotain vielä enemmän. Huiman sarjanousua yrittävän joukkueen ympärille syntynyt ilmiö on ihan omaa luokkaansa.

– En ole muualla törmännyt tällaiseen, Sten ihmettelee silmät pyöreinä.

– On hienoa huomata, miten paljon ihmisiä on lähtenyt tähän touhuun mukaan. Tämä on ihan mahtavaa!

KYSE ON syvään juurtuneesta, mutta liiankin pitkään pinnan alla kyteneestä yhteisöllisyydestä. Äänekoskella on ollut selvä kysyntä nimenomaan menestyksekkäälle mieskorikselle. Sitä edes Huiman naisjoukkueen pitkäaikainen menestys ei ole riittänyt kunnolla tyydyttämään.

Koriskulttuuri leimahti Äänekoskella viimeistään vuonna 1975, kun Huima nousi ensi kertaa SM-sarjaan – jossa muuten pelasi samaan aikaan myös Juha Stenin isä Tapio, Turun NMKY:n paidassa. Ja Huimaahan valmensi tuolloin Markku Ranta, jonka Pena-poika kuuluu nyky-Huiman avainmiehiin.

Viime viikonloppuna pelattuja kakkosdivarin nousukarsintoja saapui Liikuntatalolle katsomaan parhaimmillaan jopa noin 600 silmäparia. Määrä on käsittämätön, kun muistaa, että kyse on vasta neljännestä sarjatasosta.

– Paitsi, että katsojia on paljon, niin seuran ympärillä on paljon myös niitä, jotka käyttävät paljon omaa aikaansa ja vaivaansa auttaakseen meitä eteenpäin. He tekevät hommaa sydämellä ja vilpittömästi, Sten ihastelee.

KORISPERHEEN lapsena Sten on toki aina tiennyt Äänekosken olemassaolon. Ensi kertaa hän kävi kaupungissa kuitenkin vasta aikuisiällä.

Tarkemmin ottaen päivä oli 13. lokakuuta 2004. Tuolloin Aura haki Liikuntatalolta 78–88-vierasvoiton. Turkulaisseuran 20-vuotias heitti pelissä 18 pistettä. Toni Ilmonen teki Huimalle kaksi pistettä enemmän, mutta eipä se tainnut faneja lohduttaa.

Mutta eipä kukaan myöskään taida muistaa pisteiden- ja pallonriistäjää pahalla.

– On ollut todella positiivinen yllätys, miten minut on otettu vastaan. Yllätys on ollut myös se, miten iso asia koripallo tälle kaupungille on.

Ei siis ihme, että Stenistä on tullut nopeasti jonkin sortin paikallinen julkkis.

– Kun menen pelin jälkeen kauppaan, niin ei ole sellaista kertaa, ettei joku tule kommentoimaan. Se tarkoittaa, että ihmiset välittävät.

Juha Sten johtaa Huiman viikonloppuna tärkeään nousukarsintaan.

Juha Sten johtaa Huiman viikonloppuna tärkeään nousukarsintaan.

STENIN oma peliura päättyi turhan aikaisin terveysongelmien vuoksi. Luokanopettajaksi kouluttautunut Sten löysi pari vuotta sitten pestin Asemakadun koululta Suolahdesta.

Huiman valmentajaksi hän tulikin lopulta kuin sattumalta. Tärkeä vaikuttava tekijä oli tutustuminen opettajakollegaan Pena Rantaan. Hän oli valmentanut joukkuetta jo muutaman vuoden ja kaipasi apua.

Se, että Sten päätyi valmennushommiin, ei sen sijaan ole yllätys. Mies oli toiminut aiemmin muun muassa LrNMKY:n liigajoukkueen apuvalmentajana.

Sittemmin Sten aloitti kouluttautumisen alalle. Huiman kannalta sopivasti eli viime keväänä Sten valmistui kurssinsa priimuksena huippuvalmentajaksi.

STEN asuu puolisonsa kanssa Palokassa, mutta päivät venyvät usein turhankin pitkiksi Äänekoskella. Kuutosluokan ope pitää myös terveystiedon tunteja yläasteella. Illat menevät usein koriksen parissa, minkä lisäksi Sten on uhrannut aikaa myös Huiman markkinointiin ja muihin yhteistyökuvioihin.

– Jos nyt nousemme B-divariin, niin tarkoitus on vähentää taustahommia ja keskittyä enemmän valmentamiseen, Sten linjaa.

Siksi onkin tärkeää, että auttavia käsiä ja tukijoita riittää myös jatkossa. Niin, että Huiman koripalloilu kehittyisi kokonaisuudessaan, juniorityön kautta.

– Nyt ei mietitä ensi syksyä vaan sitä, mitä tapahtuu kahden vuoden päästä ja viiden vuoden päästä. Haluan, että tästä tulee pitkäkestoinen juttu.

TÄHÄN on hyvä syy uskoa, sillä onhan Turusta tullut Äänekoskelle ennenkin jotain varsin pysyväisen oloista. Aurajuusto (s. 1935, Turku) saapui Äänekosken Valion valmistattavaksi vuonna 1968 ja on täällä pysynyt.

Juusto jälkeen Juppe. Maistuu!

 

Huima isännöi ratkaisevaa nousukarsintaturnausta viikonloppuna Liikuntatalolla. Lauantaina 1. huhtikuuta Huima kohtaa helsinkiläisen PUS-Basketin kello 14. Toisessa pelissä kello 17 kohtaavat LoKoKo Bisons ja Tapiolan Honka.

Otteluiden voittajat pelaavat ainoasta suorasta nousupaikasta sunnuntaina kello 17.

Vastaa

 1. Eski sanoo:

  Koriskuume on päällä…

 2. tero sanoo:

  Kuvaaja voisi hieman miettiä minkälaisessa miljöössä kuvan ottaa ja minkälaisille taiteilijoille antaa näkyvyyttä. Näiden kuvien myötä ei välity mitään positiivista. Se lienee tarkoituskin?

  1. M sanoo:

   Ja sinun kannattaisi tuulettaa hapan aivokoppasi. Kuvan taustassa ei ole mitään tavatonta, mutta marinasi jälkeen kaikki huomaavat sen, mitä ilman valitustasi ei.
   Valikoiva havaitsija näkee mitä haluaa.

  2. Jalli sanoo:

   Tero; näin vain kaunista vesimaisemaa ennen tyhmää kommenttiasi. Nyt olen ärtynyt ja se on sun syy.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy