ÄKS

Liikuntapuiston lumetus edennyt

11.12.2020 17:33
Arkistokuva: Ella Tuovinen

Liikuntapuistossa on kuluneen viikon aikana onnistuttu lumettamaan ensilumenladun pohjaa varten reilun puolen kilometrin pätkä hiihtostadionilta metsään päin.

 

Maanantai-illasta saakka käynnissä olleet tykit pistetään lauantaina aamuyöstä pienelle tauolle sään lämmetessä. Sunnuntai-iltana on taas luvassa sen verran pakkasia, että lumetusta on tarkoitus tällä erää jatkaa vielä vuorokauden ajan, kunnes sää muuttuu ensi viikoksi lumetukselle epäsuotuisaksi.

Viikonloppuna latupohjaa tampataan ja maanantai-iltana jännitetään, onnistutaanko latupohjat saamaan siihen kuntoon, että niille päästäisiin jo hiihtämään. Vähäisen pakkasen vuoksi saattaa olla tarvetta jatkaa lumetusta jossain vaiheessa suotuisimpien kelien aikaan. Kun maahan sataa lumi, tykitystä tarvitaan seuraavan kerran lähinnä keskitalvella varastoitavan lumen tekoon ja satunnaisesti eri vuosina kilpailuihin). Ilmankosteus on usein yöllä päiväaikaa ihanteellisempi lumetukselle.

Liikuntapuistossa on 2 kappaletta aivan uusia EVO 3.0 matalapainetykkejä, jotka sijoitettiin lumetuksen alkuvaiheessa hiihtoalueen huoltorakennuksen edustalle lumettamaan stadionaluetta. Viikon aikana tykkejä liikutellaan kohteesta toiseen tasaisen tuloksen saamiseksi koko latupohjalle.

Matalapainetykit pitävät valitettavasti melua, mikä on tässä hyvän tuottamisessa kuntalaisille se huono puoli. Sääolot kuten tuuli, tuulen suunta ja ilmankosteus muuntavat ääntä. Maassa ja puissa oleva lumi vaimentaa jonkin verran. Siksi lumetuksen alkuvaiheessa, kun maa on vielä paljas ja lunta ei missään, desibelit saattavat tuntua lumiaikaa epämiellyttävimmiltä.

Nyt olisi vielä muutama päivä aikaa valmistella oma hiihtovarustus kuntoon, ja sitten ei muuta kuin ladulle.

Ensilumenladun tarkemmasta käyttöönoton aikataulusta tiedotetaan kaupungin latuinfossa ja Huiman nettisivuilla.

Vastaa

  1. Petteri Nieminen sanoo:

    En voi ymmärtää että meillä on Äänekoskella seitsemän kilometrin valaistu latu pohja mutta lunta tykitetään pimeään metsään.Sen jälkeen aletaan vaatimaan valoja kyseiselle lenkille.Eikö näissä projekteissa käytetä yhtään järkeä.No onhan se helppo touhuta veronmaksajien rahoilla.Sama meininki kuin nykyisellä hallituksella kuvitelma nyt tulee rahaa antaa mennä kun on piikki auki.PPP

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy