Citymarketin edustalle maanantaina parkkeerattu vaaleanpunainen kärry toi mukanaan monelle uuden tuttavuuden: georgialaisen juustoleivän, hatsapurin.
Haapasalon Hatsapuria on saanut maistella Äänekoskella tämän viikon ajan. Näyttelijä Ville Haapasalo tuli itse paikalle paistamassa huippusuosittujageorgialaisia juustoleipiä perjantaina 7. toukokuuta.
Hatsapuri, georgiaksi hatsa tarkoittaa juustoa, puri leipää, on georgialainen kansallisruoka, jolla on vuosituhantiset perinteet.
– Se sisältää noin puolet painostaan georgialaista täyteläistä ja suolaista sulguni-juustoa, ja puolet makeahkoa ja hennosti hapanta maitoon leivottua vehnäleipätaikinaa, Ville Haapasalo kertoo.
Haapasalon hatsapurien valmistus ja myynti käynnistyi Saimaalla Puumalassa viime kesänä. Vuoden mittaa toimintaa on laajennettu eteläiseen Suomeen, jossa siirrettävät myyntikärryt paistopisteineen ovat kiertäneet K-kauppojen pihoja.
– Asiakkaiden kiinnostus uudenlaisille lämpimille leipäherkuille on ylittänyt kaikki odotukset. Hatsapurista on tullut jo yhden sortin pikaruokahitti. Nyt päästiin kokeilemaan miten hatsapurit äänekoskelaisille. Ja hyvin ovat maistuneet, myhäilee Haapasalo kärrynsä edustalla
Hatsapureja maistamaan saapuivat myös koko kansan suosikit, Suomen huutoakauppakeisari Aki Palsanmäki ja keisarinna Heli.
– Myö tultiin tänne jo het maanantaina näitä syömään. En kehtaa kertoa kuinka monta leipää olen jo mättänyt, Aki nauraa.
Hatsapurit ovat tuhtia tavaraa. Ja niin pitää ollakin, sillä yhdellä leivällä on paimen jaksanut karjaansa paimentaa koko päivän.
– Ai montako kaloria? No monta!, Haapasalo sanoo.
Varmasti herkullista. Mutta ei mitään terveysruokaa, paljon kalorioita ja suolaakin ihan liikaa. Korkeintaan yksi hatsapurri viikossa neuvoisi maalaislääkäri.