ÄKS

Mielipide: Äänekosken terveysaseman koronatoiminnoista

07.08.2021 06:13 (muokattu 07.08.2021 07:32)
Arkistokuva.

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen vastaa julkisuudessa esitettyyn kritiikkiin ja toivoo kuntalaisten tukea terveyspalveluiden työhön koronakriisissä.

Julkisuudessa on esiintynyt mielipiteitä Äänekosken koronatoiminnoista.

Äänekosken terveyskeskuksessa on järjestetty viime vuoden keväästä lähtien erillistä epidemiavastaanottoa päivittäin myös viikonloppuisin. Samanaikaisesti aloitettiin tartuntatautilain mukainen jäljitystyö tartunnan saaneille ja altistuneille. Tämän vuoden alusta on tarjottu koronarokotuksia keskitetysti terveysasemalta. Kaikki nämä toiminnot on pääsääntöisesti voitu järjestää terveyspalvelujen henkilökunnan toimesta. Moni terveyspalvelujen ammattilainen on ahkeroinut ja toiminut joustavasti, jotta korona ajan palvelut on saatu toimimaan.

Äänekosken kaupungin koronajohtoryhmä ei ole päätöksentekoelin, vaan keskustelufoorumi, joka koordinoi ja arvioi korona-asioita ja edistää valtakunnallisten ohjeiden toimeenpanoa Äänekoskella. Noudatamme ministeriöiden, THL:n ja aluehallintoviraston määräyksiä ja suosituksia.

Koronaepidemian aikana on tullut tartuntaryppäitä, jolloin potilasmäärät nousevat. Viimeisten viikkojen aikana tartuntamäärät ovat nopeasti lisääntyneet: noin 60 uutta tartuntaa. Oireisia ja altistuneita testataan ja infektiovastaanotolla voi käydä jopa 80 potilasta päivässä. Tämä aiheuttaa ruuhkaa niin puhelinpalvelussa kuin näytteenotossakin. Koronapuhelinpalvelua hankitaan maakunnallisena yhteistyönä Luonan kautta.  Korona testien analyysit tehdään Tampereella Fimlabin laboratoriossa; näytteitä kuljetetaan arkisin kolme kertaa päivässä ja viikonloppuisin kerran päivässä Äänekoskelta keskussairaalaan. Fimlabin toimesta on järjestetty näytekuljetukset Jyväskylästä Tampereelle. Vastausviive on vaihdellut 1- 3 päivään. Laboratorioon näytteiden kuljetus on sovittu maakunnallisesti, eikä tässä ole mitään ”Äänekosken mallia” olemassa.

Tartunnanjäljitystyö perustuu tartuntatautilakiin, THL:n ja keskussairaalan infektiolääkäreiden ohjeistuksiin. THL muutti karanteeniohjeistusta 2.8. alkaen, aiemmat karanteenit pidettiin voimassa vanhoilla ohjeilla. Tartunnanjäljitystyö on vaativaa, jokaisen korona tartunnan saaneen lähikontaktit arvioidaan ja tehdään yksilölliset arviot mahdollisista altistumisista. Altistuneet määrätään kotikaranteeniin.

On ymmärrettävää, että koronaväsymystä tulee meille kaikille. Terveyspalvelujen tavoitteena on koronaepidemian hoitaminen hybridistrategian mukaisesti: testaa, jäljitä, eristä, hoida. Pyritään estämään viruksen leviämistä karanteeneilla ja siten estämään sairastumisia. Yritetään jaksaa noudattaa koronaturvaohjeita – rokottamisen myötä koronaepidemia talttuu. Terveyspalveluissa toivomme tukea vaativaan työhömme kaikilta kuntalaisilta.

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri, Äänekosken terveyskeskus

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy