ÄKS

Huimalle menestystä painonnostossa

07.09.2019 10:16
Naisten esittely ja esinostaja Lennu Mäntymaa. Kuva Mari Paananen
Viikko sitten kisattiinJyväskylässä Keljon Viestin Valorinteellä painonnostossa Keski-Suomen nuorten ja masters piirinmestaruuskilpailut sekä TUL Järvi-Suomen avoimet mestaruuskilpailut. Ne olivat samalla seuran 75-vuotisjuhlakilpailut. Huimalaiset olivat mukana seitsemän nostajan voimin.

 

Kisat avasi näytösnostajana toiminut viisi vuotias Huiman Lennu Mäntymaa. Hän tempaisi komeasti 6, 7 ja kahdeksan kiloa työntäen täsmälleen saman verran tehden näin 18 kilon tuloksen. Lennu myös yleisurheilee ja pelaa koripalloa, joten nostot olivat helppoja!

Naisten sarjassa 49 kiloa ensi esiintymisensä virallisissa kisoissa teki Lennun sisko, Juulia Koskinen. Huiman tyttö nosti myös kauniin kuuden putken temmaten 14, 16 ja 18 kiloa sekä työntäen 14, 17 ja 21 kiloa. Yhtensä tulosta tuli 39 kiloa. Juulia sai kaulaansa näin kaksi hopeamitalia, niin TUL Järvi-Suomen kisoista kuin Keski-Suomen nuorten pm kisoistakin.

Samassa sarjassa nostanut viime torstaina Latvian Ventspilsin kansainväliseltä painonnostoleiriltä leiriltä kotiutunut Huiman Iita Kononen osoitti, että leiriltä saatu oppi oli kirkkaana mielessä. Avaustempaus 49 kilosta jäi eteen, mutta tuli toisella nostolla pään päälle ja kolmannella nousi 51 kiloa, joka kirjattiin Suomen ennätyksiksi 15- ja 17-vuotiaiden tyttöjen tilastoon. Työnnössä nousi 56 ja 58 kiloa varmasti, ja lopulta 60 kiloa, joka kirjattiin Suomen ennätykseksi 15-vuotiaisiin. Yhteistulos 111 kiloa on SE molempiin ikäluokkiin. Kyseessä olivat luonnollisesti Iitan omat ennätykset; yhteistulokseen tuli viisi kiloa lisää, kun Iitan tempaus koheni kilolla ja työntö neljällä.

Iitalle ripustettiin kaulaan kaksi kultamitalia, piirinmestaruuden ja TUL Järvi-Suomen kisan voiton merkiksi. Iita palkittiin myös kisan parhaan juniorinostajan pokaalilla.

Iita huolsi verrytellessään seuratoveriaan Josefiina Reiniä, joka sarjassa 59 kiloa pokkasi hopeaa Järvi-Suomen kisasta tuloksella 114 kiloa. Sarjan voitti Keljon Viestin Ella Häkkinen, joka ensimmäisessä kisassaan teki 119 kilon tuloksen. Kulta Josefiinalle tuli 17-vuotiaiden pm-kisasta. Josefiinan avaustempaus 47 kilosta jäi eteen, tuli toisella nostolla pään päälle ja kolmannella vielä 49 kiloa. Työnnössä 62 ja 65 olivat suorilla käsillä, mutta 68 kiloa suostui tulemaan ensi kertaa rinnalle, mutta työntö epäonnistui. Josefiina teki siclair ennätyksensä, sillä hän nosti saman yhteistuloksen kuin Kalajoella kesällä, mutta kolme kiloa kevyempänä.

Sarjassa 71 kiloa Huiman Maarit Mäntymaa otti mestaruuden niin Järvi-Suomen kisassa kuin masters-kisassakin tuloksella 90 kiloa. Maarit likimain sivusi kesän kotikisan tulosta 91 kiloa, joka kyllä kohenee kun raakatempaukset menevät kyykkyyn. Tempausavaus 38 kilosta onnistui, 40 ei avain toisella mutta kolmannella nousi. Työnnössä 45 ja 50 kiloa olivat helppoja, 52 kilon rinnallevedossa oli harmittava kaksoiskääntö, sillä työntö oli hyvä.

Huiman Jenna Parviainen nosti sarjassa 76 kiloa Järvi-Suomen ja 23-vuotiaiden piirinmestariksi tuloksella 72 kiloa. Jenna tempaisi 32 kiloa, kun 34 ei suostunut jäämään pään päälle kahdesta hyvästä yrityksestä huolimatta. Työnnössä onnistuivat niin 38, 39 kuin 40 kiloakin.

Poikien kisassa Huiman Juuso Koskinen täydensi painonnostoperheen (Lennu, Juulia, Maarit) menestystä komeasti kahdella kultamitalilla, jotka tulivat Järvi-Suomen kisan voitosta kuin 15-vuotiaiden poikien kisan voitosta sarjassa 49 kiloa. Juuso tempaisi 20 ja 22 kiloa, 23 ei mennyt tällä kertaa, kun pieni punnerrus. Työntö oli komeata katsottavaa, kun suorille käsille napsahti niin 27, 29 kuin 30 kiloakin. Juuso sivusi tempausennätystään ja kohensi työntöään kilolla ja kun molemmat kulkivat, yhteistulostaan hienosti neljällä 52 kiloon.

Huiman Mari Paananen valmensi kisoissa kaikkia seitsemää nostajaa, eikä näin kerennyt itse nostamaan. Hän totesi kuitenkin iloisena, että kesäharjoittelun tulokset ovat nyt nähtävillä – painonnostossa tarvitsee läsnäolevan valmentajan, nostotaitoa ei opi kirjekurssilla.

Järjestävän seuran, Keljon Viestin masters-nostajat, Sari Anria ja Marko Päivähonka, ikäluokassa 45, tekivät masters Suomen Ennätyksiä. Marko sarjassa 81 kiloa tempaisi 97 kiloa SE ja Sari sarjassa 87 kiloa tempaisi 55 kiloa SE ja työnsi 79 kiloa SE joista yhteistulosta 134 kg SE.

Yleisen sarjan Suomen ennätykseen ylsi Vihtavuoren Pamauksen Marju Kymäläinen, joka sarjassa 55 kiloa tempaisi 75 kiloa SE. Naisten parhaana palkittiin jyväskyläläislähtöinen Suomen maajoukkueen nostaja Saara Leskinen, joka edustaa Turun Atleettiklubia. Saara kokosi sarjassa 64 kiloa muhkeat 190 kilon raudat temmaten 83 ja työntäen 107 kiloa. Saaran avopuoliso Eero Retulainen samasta seurasta, myös maajoukkuenostaja, kesytti rautaa oikein kunnolla. Mari Paananen seurasi keskituomarin roolissa Eeron komeita nostoja: miesten sarjaan 96 kirjattiin uudet Suomen ennätykset niin tempaukseen, 146 kiloa, työntöön 182 kiloa, kuin yhteistulokseenkin, 328 kiloa. Kisojen paras miesnostaja oli näin selvä!

Tulokset Suomen Painonnostoliitto:

https://painonnosto.fi/tul-jarvi-suomen-avoimet-mestaruuskilpailut-keski-suomen-nuorten-ja-masters-piirinmestaruuskilpailut/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy