Suolahdessa laitetaan tuulemaan ja nostetaan kylä suosta


Matit Leppänen (vas) ja Virtanen sekä Mirja Hallikainen innostavat mukaan elävöittämään Suolahtea. Ideoita ei kolmikolta puutu!

Suolahdessa ei alistuta alakulon vietäväksi. Suolahden Asemakadun ja koko kylän liiketoiminnan elvyttämiseen etsitään ideoita ja paukkuja ideoiden toteuttamiseen.

 

Asemakadun varren yrityksissä työskentelee yli sata henkilöä. Siinä mielessä elämää on, että moni yrittäjä ja yrityksissä töissä oleva saa leivälle päällystä.

– Joulukadun avaus koettiin hyvänä yhteisenä juttuna. Tapahtuma oli pullollaan positiivisia kokemuksia, ja iso juttu saatiin aikaan yhdessä tekemällä, Matti Virtanen muistelee joulukuussa hetkessä aikaansaatua joulunavausta. Tapahtuma keräsi väkeä Asemakadun pullolleen.

12-henkinen työryhmä on miettinyt tulevaisuutta. Suolahdessa on päätetty järjestää neljä isompaa häppeninkiä tänä vuonna: toukokuussa valmistaudutaan vappuun, heinäkuussa järjestetään kesätapahtuma satamassa ja keskustassa, syyskuussa on vuorossa syystapahtuma ja joulukuussa avataan joulukatu myös Suolahdessa.

– Liikkeelle lähdettiin Asemakadun yrittäjien yhteisestä innostuksesta ja halusta. Kun tehdään isolla porukalla, niin jokaisen yksittäisen yrittäjän panos jää pieneksi, ravintola Viljoksen ravintoloitsija Matti Leppänen laskee.

Hyvässä yhteistyössä mukana ovat myös Urho ja Suolahden Kyläyhdistys.

– Suolahti on merkityksellinen keskus Äänekoskelle jo pelkästään teollisuuden osalta. Suolahtea ei voida sivuuttaa ja unohtaa kun tietää mitä täällä on, Virtanen sanoo ja painottaa, ettei kysymys ole vastakkainasettelusta vaan Suolahti täytyy saada elämään.

Mallia otetaan läheltä: Konginkangas rypi kuntaliitoksen jälkeen alamaissa, kunnes kylä päätti herätä henkiin. Viisarihanke oli kullan arvoinen pumpsi kylän elvyttämisessä.

– Suolahtelaisilla on hankeopiskelut pahasti kesken, kertoo Mirja Hallikainen Suolahden Kyläyhdistyksestä.

Nyt on tullut aika nousta takaisin vireäksi. Nousukiitoon tarvitaan innokkaita tekijöitä ja hyvää asennetta.

– Pohjakosketus on tehty ja alennustila on nähty. Tästä on hyvä nousta, kolmikko toteaa.

Tapahtumien valmisteluun kutsutaankin nyt kaikkia halukkaita tahoja. Yhteyshenkilönä toimii Matti Virtanen.

– Tapahtumiin toivotaan erityisesti myös tekemistä myös lapsille, ja siksi esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistystä kysytään mukaan. Kaikki muutkin ovat tervetulleita mukaan Suolahden elävöittämishankkeeseen, Virtanen yllyttää työryhmän puolesta.

Laitahan jo päivät kalenteriin Suolahden äksöneistä:

30.4. Vappuun valmistautuminen

15.-16.7. Kesätapahtuma satamassa ja keskustassa

3.9. Syystapahtuma

25.11. Joulukadun avajaiset

Vastaa

 1. Vuosikymmenen pikkuyrittäjä

  Joko kohta Leppäselle annettaisiin joku pysti tahi komia diploomi? Sen verran on mies saanut ihmisiä liikkeelle muutaman vuoden yrittäjänä ollessaan.

  Vastaa
 2. Jetkun Senkku

  Oliskohan Teidän otettava yhteys – etana-pesoseen. Hänellä oli takavuosina hyviä ”itejoita”- silloin kun hän lähtee autolla Sumiaisten Vihijärveltä matkaten Suolahden keskustaan, niin sillä välillä ajellessaan ”hän keksi 8 kahdeksan kehityskelpoista ideaa”.

  – Näin sitten laittakaa Te Suolahden suunnalla paremmaksi, jos pystytte, sillä ei hyvät, elinvoimaiset tapahtumat synny suurella laumalla – vaan laadulla, näin sitten sellaisia nikkareita syntýy vain korpikylien perukoilla.

  Teille terveisiä – ei suurella rahalla tule muuta kuin kauppiaiden huit-hait laumasieluisia – mitään aikaansaamatonta kyläyhdistysjäsenistöä.

  Vastaa
 3. mirkku

  Kyllä, tapahtumia kehiin. Joulunavauskin oli mukavaa, tulee lähdettyä liikkeelle. Uskon suolahden nousuu. Pieniä kivoja juttuja.

  Vastaa
  1. maratoonari etana

   Ei ollut kuin ööökhhh maratoonari, provinssiin ööökhhh.. Etanioita.. Öökkhh..

   Vastaa
 4. taito t

  Kyllä se niin on, että pankki ja viinakauppa pitäs kylällä olla vaikkei tarviskaa. Muuten ei nouse ku v-käyrä

  Vastaa