Valtuustosalissa kuultiin niin kutsutut budjettipuheenvuorot, joissa jaettiin ruusuja ja risuja.
Sosialidemokraattien puheenvuoron pitäneen Seppo Ruotsalaisen mukaan yli varojen eläminen on loputtava.
– Poliittisten ryhmien ja virkamiesten tulisi miettiä todelliset investointikohteet hyvissä ajoin, ja pidettävä kiinni budjetista, Ruotsalainen sanoi.
Perussuomalaisten Marke Tuominen laski, että ensi vuonna painutaan alijäämäiseksi. Hän sanoi, että talousarvio on erilaisten näkemysten yhteensovittamisen lopputulos.
– Käyttömenot, aleneva väestömäärä ja työttömyys ovat meille suuri haaste.
Tuominen kantoi huolta kulttuurin harrastajien pitkäksi venyneestä odottelusta tilaratkaisujen suhteen.
– Äänekosken kulttuuritilojen selvityksen perusteella tehtävät päätökset ovat tässä vaiheessa epäselviä, koska ne eivät ole valmistuneet, eivätkä ole taloussuunnittelussa nähtävillä. Tulosta pitäisi tulla nopeasti, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana toimiva Tuominen toivoi.
Keskustan valtuustoryhmä esitti toiveen ensi vuoden talousarvion valmisteluprosessin kehittämiselle.
– Koemme että valtuutettujen tulee ensi vuonna päästä keskustelemaan ja vaikuttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa talousarvioluonnokseen, Leila Lindell sanoi.
Vasemmistoliiton Matti Virtanen osoitti huolensa useampaan asiaan
– Äänekosken kaupunki aloitti tänä syksynä tilavuokrien perimisen paikallisilta kolmannen sektorin yhteistyökumppaneiltamme edellisen oikeistoenemmistöisen kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti. Myös työttömien kuntouttamiseen liittyviä aktivointitoimia on uudistettu ja paikallisten kolmannen sektorin toimijoiden rooli syrjäytetty toissijaiseksi.
Vasemmistoliiton huomio kiinnittyi myös konsernitavoitteisiin.
– Haluamme käydä periaatteellisen keskustelun yhtiöille asetettujen osinkotulojen vaihtoehdoista sekä voittotavoitteista. Emme pidä oikeana toimenpiteenä kaupungin tytäryhtiöiltään vaatimia osinkoja, Virtanen sanoi.
Vihreiden Kimmo Tuikka kertoi näkevänsä Äänekosken kaupungin talouden yllä on tummuvia pilviä.
– Ensi vuoden talousarvion mukaan kun eletään, niin nippanappa pysytään plussan puolella.
Tuikka kertoi, kuinka vapaa-aikaan on etenkin liikuntapuolella pistetty euroja.
– On syytä kysyä, josko alkaisi vähitellen olla kulttuurin aika. Musiikki, teatteri ja muut taiteet luovat hyvinvointia siinä missä liikuntakin. Kulttuuritilahankkeet vaan tuppaavat viivästymään ja erilaisia selvityksiä on kuultu vuosikymmeniä, Tuikka harmitteli.
Kristillisdemokraattien Paula Forsgrén kertoi kuulevansa ulkoisen hyvinvoinnin keskeltä myös maan hiljaisten ääniä.
– Kuinka me saisimme tavallisten ihmisten mielipiteet ja kysymykset paremmin päättäjille kuultavaksi, ja väelle tunne että heidän mielipiteillään todella on merkitystä ja heitä tahdotaan kuulla kaupungin asioissa, Forsgren kysyi.
Kokoomuksen Tommi Lunttilan mukaan on syytä olla tarkkana mitä toimintoja tai palveluita kaupungin kannattaa tehdä itse ja mitä voidaan ostaa paikallisilta yrityksiltä.
– Tätä pohdintaa kannattaa tehdä myös kaupungin omistamissa yhtiöissä, sillä pahimmillaan tämä heikentää yritysten toimintaa ja pysymistä Äänekoskella, Lunttila sanoi ja harmitteli kaupungin lainakannan suuruutta.
LUE LISÄÄ torstaina 12.12. ilmestyvästä ÄKSästä.
Turha olla huolissaan väestön vähenemisestä ja suuresta työttömyydestä, kun saadaan tuo mukulakivi tori valmiiksi ja palloiluhalli valmiiksi niin Ä-koskelle tulee semmoinen ryntäys että nelostiehen pitää pistää pari kaistaa lisää että porukka pääsee muuttamaan Äänekoskelle.
Kaikki huutavat hyvien asioiden perään, mutta: kukaan heistä ei kerro mistä rahat joilla tuetaan kulttuuria, liikuntaa, huolenpitoa, sairaanhoitoa ym ym. siis, avatkaapa asia ja kertokaa, odotan mielenkiinnolla.
Lumetusjärjestelmä pois listalta jos halutaan säästöjä täysin turha hanke tälle korkeudelle ja näille hiihdon harrastaja määrälle.Valaistu latu hyvään hake pintaan ja yläkerta hoitaa loput kun aika on.Terveisin PPP eli Petteri Perussuomalainen Pitkältä kadulta!