Hakataloja puretaan Alkulassa


Hakatalot ovat tulleet tiensä päähän.

Alkulan Harjusenkadulla sijaitsevien kaupungin vuokra-asuntojen purku on aloitettu. 

 

Ääneseudun Asuntojen omistamat Alkulassa sijaitsevat vuokratalokiinteistöt saivat purkutuomion jo pari vuotta sitten, mutta purku ajoitettiin vuosiin 2018-2019. Talojen purkaminen aloitettiin tällä viikolla.

Alueelta puretaan neljä niin sanottua Hakataloa, joiden nimi juontaa juurensa siitä, että taloyhtiön nimi oli aiemmin Asunto Oy Suohaka. Hakatalojen lisäksi puretaan yksi talo osoitteesta Harjusenkatu 23-25. Yhteensä purkutuomio tuli 78 asunnolle.

– Asunnoissa oli parikymmentä asukasta, jotka ovat siirtyneet meidän muihin kohteisiimme. Asunnot eivät ole olleet käyttökelvottomassa kunnossa, mutta niillä ei ole ollut kysyntää, kertoo Ääneseudun Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kareaho.

Harjusenkadun talot on rakennettu 70-luvun tienoilla ja peruskorjattu 90-luvulla.

– Hakataloissa oli minunkin ensimmäinen asuntoni vuonna 1979 ja myös entinen kaupunginjohtaja Hannu Javanainen on asunut näissä taloissa 70-luvulla. Vähän on haikea olo purkamisesta, mutta nyt oli sen aika, Kareaho sanoo.

Myös Harjusenkatu 23-25 menettää yhden rakennuksen neljästä.

Taloihin olisi tarvittu mittavaa remonttia, joten purkaminen oli helppo ja taloudellinen ratkaisu. Purkamisen jälkeen tonttimaa voidaan kaavoittaa uudelleen esimerkiksi pien- tai rivitalokäyttöön sopivaksi. Arvion mukaan purkukustannukset tulevat katetuiksi alle viiden vuoden kuluessa kiinteistönhoitokulujen jäädessä pois.

– Olemme saaneet ARA:lta purkuavustusta, joka tietenkin pienentää kustannuksia, Kareaho sanoo.

Ääneseudun Asunnot peruskorjaa vuoden alussa kerrostalokiinteistöjä osoitteessa Lönnrotinkatu 1 ja sitten on vuorossa Alkulan talojen peruskorjaus.

– Lönnrotinkadulla peruskorjaus kilpailutetaan syksyllä ja työt alkavat vuoden alussa ja jatkuvat mahdollisesti vuoteen 2020, jonka jälkeen peruskorjausta tehdään myös Harjusenkatu 23-25 osoitteen kolmeen jäljelle jäävään kiinteistöön. Taloissa on tehty jo mittavia huoneisto- ja saunaremonttia, mutta edessä on vielä iso remontti, Kareaho sanoo.

Vastaa