Puhutaan paljon nuorista pitkäaikaistyöttömistä ja nuorten syrjäytymisestä. Meidän on tehtävä kaikkemme tämän kehityksen pysäyttämiseksi.
Tuoreen arvion mukaan Suomessa on 45 000 nuorta jotka eivät opiskele tai käy töissä.
Ongelma ei ole vain työttömyys sinänsä, vaan sen mukana tulleita tekijöitä ovat päihde- ja mielenterveysongelmat. Päihde- ja mielenterveyspalvelut pitäisi olla saatavilla, mutta vielä tärkeämpi on ennaltavaehkäisevä toiminta. Pitäisi pystyä puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa syrjäytymiseen. Perhe on tärkeä instituutti lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Perheessä lapsi ja nuori saa eväät pärjäämiseen.
Liikunta, kulttuuri ja harrastukset ovat tärkeä tekijä. Harrastava ja liikkuva lapsi tai nuori voi paremmin. Kun lapset ja nuoret liikkuu ja harrastavat jotain, heistä tulee fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti terveitä yksilöitä. Tässä tärkeä tekijä on kolmas sektori, urheiluseurat ja kulttuurijärjestöt. Niiden toimintaa pitäisi tukea. Jäähalli ja monitoimihalli ehdottomasti rakennettava. Ne pelastaisi monta lasta ja nuorta syrjäytymiseltä.
Syrjäytymisen taakseen jättäneiden nuorten tärkeimpiä selviytymiskeinoja ovat läheiset ihmissuhteet, harrastukset ja jonkun ulkopuolisen oikeaan aikaan puuttuminen tilanteeseen ja kokemus siitä että minäkin voin pärjätä.
Suomessa jää työkyvyttömyyseläkkeelle vuodessa noi 3500 alle kolmekymppistä nuorta. Yleisin syy on keskivaikea masennus.
Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa, arvioi opetusministeriö.
Ilidio flores, Vasemmiston kuntavaaliehdokas/Äänekoski
Vai pitää rakentaa. Olisikohan syytä laittaa tärkeämmät asiat kuntoon ensin?
Mikä on tärkeämpää???