ÄKS

Kaupunginjohtaja esittää tapahtumien käsittelymaksusta luopumista

14.01.2021 16:39 (muokattu 14.01.2021 18:52)
Jos käy,niin kuin kaupunginjohtaja esittää, jää 80 euron käsittelymaksu historiaan.

Sirpa Martinsin valtuustoaloite suurten tapahtumien käyttömaksujen poistamisesta on tehnyt kierroksensa ja tulee maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitukselle ei kuitenkaan olla esittämässä käsittelymaksun poisvetämistä. Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo esittävänsä sen tilatyöryhmälle. 

 

Hallituksen listalle ei kaupunginjohtaja Matti Tuononen ole tehnyt omaa esitystään. Hän kertoo ottavana asian puheeksi tilatyöryhmässä, joka koostuu muutamasta virkamiehestä sekä poliittisten ryhmien päättäjistä. 

– Ensi viikolla kokoontuva tilatyöryhmä käsittelee myös tulevaisuuden tilamaksuja. Oma ehdotukseni on, että tästä 80 euron käsittelymaksusta luovutaan. Uskoisin, että tämä tulee menemään läpi, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo. 

Käsittelymaksuja on Tuonosen mukaan peritty vain muutamia. 

– Tämä on niin pieni rahasumma kaupungille, että maksusta voidaan luopua. Näyttää siltä, että tulee kalliimmaksi käsitellä niitä, kuin siitä saatavat tulot ovat. Jos vaikka katsomme tämän valtuustoaloitteen käsittelyä, niin tässä on jo maksettu niin paljon, ettei euroja saada käsittelymaksuilla kerättyä. Tekninen johtaja joutuu tekemään hommia sen eteen, että suuret tilaisuudet saadaan järjestettyä, ja siitä oli tarkoitus saada jonkun näköinen korvaus, Tuononen perustelee maksun perusteita. 

Tapahtumisen järjestämisen käsittelymaksu on koskenut suuria, yli 200 hengen tilaisuuksia. Tuononen harmittelee, että maksu aiheutti kaupunkilaisissa ja mediassa suurta kritiikkiä. 

– He ovat siitä eniten valittaneet, joilta maksu ei koske. Ehkä kirjasimme asian epäselvästi, ja tästä lähti polemiikki käyntiin. Suurissa tilaisuuksissa kaupunki joutuu tekemää ylimääräistä, kuten alueen rajauksia erilaisin toimenpitein, sulkemaan katuja tai siivoamaan tapahtuman jälkeen. Tästä huolimatta olemme valmiita luopumaan kyseisestä 80 euron käsittelymaksusta. 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen kommentoi, että maksua ei olla koettu tasapuolisena. 

– Olen kaupunginjohtajan ehdotuksen kannalla, Kiiskinen sanoo. 

Valtuustolaoitteen laatinut Sirpa Martins sanoo, että lakiin kirjattu ajatus yhdenvertaisuudesta on Äänekoskella korvattu ”jollakin oudolla ja vaihtelevalla tulkinnalla tasapuolisuudesta.”

– Kaikki kaupunkilaisilta, toimijoilta ja tapahtumien järjestäjiltä saamani kommentit tähän kummalliseen käsittelymaksuasiaan ja sen vielä oudompaan tulkintaan ovat vaihdelleet varovaisesta huvittuneisuudesta epäuskoiseen pään pyörittelyyn: “miten tämä touhu on tämmöiseksi mennyt?” Samaa kysyn itsekin. Paljonko toimeliaisuus, osallisuus ja hyvinvoiva demokratia kansalaisyhteiskunnassa saa maksaa? Paljonko se saa maksaa varsinkin kun kansalaiset, veronmaksajat nämä viulut maksavat. He maksavat myös nämä käsittelijöiden palkat heidän käsitellessään, Martins muistuttaa. 

Martinsin mukaan kaupunkiorganisaation pitäisi tukea kaikin keinoin aktiivisia kansalaisia ja paikallisia järjestöjä tapahtumien järjestämisessä. 

– Eikä päinvastoin. Ei ole oikein miettiä lisää kallista byrokratiaa toimijoiden lannistamiseksi. Tätä maksullista ajattelua on lisätty nyt joka paikkaan niin paljon, että kukaan ei kohta jaksa tai uskalla järjestää mitään, eikä monella ole pian varaakaan, Martins puuskahtaa. 

Martins harmittelee, kuinka virkamiesjohdon nuiva suhtautuminen poliittiseen aloitteellisuuteen ei tule yllätyksenä. 

– Lukekaapa vaikka huviksenne aloitevastausesityksiä seuraavan kaupunginhallituksen esityslistalla. Aloitteet ovat muka kalliita, eivät ne kuuluisi kuntalaisille, eivätkä poliitikoillekaan. Toivottavasti tästä keinotekoisesta byrokratiasta päästään pian väljemmille vesille, Sirpa Martins huokaa ja kysyy ihmetellen miksi kaupunginjohtaja ei tuo esitystään maanantain kaupunginhallitukseen.

Aiemmin ÄKSässä:

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy