ÄKS

Konginkankaan kesäpäivillä kohtaavat vieraat ja tutut – Vuoden konginkankaalaisen valinta on aina odotettu tapahtuma

01.07.2023 13:23
Voitto Turpeinen on Vuoden konginkankaalainen.

Vuoden konginkankaalainen on valittu.

 

Tunnelma on hyvä, tuumaa kyläyhdistyksen Martti Isoviita. Ja niin se onkin. Sadepilvetkin ovat kiertäneet kylätalon yllä – vaan eivät ole pisaroitaan maahan saakka pudottanut.

– Vuosi sitten oli aivan liian kuuma, joten käänsimme lämpötilaa hieman matalammaksi. Hyvin on väkeä riittänyt, vaikka keli ei ihan täysin meitä suosinut. Onneksi meidän kylätalo on paikka, joka tuo suojaa, vaikka satamaan alkaisikin. Tämä on hyvä paikka järjestää tapahtuma, Isoviita sanoo.

Ja ihmisiä sekä puheensorinaa riittää. Arviolta paikalla on satoja ihmisiä.

– Vähän ennen kymmentä näytti, ettei tästä tule mitään, mutta sitten vaan alkoi tulemaan. Sade kaikkosi ja ihmisiä tuli paikalle. Tämä on semmoinen tapahtuma, että tullaan ja mennään, eli vaikea on arvioida tarkkaa kävijämäärää.

Vuoden konginkaalaisen tittelin saa kantaakseen kirkolla asuva Voitto Turpeinen. Kyläyhdistys pyrkii löytämään henkilön, joka on tehnyt pitkän elämäntyön kylällä ja kyläläisten hyväksi.

– Voitto tuntee täällä kaikki ja kaikki tuntevat Voiton. Hän on vanhan liiton metsätyömies, joka 75-vuotiaanakin menee vielä täyttä häkää, Isoviita sanoo.

Isoviita kertoo, kuinka Turpeinen ajaa vihreällä traktorillaan ”ja on aina tulossa tai menossa”.

– Metsätyö, puiden kaataminen ja pienet hakkuut onnistuvat kyllä. Minusta tuntuu välillä, että tuo Voitto on  kone, kun se kulkee tuolla metsässä niin sulavasti. Vuoden konginkankaalainen -titteli on hänelle aivan paikallaan, Isoviita veisteli.

Voitto Turpeinen otti tittelin vastaan hämmentyneen iloisena.

– Minä kiitän tästä luottamuksesta ja jaan tämän kunnian muiden konginkankaalaisten metsureiden kanssa. Meitä ei taida olla enää kuin viisi, jotka jalkapelissä tätä työtä tekee, niin myö ollaan samanveroisia kaikki.

Turpeinen kertoo olleensa metsätöiden parissa jo 62 vuoden ajan. Hän sanoo jatkavansa niin kauan kuin hänellä peukalo liikkuu.

– Tällä kylällä oli ennen jopa viisikymmentä metsuria, mutta enää vain kourallinen. Tämä on tunnustus perinteiselle suomalaiselle metsätyölle, joka tuntuu olevan katoava luonnonvara. Tämä on hyvä tunnustus, Voitto Turpeinen sanoi.

Martti Isoviita (kesk) ojensi Vuoden konginkankaalaisen kunniakirjan Voitto Turpeiselle. Timo Pasanen puolestaan antoi komean kukkakimpun.

 

Iloista puheensorinaa on aina mukava kuunnella. Tuttuja tavattiin ja kuulumiset vaihdettiin.

Mikko Niskasesta ja Sulo Hokkasesta kertova nurkkaus kiinnosti kävijöitä.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy