ÄKS

Mielipide: Pitäisikö Äänekoskella antaa korvausta valmentajille urheilun saralla?

26.07.2020 20:21

Pitäisikö Äänekoskella maksaa valmentajille urheilun saralla? Mielestäni kyllä  Ja seurojen tulisi myös kustantaa valmentajakoulutukset valmentajille.

Äänekoskella on paljon eri urheilun aloilla junioreita, mm. jalkapallossa, jääkiekossa, salibandyssa, koripallossa jne. Osittain on kuulemani perusteella myos huutava pula valmentajista. Tänä päivänä vapaaehtoisvalmentajia on vaikea saada. Ja en tarkoita etta rahalla saataisiin tätä korjattua. Mutta työn arvokkuuden pitäisi olla huomioitavaa.

Valmentajilta vaaditaan sitoutumista ja tämä on todella aikaa vievää, ansiokasta työtä junioreiden hyväksi. Aikakysymykset taitaa olla se suurin syy, ettei valmentajia tahdo saada aktiiviseen juniorityöhön. Mielestäni kohtuullinen korvaus valmentajille olisi täysin paikallaan. Tällöin myös sitoutumista ja osaamista voidaan vaatia kouluttautumisien kera.

Valmentaja tarvitsee myos ”apukäsiä”. Junioreita on yleensä paljon ja valmentajalla on hyvä olla 1- 2 apuvalmentajaa. Näin pystytään harjoituksia pitämään pienryhmissä. Harjoituksista saadaan näin tehokkaampia ja mieluisimpia junioreille. Eli myös apuvalmentajat tulee huomata arvokkaasta työstään.

Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Koskelan toiminnasta. Harrastajat pienestä pitäen maksavat lukukausittain maksua ja näin saadaan mm. ammattitasoiset tanssinopettajat Äänekoskelle. Sama pätee myös musiikkiopiston puolella. Miksi urheilun puolella ei voitaisi toimia samoin? Kulttuuripuoli toimii, urheilupuoli ei!

Seurat saavat vuosittain tukea kaupungilta. Ja näin tulee ollakin. Seurojen tulisi tukihakemuksissaan ottaa huomioon valmentajien palkkauksiin menevat kulut. Ja kaupunki voisi näin olla tukemassa nuorisojoukkueiden valmennusta. Tässä puhutaan kuitenkin todella maltillisista menoista. Taitaakin olla vaan periaatteellinen asia, mihin ollaan jumiuduttu.

Marko Nykänen
Ääneseudun Keskusta, vapaa-aikalautakunnan jäsen

Vastaa

 1. Pekka Ouli sanoo:

  Marko, tahot joihin viittaat ovat Koskenlan kansalaisopisto ja Ala-Keiteleen musiikkiopisto ja vertaat toimintaa seuroihin. Molemmat saavat eri kanavista rahoitusta ja yhtenä kanavana on Opetushallitus. Voisitko kertoa esimerkin Äänekoskelta missä kulttuuria tukevat yhdistykset pystyvät maksamaan ohjaajia kaupungin avustuksilla?

  https://vos.oph.fi/rap/vos/v20/v09yk6l20.html
  https://vos.oph.fi/rap/vos/v19/v08yk6l19.html

  1. Marko Nykänen sanoo:

   Pekka Oulille : Olen laittanut esimerkkejä niistä, mitkä ovat itselleni tuttuja asioita. Ja esimerkki on esimerkki. Tarkoituksena ei ollut listata tässä kaikkia tahoja. Arvelisin kuitenkin että Nuorisoteatteri ja sen ohjaajat / vetäjät olisivat samalla “viivalla”, urheiluseurojen valmentajien kanssa. Tuki pitäisi tulla avoimesti ja tasapuolisesti.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy