ÄKS

Mielipide: Kotitalousvähennys kaikille

26.08.2021 10:37

Eläkkeensaajien Keskusliitto vetoaa maan hallitukseen, että se ottaisi syyskuun kehysriihessä päätettävään kotitalousvähennyksen kokeiluun mukaan vähävaraiset kansalaisemme.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko on todennut, että kodin palvelut eivät saa olla harvojen etuoikeus.

Esimerkiksi pelkkää kansaneläkettä saavat henkilöt eivät maksa tuloistaan tuloveroa, eivätkä näinollen voi hyödyntää kotitalousvähennystä.

Ongelman korjaamiseksi tulee luoda järjestelmä, joka vastaa perusteiltaan ja määrältään kotitalousvähennystä ja on suunnattu niille, jotka eivät nykymallin mukaan voi vähennystä käyttää.

Kotitalousvähennys nykymuodossaan kohdistuu pääosin hyvätuloisille kansalaisille ja kotitalouksille. Vähennys on epätasa-arvoinen asuntokunnan koosta riippuen, sillä pariskunta saa remontistaan tuplasti enemmän vähennysta kuin yksin asuva. Lisäksi kotitalousvähennys ei ulotu nykyisessä muodossaan taloyhtiöissä tehtäviin korjaus- ja kunnossapitotöihin ja tämä asettaa osakkaat eriarvoiseen asemaan omakotiasujiin nähden.

Muutos parantaisi pienituloisten eläkeläisten mahdollisuuksia valita hyvinvointiaan lisääviä palveluita omien tarpeittensa pohjalta ja lisäisi heidän ostovoimaansa. Lisäksi muutos tukee yleistä tavoitetta, että ikääntyneen pitää voida asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kaupanpäälle laajentaminen toisi myös työtä maahamme.

Valtionvarainministeriön budjettiriihessä päätettiin kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotuksista sekä hoiva- ja hoitotyön osalta kevään kehysriihipäätöksen mukaisesti. Näistä töistä voisi jatkossa saada enintään 3500 euroa vähennystä, kun aiemmin on saanut 2250 euroa. Korvaus puolestaan nousisi 40:stä 60:een prosenttiin. Korotuksessa olisi kyse kaksivuotisesta kokeilusta.

Äänekosken Eläkkeensaajat ry – Eero Hakonen pj

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy