ÄKS

Huima 1982: Kotiyleisö viihtyi, kun kankeita torniolaisia vietiin narussa – Tero Melasalmi uneksi jo Suomen mestaruudesta!

23.08.2022 19:19

Sarjapaikastaan taistellut Tornion Pallo-Veikot oli hyvä pääpelissä II-divisioonan kamppailussa Äänekoskella. Huima päätti pitää palloa maassa ja karkasi selvään voittoon.

 

 • Ottelu 18/22
 • Sunnuntai 22. elokuuta 1982
 • Äänekosken keskuskenttä
 • Huima-Tornion Pallo-Veikot 4–1 (3–1)
 • Maalit: 10. Matti Makkonen 1–0, 16. Seppo Rahkonen 2–0, 18. Pentti Rantamaa 2–1, 32. Tero Melasalmi 3–1, 65. Rahkonen 4–1 (rp.).
 • Päätuomari: Jorma Musakka
 • Katsojamäärä: 580
 • Sarjasijoitus pelin jälkeen: 1. (edellisen pelin jälkeen 1.)

 

Tornion Pallo-Veikot oli aiheuttanut Huimalle kevätkierroksella kirvelevän pistemenetyksen tasoittamalla ottelun vain 20 sekuntia ennen päätösvihellystä. Nyt samanlaiseen yllätykseen ei tullut mahdollisuutta, vaikka putoamisvaarassa ollut ToPV olisikin kaivannut kipeästi pisteitä.

Huima alkoi heti luoda myllytyksiä vieraiden maalille, ja Kari Hilpinen syötti Matti Makkosen maalintekopaikkaan jo 10 minuutin pelin jälkeen. Ote pysyi Huimalla, vaikka vieraat kavensivatkin Seppo Rahkosen maalin jälkeen tilanteeksi 2–1.

TORNIOLAISET OLIVAT Sisä-Suomen Lehden mukaan suurikokoisia, mutta silti hyviä juoksijoita. Huima ei pärjännyt pääpelissä, mutta kun pallo oli maassa, oli kyyti kylmää pohjoisen miehille. ”Seppo Rahkonen ja kumppanit naruttivat vastustajia välillä ihan vain huvittaakseen yleisöä”, hehkutti Sisis.

Kaksi maalia tehnyt ja keskikentällä peliä mallikkaasti rakentanut Rahkonen palkittiin Huiman parhaana. Toinen maaleista syntyi käsivirheestä puhalletusta rankkarista.

SAMAN PÄIVÄN Sisä-Suomen Lehdessä kerrottiin muistakin kovista äänekoskelaisten tekemistä urheilutuloksista. ÄU:n Kimmo Kinnunen oli tällännyt Saarijärvellä keihäässä C-poikien uuden piiriennätyksen ja kesän kärkituloksen Suomessa, 60,30.

Suolahdessa puolestaan jalkapallon III-divisioonassaan lohkon jumbona ollut Urho yllätti lohkoa johtaneen Valkeakosken Koskenpojat 2-0, vaikka oli hävinnyt joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen 1-6.

SEURAAVAN PÄIVÄN eli tiistain Keskisuomalaisessa Huiman menoa ihmeteltiin laajemmassa taustajutussa, jonka mukaan lohkovoitto eli nousukarsintapaikka ”näyttää jo varmalta”. Otteluita oli jäljellä enää neljä, ja piste-ero kakkoseen, Kajaanin Palloilijoihin, oli myös neljä.

Jutussa Huiman valmentaja Reijo Rantanen kuvaili menestykseen johtanutta hyökkäävää pelitapaa:

– Kyllähän vastustajat ovat vierasotteluissamme olleet hämillään, kun Huima on tullut hyökkäämään arkailematta.

– Kun puolustus nousee mahdollisimman ylös, niin lipsahduskin pystytään vielä paikkaamaan. Pelaisimme vielä nykyistäkin ylempänä, jos joukkueemme libero olisi pystynyt harjoittelemaan opiskeluiltaan kunnolla, Rantanen kertoi.

Pari päivää ToPV-pelin jälkeen Keskisuomalainen julkaisi jutun, joka pursusi huimalaista itseluottamusta. Otsikko kuvaa puolestaan sitä, miten kauden alla Huima tavoitteli nousijajoukkueena vain sarjapaikan uusisimista.

KESKISUOMALAISEN haastattelemalla Tero Melasalmella oli oma pitkän tähtäimen suunnitelmansa Huimalle:

– Nyt ykköseen, ensi vuonna SM-sarjaan, sitten mestaruus ja sen jälkeen voidaankin koko poppoo lopettaa.

Helsingin Sanomien mukaan Huima löi ToPV:n peräti 41–1, mutta kyseessä oli painovirhe. Huiman huima maaliero 43–12 kertoo kuitenkin, että hyökkäys toimi ja puolustus piti.

 

Huiman maalipörssi ottelun jälkeen

 • Kari Hilpinen 11
 • Hannu Kovanen 9
 • Tero Melasalmi 9
 • Seppo Rahkonen 5*
 • Matti Makkonen 3
 • Erkki Happo 1
 • Antti-Pekka Nikula 1
 • Jarmo Blomberg 1
 • Sakari Happo 1

*Rahkosen maalimäärä kasvoi Sisä-Suomen Lehden ylläpitämässä pörssissä edellisestä pelistä yhdellä, vaikka maaleja pelissä syntyi kaksi.

Artikkeli on osa ÄKSän juttusarjaa Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

Lue lisää: Huimalla oli vain yksi ”ainoa realistinen tavoite” keväällä 1982 – eikä sekään toteutunut!

Lue lisää: Huima 1982: ”Täydellinen joukkue”, myönsi Vasabladet nöyrästi murskatappion jälkeen

Lue lisää: Huima 1982: Huima 1982: Bussi vei joukkueen Tornion ohi Ruotsiin – Kovanen ja Hilpinen maalasivat, Kautolta hienoja nousuja

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy