ÄKS

Huima 1982: Sarjan kärkeen nyt oikeasti noussut Huima antoi VIFK:lle kylmän oppitunnin

22.06.2022 18:23 (muokattu 22.06.2022 18:31)
Vuosimallin 1982 Huimalta kesti yhdeksän peliä nousta sarjan kärkeen. Kuva: Äänekosken museo.

”Optimistista ja mukavaa peliä” esittänyt Huima näytti Vaasassa taitojaan ilman Antti-Pekka Nikulaa ja nousi sarjan kärkeen. Epäselväksi jäi ottelun avausmaalin tekijä.

 

  • Ottelu 9/22
  • Sunnuntai 20. kesäkuuta 1982
  • Hietalahden stadion, Vaasa
  • VIFK-Huima 1-3 (0-2)
  • Maalit: 32. Kari Hilpinen/Hannu Kovanen 0-1, 40. Seppo Rahkonen 0-2, 70. Tero Melasalmi 0-3, 85. Lars-Erik Hander 1-3.
  • Päätuomari: Raimo Heikura
  • Katsojamäärä: 156
  • Sarjasijoitus pelin jälkeen: 1. (edellisen pelin jälkeen 4.)

 

”Skickligt Huima vann 3-1”, oli Vasabladetin tyly otsikko ottelun jälkeen. Toimittaja Klas-Göran Hyöty antoi huutia kotijoukkueelle ja keskittyi raportissaan lähinnä ylistämään taidokasta Huimaa.

”Huima pelasi hyvää jalkapalloa ja on todellinen kärkijoukkue lohkossa. Sarjatulokas pelaa optimistista ja mukavaa peliä. Jos Huima jatkaa samaa hienoa tyyliä, se taistelee nousupaikasta 1. divisioonaan”, povasi Hyöty asiantuntevasti.

Hän oli ehkä turhankin kriittinen kotijoukkuetta kohtaan, sillä VIFK:llakin oli omat paikkansa. Vedot vain olivat niin voimattomia, että Huimalla ei ollut vaikeuksia niiden kanssa.

HUIMAN VOITTOLUKEMAT olisivat saattaneet olla suuremmat, jos erotuomari olisi ollut tilanteen tasalla. Mikael Sand kiskoi kaksin käsin Huiman pelaajaa rangaistusalueella, mutta pilli ei soinut.

Epäselväksi jäi, kuka iski Huiman avausmaalin. Vaasalaislehtien mukaan maalari oli Hannu Kovanen, mutta Keskisuomalainen ja Sisä-Suomen Lehti kertoivat maalintekijäksi Kari Hilpisen.

Kun pahimmista kilpailijoista sekä LappBK että Virkiä hävisivät, nousi Huima sarjajohtoon tasapistein ottelun enemmän pelanneen IPP:n kanssa.

Helsingin Sanomien sarjataulukko pelin jälkeisenä päivänä mairittelee Huimaa liikaa. Huimalla oli todellisuudessa 13 pistettä ja maaliero oli 16–7. Virhe oli tapahtunut jo kaksi viikkoa aikaisemmin, kun ToPV venyi viime hetkellä 2–2-tasapeliin kotonaan Huimaa vastaan. Ottelu merkittiin Huimalle voitoksi eikä torniolaisten osumaa laskettu Huiman päästettyihin maaleihin.

 

16-VUOTIAS, alkukaudella hienoja otteita esittänyt Antti-Pekka Nikula puuttui Huiman kokoonpanosta, sillä hänelle annettiin huiliaikaa ikäistensä maajoukkueleirin jäljiltä.

Edessä oli juhannus, ja valmentaja Reijo Rantanen antoi pelaajilleen lomaa. Seuraava ottelu oli tiedossa vasta heinäkuussa Närpion Kraftia vastaan.

PELIÄ OLI seuraamassa vain 156 katsojaa. Osasyy saattoi olla se, että futisfaneilla oli kesäkuussa 1982 muutakin katsottavaa: MM-kisat Espanjassa.

Samaisena sunnuntaina Länsi-Saksa upotti Chilen 4–1 Karl-Heinz Rummeniggen väsätessä kolme osumaa. Englantikin voitti Tshekkoslovakian 2˝–0.

Artikkeli on osa ÄKSän juttusarjaa Huiman historiallisesta kesästä 1982. Huima-futiksen 80-lukua voi muistella myös tässä Facebook-ryhmässä.

Lue lisää: 174-senttisen ei kannattanut satsata pitkien miesten lajeihin – Antti-Pekka Nikulasta tuli kansainvälisen tason futaaja

Lue lisää: Paatelan muuri murtui lopullisesti – Kari Hilpiselle siirto Urhosta Huimaan oli ”toiveiden täyttymys”

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy