Ääneseutulaiset mitalirohmuina painonnoston Masters SM-kisoissa

25.04.2022 08:37
Kuvassa kaverukset KonnUn SM-mitalistit Aimo Varis ja Pertti Rossi ja sekä kannustaja Väinö Kupari Kuvaaja Ulla Laine.

Viime viikon vaihteessa kisattiin Jyväskylässä Harjun Woiman salilla painonnoston Masters SM-kisat, joissa nosti urheilijoita 59 eri seurasta; 244 nostajaa, joista 70 naista ja 174 miestä.

Perjantaina nostonsa aloittivat kokeneimmat, miehissä kokenein vuonna 1938 syntynyt Keljon Viestin Pauli (Juhani) Oikarinen nosti 80-vuotiaiden miesten sarjassa 73 Suomen mestariksi 88 kilon tuloksella, josta tempaus 28 kiloa ja työntö 50 kiloa. Hopealle nosti Konneveden Urheilijoiden ikinuori Pertti Rossi 58 kilolla, tempaamalla 28 kiloa ja työntämällä 30 kiloa, Kuparin Väinön kannustaessa. Samassa 80-vuotiaiden ikäluokassa kannustusta sai myös Konneveden urheilijoiden Aimo Varis, joka nosti selkeästi sarjan 96 Suomen mestariksi 120 kilon tuloksella tempaamalla 50 ja työntämällä 70 kiloa. Hopeaa Sai Tampereen Pyrinnön Raimo Helin 87 kilon tuloksella ja pronssia Turun AtleettiKlubin Reima Mäkinen 83 kilolla.

Miesten ikäluokassa 70-vuotiaat Sumiasten Kunnon Matti Törmä nosti varmuudella sarjan 67 kiloa Suomen mestariksi 116 kilolla tempaamalla 45 ja työntämällä 71 kiloa. Yksi miesten suosituimmista sarjoista osallistujamäärältään oli 65-vuotiaiden sarja 89 kiloa. Mestaruuden nimiinsä kirjasi Kajaanin Kuohun Raino Pyykkönen 173 kilolla, hopealle sijoittui Kurikan PunttiKlubin Heikki Valli 160 kilolla ja pronssille Lappeenrannan painonnostajien Ilpo Minkkinen 145 kilolla. Porlammin Pamauksen Mikko Kosonen oli neljäs 132 kilolla ja kunniakkaasti viides Konneveden Urheilijoiden Kari Varis 120 kilolla, josta tempaus 50 ja työntö 70 kiloa. Raution kisailijoiden Pekka Torvi oli kuudes 101 kilolla.

Naisten kokenein oli vuonna 1953 syntynyt Joensuun Puntti-Poikien Teija Kortelainen, joka perjantaina nosti 65 vuotiaiden ikäluokassa sarjan 71 Suomen mestariksi 97 kilon yhteistuloksella. Lauantaina naisten 45 vuotiaiden ikäluokassa Äänekosken Huiman Mari Paananen nosti SM-kultaa tuloksella 108 kiloa tempaamalla 48 kiloa ja työntämällä 60 kiloa. Erikoista kisassa oli se, että Mari huolsi kilpasisko, sarjan voittajasuosikki Raution Kisailijoiden Paula Koski, joka oli epäonnisesti murtanut varpaansa pudotettua viiden kilon levypainon jalalleen, eikä näin voinut kisata itse. Tämä kertoo hyvin siitä mainiosta yhteishengestä, joka valitsee Masters-nostajien keskuudessa.

Sunnuntaina Huiman toinenkin edustaja, Maarit Mäntymaa, tarrasi vahvasti mitalikantaan ikäluokassa 35-vuotiaat. Mari Paananen huolsi Maaritin SM-pronssille sarjassa 87 kiloa, kun Maarit tempaisi 40 kiloa ja työnsi 57 kiloa kooten 97 kiloa. Kyseessä oli Maaritin ensimmäinen Masters-mitali ja tunnelma välittyi varmasti muillekin Maaritin ja Marin halatessa kisan jälkeen. Hopealle nosti Kalajoen Junkkareiden Mari Palin 107 kilon tuloksella ja kultaa kaulaan sai Kuusankosken Kisan Ulla Ahola 137 kilon tuloksella.

Miesten painonnostoa on harrastettu pitkään, Suomen painonnostoliitto on perustettu vuonna 1934, mutta naiset ovat kilpailleet Suomessa painonnostossa tiettävästi vasta 1980-luvulla, ja ensimmäiset naisten MM-kisat painonnostossa pidettiin vuonna 1986. Tämä ero miesten hyväksi näkyy osittain Masters-nostajamäärissä, sillä miehiä oli näissä kisoissa puolitoistakertainen määrä naisiin verrattuna ja ilahduttavaa sekä merkille pantavaa oli se, että keskisuomalaisista miehistä löytyi mitalisti joka ikäluokkaan! Jo mainittujen lisäksi miesten sarja 81 kiloa osoittautui menestyksekkääksi: 65 vuotiaiden ikäluokassa Vihtavuoren Pamauksen Heikki Kauhanen nosti hopealle 145 kilolla, miesten 60 vuotiaiden ikäluokassa mestaruuden vei Keljon Viestin Ari-Pekka Hyyppä 153 kilon tuloksella, miesten 55 vuotiaiden ikäluokassa Harjun Woiman Jouni Bergdahl nosti pronssille 158 kilolla ja miesten 50 vuotiaiden ikäluokassa saman seuran Marko Päivähonka Suomen mestariksi 197 kilon tuloksella, kaikki siis sarjassa 81 kiloa,  mutta eri ikäluokissa. Miesten ikäluokassa 45-vuotiaat oli kolme keskisuomalaista mitalistia; sarjassa 89 kiloa hopealla Vihtavuoren Pamauksen Ilpo Viitala 211 kilolla, sarjassa 96 kiloa hopealla Keljon Viestin Kalle Luoma 175 kilolla ja sarjassa +109 kiloa kultamitalistina Vihtavuoren Pamauksen Tomi Nissinen tuloksella 225 kiloa. Miesten 40-vuotiaiden ikäluokassa oli keskisuomalaisia kaksi mitalipallilla; Keljon Viestin Antti Onkamo pronssilla tuloksella 188 kiloa sarjassa 102 kiloa ja Mikko Vilen myös pronssilla sarjassa +109 kiloa tuloksella 218 kiloa. Nuorimmassa ikäryhmässä, 35-vuotiaissa Harjun Woiman Paavo Timonen nosti itsensä Suomen mestariksi sarjassa 89 kiloa tuloksella 203 kiloa.

Naisissa Marin ja Maaritin lisäksi keskisuomalaisedustusta löytyi vain Keljon Viestistä; 45-vuotiaiden ikäluokassa sarjassa 64 kiloa hopealle nosti Annukka Salpakoski 109 kilon tuloksella ja 35-vuotiaiden ikäluokassa sarjassa 76 kiloa pronssille nosti Katariina Hankimo 116 kilon tuloksella. Parhaan Masters seuran tittelin SM-kisojen menestyksen perusteella selkeällä erolla nappasi Porlammin Pamaus, Kuusankosken Kisan tullessa toiseksi. Ääneseutulaisillekin kisat olivat melkein kotikisat, olivathan ne sentään Keski-Suomessa, Jyväskylässä, sillä muutamana aiempana vuonna Masters SM-kisat on nostettu Rovaniemellä, kuten nostetaan taas vuonna 2023 Rovaniemen Reippaan isännöidessä kisoja.

Masters SM-kilpailut, Jyväskylä 22.-24.4.2022 (HWJ)