ÄKS

Huima 1982: Leevi Wacklin iski voittomaalin Suomen ehkä surkeimmalla futisareenalla

12.07.2022 18:48

Eilen – 40 vuotta sitten – Italia löi jalkapallon MM-finaalissa Länsi-Saksan 3–1 Madridissa, Espanjassa, Santiago Bernabéun samettisella nurmella. Samaisena sunnuntaina pelattiin jalkapalloa myös aika lailla vaatimattomimmissa olosuhteissa Oulussa, jossa kakkosdivisioonan pohjoislohko jatkui surkeassa kunnossa olleella keskuskentällä. Huimakin oli surkea, mutta koska isäntäjoukkue oli sarjan heittopussi, voitto irtosi ja koskalaisten asema lohkon kärjessä vahvistui.

 

  • Ottelu 11/22
  • Sunnuntai 11. heinäkuuta 1982
  • Oulun Keskuskenttä
  • Pateniemen Vesa-Huima 0-2 (0-1)
  • Maalit: 15. Leevi Wacklin 0-1, 80. Hannu Kovanen 0-2.
  • Päätuomari: Veli Nyyssönen
  • Katsojamäärä: Ei tilastoitu.
  • Sarjasijoitus pelin jälkeen: 1. (edellisen pelin jälkeen 1.)

 

Kun lohkon kärkijoukkue kohtaa sarjan heittopussin, ei voittajasta pitäisi olla epäselvyyttä. Sisä-Suomen Lehti lainasi innoissaan Veikkaus-Lotto-lehden vakiovihjaajaa Matti Pirhosta, joka piti Huimaa kierroksen pomminvarmana voittajana.

Huima kyllä voitti, mutta raporttien mukaan surkealla pelillä.

– Ehkäpä mitään muuta joukkuetta ei olisi voitettu tällaisella pelillä. Harjoituksissakin on enemmän sykettä kuin oli tässä pelissä, harmitteli valmentaja Reijo Rantanen.

Pateniemen Vesa oli ennen tätä ottelua onnistunut saalistamaan vain kaksi tasapelipistettä 10 ottelusta, mutta yllätti huimalaiset hallitsemalla pelin alkua. Leevi Wacklinin tekemä avausmaali käänsi otteen kuitenkin vierasjoukkueelle. Sisä-Suomen Lehden mukaan Wacklin ”sujautti” pallon maaliin kulmapotkusta.

Kovasen ratkaisumaali syntyi Sisiksen mukaan sen sijaan ”rojauttamalla”. Kovanen ”säntäsi puolustajasta ponnahtaneen pallon perään ja ampui nopeasti ilmasta pelivälineen verkon perille”.

Huiman Hannu Kovanen (vas.) ja Leevi Wacklin onnistuivat maalinteossa Oulun kuhmuraisella kentällä – rojauttamalla ja sujauttamalla.

Muutoin Huiman kärkimiesten peli oli jutun mukaan lähinnä tehotonta pyörittelyä.

Ylivoimaisesti surkeinta pelissä oli Keskisuomalaisen mukaan ”ala-arvoisen kuhmurainen pelikenttä, jota Oulun kaupunki ei millään opilla tunnu saavan kuntoon”. Sitä luonnehdittiin jopa Suomen heikoimmaksi.

Huima jatkaa sarjakärjessä, mistä todisteena oheinen Helsingin Sanomien sarjataulukko – jossa tosin kummittelee edelleen jo kesäkuussa syntynyt virhe: todellisuudessa Huimalla oli pelin jälkeen 17 pistettä 18:n sijaan – eli kolme tasapeliä kahden sijaan. Oheinen Sisä-Suomen Lehden taulukko piti sen sijaan paikkansa. Virkiän tasapeli ja Lappväärtin tappio vahvistivat Huima asemia. Seuraavalla kierroksella Huima kohtaa kotonaan Kajaanin Hakan, joukkueen, joka aiheutti kauden avauspelissä äänekoskelaisille kauden tähän mennessä ainoan tappion!

 

Artikkeli liittyy ÄKSän juttusarjaan Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

 

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy